Radikale har mistet over 10.000 stemmer til Løkke i valgkampens første uge

Sofie Carsten Nielsen og Radikale taber stemmer til både højre og venstre, viser ny undersøgelse af vælgervandringer. Vi skal til at tale om politik i stedet for proces, siger politisk ordfører Andreas Steenberg.

Sofie Carsten Nielsen har været formand for Radikale siden oktober 2020. Hun overtog efter Morten Østergaard, der mistede sit politiske liv som følge af en række sager om krænkende adfærd.
Sofie Carsten Nielsen har været formand for Radikale siden oktober 2020. Hun overtog efter Morten Østergaard, der mistede sit politiske liv som følge af en række sager om krænkende adfærd.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Den nedadgående valgkamps-spiral for Sofie Carsten Nielsen og Radikale ser ud til at fortsætter for fuld styrke.

Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne har flyttet sig siden folketingsvalget i 2019, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion.

Den radikale nedtur sker i høj grad på grund af Lars Løkke Rasmussen, der med sit nye parti Moderaterne har gjort Radikale rangen stridig som det vigtigste midterparti i dansk politik.

Siden statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev valget – efter en hård radikal trussel om at vælte regeringen – har Sofie Carsten Nielsen og hendes parti mistet mere end 10.000 stemmer til netop Moderaterne og Lars Løkke Rasmussen, viser Kasper Møller Hansens tal. Helt præcist er der tale om 11.210 vælgere, hvis man sammenligner med den seneste måling, der blev lavet i dagene op til valgudskrivelsen.

Alt i alt har Radikale tabt 25.886 vælgere til den tidligere statsminister, der især har markeret sig med et budskab om, at han kun vil lægge stemmer til en regering med deltagelse af både rød og blå partier.

Det mener Sofie Carsten Nielsen også. Men modsat Lars Løkke Rasmussen peger hun entydigt på Mette Frederiksen som statsminister.

Radikales politiske ordfører Andreas Steenberg er selvsagt ærgerlig over situationen. Som årsag peger han på, at "det har handlet meget om proces for vores vedkommende".

"Nu har vi fået det, vi ville. Mette Frederiksen har åbnet regeringsmagten op, og nu skal vi så til at tale politik, for det er klart, at det har vi manglet," siger Andreas Steenberg.

Han giver et par eksempler på de radikale slagvarer:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybde med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00