Debat

Radikale: Grønne aftryk på en ellers sort energiaftale

DEBAT: Grundtanken om at flytte PSO-afgiften fra elregningen til finansloven kom ikke fra de Radikale rækker. Men der er alligevel grund til begejstring: de grønne initiativer bevares, og en billigere elpris vil på længere sigt gøre det lettere at anvende grøn energi i transport- og varmesektoren, skriver Andreas Steenberg.

Foto: Steen Brogaard
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Steenberg (R)
Klimaordfører

Velkommen til den nye regering. I Radikale Venstre ønsker vi os en fremtid uden kul og olie, og vi er klar til at investere. Vi ser klimapolitik som en fornuftig investering i vores fremtid og i job. For os er klimapolitik også moderne industripolitik.

Alene vindmølleindustrien bekræfter tusinder – særligt i provinsen. Den nye regering er meget grønnere end den forrige. Venstre havde aflyst alt, hvad der kunne aflyses af grønne tiltag og havde ingen ambitioner overhovedet. For nylig lavede vi en aftale, der beholdt de grønne initiativer, herunder de to havvindmølleparker på vestkysten, og den nye regering taler om flere initiativer i fremtiden. Det ser vi positivt på.

Med den nyligt indgåede PSO-aftale vil tilskud til vedvarende energi fremover blive finansieret på finansloven. Radikale Venstre ønskede ikke at afskaffe PSO’en og hæve skatterne på arbejde i stedet. Desværre – set med vores øjne – ville Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet det.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

Vi kæmpede for at redde den grønne omstilling og få yderligere investeringer i de kommende år. Det lykkedes, og derfor gik vi med i aftalen. Investeringerne bevares, selvom Venstre ville skære, og i finansloven 2017 er der afsat 375 millioner kroner i en grøn klimapulje – en pulje, som Radikale Venstre dog gerne havde set større – der skal være med til at sikre, at Danmark fortsat bevæger sig i en stadig grønnere retning.

Det havde været hul i hovedet
Energiforliget tilbage fra 2012 består, og vi holder fast i planen om de kystnære havvindmøller, som Venstre ellers et øjeblik havde kastet sorte fremtidsudsigter i møde.

Energiforliget tilbage fra 2012 består, og vi holder fast i planen om de kystnære havvindmøller, som Venstre ellers et øjeblik havde kastet sorte fremtidsudsigter i møde.

Andreas Steenberg (R)
Klima- og energiordfører

Og det havde været intet mindre end hul i hovedet at slække ambitionen for den i forvejen billige vindmøllestrøm, der foruden det store bidrag til målet om en reduceret CO2-udledning, også står som et lysende klart eksempel på, hvordan grøn omstilling og skabelse af flere tusinde arbejdspladser i hele Danmark kan gå hånd i hånd.

Foruden ambitionerne om de kystnære vindmøller er der fastlagt et klart mål om flere varmepumper i fjernvarmen. Med investeringerne sikrer vi, at Danmark også i fremtiden vil være et foregangsland, når det kommer til leveringen af grøn energi.

Således er forventningen, at Danmark i 2020 rammer 75 procent vedvarende energi i vores el og varme.

Det har stået sløjt til med dansk energipolitik i den seneste periode, og grundtanken om at flytte PSO-afgiften fra elregningen til finansloven, kom da heller ikke fra de Radikale rækker. Når der alligevel er grund til begejstring, skyldes det, at en lavere pris på el på længere sigt gør det lettere for os at anvende grøn energi i transport- og varmesektoren.

Derfor skal vi fortsætte vores investeringer i vind, og derfor skal vi fortsat have høje ambitioner for dansk energipolitik. Vi har formået at løfte den grønne overlægger. Det er godt for eksport af grøn energi, og det er ansvarligt over for den generation, der kommer til at tage over efter os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024