Debat

Rami Zouzou kritiserer fortærsket integrationsfortælling: Det handler om værdifællesskaber

Det er stadig ikke gået op for mange integrationsdebattører, at integration ikke kun handler om uddannelse og arbejde. Hvis ikke indvandrere og efterkommere tilnærmer sig det danske værdifællesskab, får vi aldrig gjort op med parallelsamfund, skriver Rami Zouzou.

Uddannelse og arbejde er ikke lige så vigtige integrationsindikatorer som værdier, skriver Rami Zouzou.
Uddannelse og arbejde er ikke lige så vigtige integrationsindikatorer som værdier, skriver Rami Zouzou.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rami Panduro Zouzou
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis der er noget, vi kan konkludere, i kølvandet på debatten om Kraka-rapporten, der hævder, at efterkommere af indvandrere fra muslimske lande i høj grad ligner andre danskere, så er det, at medier, politikere, debattører og forskere stadig famler forvildet rundt i en integrationspolitisk limbo.

For her 33 år efter Ishøjs daværende borgmester, Per Madsen (S), gjorde sig bemærket ved at kritisere de muslimske borgeres manglende tilpasning til det danske samfund, griber man stadig forkrampet ud efter de tynde halmstrå såsom uddannelse og arbejdsmarkedet som vægtige integrationsindikatorer, fordi man har glemt det sidste, Per Madsen dengang sagde: "Skik følge eller land fly".

Mange af tidens integrationsdebattører var knap eller slet ikke født eller var i landet, da Per Madsen regerede på den københavnske vestegn, og hans holdninger er for længst blevet lige så stuerene blandt socialdemokrater som i Dansk Folkepartis partiprogram.

Ingen socialindsats vil kunne forebygge endsige opløse de parallelsamfund og værdifællesskaber, der fortsat vil udvikle sig.

Rami Zouzou
Selvstændig konsulent

Derfor er det alligevel underligt, at man stadig ikke forstår dybden af Per Madsens advarsler fra 1987. Da slet ikke, når man i Politikens leder 20. juni kan læse den begavede chefredaktør Christian Jensen hævde, at efterkommere af indvandrere bidrager lige så meget til samfundet, når det drejer sig om integrationens afgørende forudsætninger: uddannelse og arbejde.

Gifter sig med muslimer
Det er muligt, det er Christian Jensens holdning. Den er der flere i tænketanke og videnscentre, der har delt gennem årene. Dem om det. Men nu var det ikke specifikt manglende tilknytning til arbejdsmarkedet, Per Madsen i sin tid kritiserede.

Mange af de tyrkiske indvandrere, der bosatte sig på Vestegnen var faktisk i beskæftigelse. I en artikel i Ekstra Bladet 11. august 1987 citeres Per Madsen for at sige: "Det værste problem er dog, at tyrkiske børn bliver bortgiftet til tyrkere i hjemlandet."

Vi taler altså hverken om manglende uddannelse eller beskæftigelse, som Kraka-rapporten og Christian Jensen forholder sig til, når de påstår, at muslimske efterkommere ligner os danskere. Men det problem, der gør, at mange muslimer stadig lever inden for deres egne værdifællesskaber: De gifter sig primært med en af samme religiøse overbevisning.

Integration er ikke kun uddannelse og arbejde
Det kunne være, at rapportens forfattere sammen med Politikens chefredaktion skulle forsøge sig med en kvalitativ analyse og lægge vejen forbi Vestegnen eller de videregående læreanstalter og spørge, hvor mange danske kærester stud.jur., stud.scient.pol. og stud.med. Fatima, Sahar eller Ayse har haft i deres liv? Om de har friheden til at slå sig løs i universitetets fredagsbar eller i det københavnske natteliv, uden vi ender ud i en debat om ære og skam?

Det er efterhånden en gammel historie, at muslimske efterkommere uddanner sig lige så meget som danskerne. 

Rami Zouzou
Selvstændig konsulent

Det er efterhånden en gammel historie, at muslimske efterkommere uddanner sig lige så meget som danskerne. Det skrev Berlingske om 12. august 2018 på baggrund af en Vive-rapport. Vi kan ikke blive ved med at koge mere integrationssuppe på den fortælling.

Tiden er derimod inde til at tage integrationsdebatten videre til næste step og første skridt ud af sin limbo. Få italesat over for efterkommere, som jo selv påberåber sig og omfavner danskheden, at integration ikke kun er et spørgsmål om uddannelse og arbejde, men i lige så høj grad drejer sig om, at man som dansk medborger er lige så fri til at gifte sig med Morten som med Muhammed.  

Får vi ikke gjort det snarest, så kan muslimske efterkommere blive nok så veluddannede. Ingen socialindsats vil kunne forebygge endsige opløse de parallelsamfund og værdifællesskaber, der fortsat vil udvikle sig. Præcis som det skete i Ishøj, dengang Per Madsen advarede danske politikere om konsekvenserne ved, at muslimer primært gifter sig med muslimer med ordene "Skik følge eller land fly."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00