Debat

Radikale: S må give sig fuldt ud til EU

DEBAT: EU-finansierede flygtningelejre i Nordafrika er en løsning, som både EU-kommissionen, Tyskland og flere europæiske lande bakker op om. Og derfor er det vigtigt, at Socialdemokraterne bakker helt op – og ikke halvt op - om fælles EU løsninger, skriver Sofie Carsten Nielsen (R).

Skal EU drive flygtninglejre i Nordafrika, skal EU garantere de humane forhold, skriver Radikale.
Skal EU drive flygtninglejre i Nordafrika, skal EU garantere de humane forhold, skriver Radikale.Foto: Niels Hougaard/Polfoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Carsten Nielsen
Udlændingeordfører i Radikale Venstre

For få dage siden skiftede Socialdemokraterne kurs på asylområdet. Det skete med EU-ordfører Peter Hummelgaard i spidsen. Han foreslår, at de nordafrikanske lande modtager en massiv Marshall-støtte. Til gengæld skal vi stable EU-støttede flygtningecentre på benene i nordafrikanske lande. Fra de nordafrikanske centre kan flygtninge så søge asyl i EU.

Det er vanvittigt positivt, at Socialdemokraterne tager et ryk i retning af fælles EU-løsninger på asylområdet. Men kære Socialdemokrater - jeg mangler en god portion realisme fra jer. Idéen om EU-finansierede flygtningelejre i Nordafrika kræver både opbakning fra EU-landene og aftaler fra de nordafrikanske lande. Det kan tage både 5, 10 og 15 år.

På kort sigt er den bedste løsning, at vi opretter fælles asylcentre på EU's jord, så EU kan sikre en ligelig fordeling af flygtninge og fælles tilbagesendelse af hver og en, der ikke har krav på asyl. Men bakker Socialdemokraterne egentlig op om de EU-løsninger, der er på bordet med fælles asylcentre på EU’s jord? Skal vi fortsat lade Italien og Grækenland tage størstedelen af flygtningene med risiko for, at de ikke kan holde til presset?

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

På lang sigt er fælles EU-flygtningelejre i Nordafrika en god og realistisk idé. Men den kræver fuld EU-opbakning, og så kræver idéen selvfølgelig massiv udviklingshjælp til hele regionen, så lejrene ikke bliver en ren flygtningemagnet. Og derfor må I, Socialdemokrater, give jer fuldt ud. Jeres vision på asylområdet kan simpelthen ikke blive til virkelighed, hvis I kun forpligter jer halvt.

For det første må vi fjerne retsforbeholdet. Og som minimum må vi forpligte os på frivilligt at bidrage solidarisk til fællesskabet. Men det vil Socialdemokraterne ikke. Virkeligheden er dog, at EU-drevne flygtningelejre i Nordafrika kræver fælles EU-regler for asyl og familiesammenføring.

Som minimum må vi forpligte os på frivilligt at bidrage solidarisk til fællesskabet. Men det vil Socialdemokraterne ikke.

Sofie Carsten Nielsen
Udlændingeordfører i Radikale Venstre

For det andet må vi indføre en fælles fordelingsnøgle i EU, hvis EU-finansierede flygtningelejre i Nordafrika skal blive til virkelighed. Socialdemokraterne har også sagt nej til dén løsning. Men hvordan skulle man kunne søge asyl i EU, hvis medlemslandene ikke vil tage flygtningene?

For det tredje må vi sikre humane forhold i flygtningelejrene i Nordafrika. Hvis flygtningelejrene skal drives i EU's navn, må vi sørge for sikkerhed. Vi må sikre adgang til rent drikkevand og hygiejne. Og vi må give alle børn skolegang.

EU-finansierede flygtningelejre i Nordafrika er en løsning, som både EU-kommissionen, Tyskland og flere europæiske lande bakker op om.

Ideen kan realiseres på lang sigt, hvis vi gør os umage. Og derfor er det endnu vigtigere, at Socialdemokraterne også bakker helt op – og ikke halvt op - om fælles EU løsninger. Jeg håber, det går den vej. Det er godt at se, at Socialdemokraterne er på vej i al fald.

Radikale Venstres linje er, at EU er den bedste og eneste arena for løsninger på flygtninge- og asylområdet. Både på kort og lang sigt. Halve løsninger kommer vi ikke i mål med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00