Debat

Radikale i hovedstaden: Socialdemokratiet smadrer studiebyen København med en ideologisk bulldozer

Regeringens ideologiske uddannelsesudspil modvirker partifællernes indsats i hovedstaden, der siden 2019 har kæmpet for at gøre København til Europas bedste studieby, skriver Radikale i hovedstaden, der oplister fem konkrete modforslag. Læs dem her. 

Der er brug for nye tanker for Danmarks uddannelser, som vil få flere til at tage en uddannelse, mener Radikale i hovedstaden.
Der er brug for nye tanker for Danmarks uddannelser, som vil få flere til at tage en uddannelse, mener Radikale i hovedstaden. Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringens uddannelsesudspil er endnu et slag mod København.

Det har absolut intet at gøre med at skabe flere uddannelser eller stærke lokalsamfund.

Studiepladserne bør blive, hvor behovet er
Ser man forslaget efter i sømmene er det en de facto hovedløs slagtning af vores uddannelsesmiljøer i København, som det kan være meget svært at se fornuften i.  

Her kan man indvende, at der jo ikke er behov for de uddannelser i storbyen, der skal udflyttes, men det er simpelthen lodret forkert.

I hovedstaden mangler vi lige nu mennesker med en baggrund i velfærdsuddannelserne, hvorfor studiepladserne selvfølgelig bør blive, hvor behovet er.  

Derudover har vi i hovedstaden oparbejdet en solid erfaring og brugt mange midler og ressourcer på at etablere velfungerende og stærke forskningsmiljøer.  

Regeringens udspil vil komme til at trække skævt og ødelægge langt mere, end det vil gavne.

Christopher Røhl, Emil Moselund Østergaard, Katrine Kildgaard og Jino Victoria Doabi

S vil skabe en by for de få og ressourcestærke
Når regeringen vil nedlægge studiepladser på universiteterne i København, vil de skabe mere pres på at komme ind på de videregående uddannelser, og det vil blandt andet sætte ekstra tryk på det usunde karakterræs.

Socialdemokraterne på Christiansborg vil dermed gøre København til det, som vi i Radikale Venstre netop kæmper imod, at den skal blive: En by for de få og de ressourcestærke.  

Regeringens udspil vil komme til at trække skævt og ødelægge langt mere, end det vil gavne. Tænk, hvis udspillet havde handlet om at investere i de danske uddannelser. Dét havde været fremadskuende og konstruktivt for landet som et hele. 

For det er en falsk modsætning, at uddannelse i hele landet skel ske på bekostning af hovedstaden. 

En ideologisk bulldozer smadrer igennem
Sandheden er, at den socialdemokratiske regering har sat gang i en ideologisk bulldozer, der smadrer henover vores studie- og vidensbyer.

Udspillet handler nemlig ikke om, at uddannelser både skal kunne gavne i landdistrikter såvel som i vores storbyer, men om, at man igen-igen skal ødelægge noget, hovedstaden har brugt år og flere milliarder kroner på at opbygge.

Nogle ville kalde det københavner-bashing. Andre en spareøvelse. Begge har i vores øjne ret. 

Hvor ville det have været befriende, hvis regeringen havde turdet hæve deres barre til et mere ambitiøst niveau.

Der er mange oplagte initiativer, som regeringen kunne tage op, som ville styrke vores studiebyer og det danske uddannelsessystem.  

Fem åbenlyse, konstruktive forslag, der kunne erstatte regeringens destruktive initiativer:

  1. Drop kandidatreglen, der erstattede uddannelsesloftet for bachelorstuderende. 
  2. Giv universiteterne selveje - slut med statsligt byggesjusk, og lad universiteterne beholde deres penge i stedet for at kræve uddannelsernes offentlige midler tilbage gennem statslige lejemål. 
  3. Opret en kollegieboligfond, der kan stoppe bolignøden hos de studerende i de store studiebyer. 
  4. Fokusér på bedre og flere boliger til studerende med en gennemgang af lovgivningen og en officiel definition på studieboliger ved lov, der kan forhindre den spekulation i studieboliger, som vi ser i dag. 
  5. Opret flere uddannelsespladser i hele landet - ikke færre i byerne. 

Det er smerteligt at se, hvordan socialdemokraterne i Folketinget vælger at gå imod deres egne kollegaer i hovedstaden.

Christopher Røhl, Emil Moselund Østergaard, Katrine Kildgaard og Jino Victoria Doabi

Regeringen går imod partifællerne i hovedstaden
Regeringens udspil smører vores fantastiske og farverige uddannelsestradition i Danmark tyndt ud over landkortet. Så tyndt, at det bliver farveløst og fagligt smagsløst. 

Det ødelægger vores videregående uddannelser. Men helt lokalt set, så ødelægger det også den fantastiske studie- og vidensby, som København er.

Det er smerteligt at se, hvordan socialdemokraterne i folketinget vælger at gå imod deres egne kollegaer i hovedstaden.

Her har deres eget parti siden 2019 arbejdet med en studiebysstrategi, der skal gøre København til Europas bedste studie- og vidensby.  

Der er brug for nye tanker for Danmarks uddannelser, som vil få flere til at tage en uddannelse.

Der er brug for et udspil, der løfter hele området.

Regeringens udspil er ikke et sådant, og derfor håber vi også, at partierne på Christiansborg vil sætte hælene i jorden og tage vores fem konkrete input med til forhandlingsbordet, så vi kan udvikle frem for afvikle vores fantastiske uddannelsessystem i hele Danmark.  


 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christopher Røhl

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune, ph.d.-studerende, DTU
cand.scient.phys. (Københavns Uni. 2017)

Katrine Kildgaard Nielsen

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune
stud.scient.pol. (Københavns Uni.)

Emil Moselund Østergaard

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune
Cand.Scient.pol. (Københavns Uni. 2020)