Debat

Rasmus Prehn: Altinget leder bevidst efter håret i EU-suppen

Altinget forfalder til sensationsskabende overskrifter ved at vinkle på én mindre positiv bemærkning fra EU-Kommissionen ud af 236 overvejende positive, skriver fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Jeg kan ærlig talt slet ikke genkende det billede, der forsøges tegnet, skriver fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Jeg kan ærlig talt slet ikke genkende det billede, der forsøges tegnet, skriver fødevareminister Rasmus Prehn (S).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Prehn
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Torsdag aften 5. maj kunne jeg læse i Altinget, at "EU-Kommissionen dumper dansk klimaplan for husdyrproduktion", og at "Danmark får et rap over nallerne for manglende ambition i forhold til at sænke CO2-udledningerne fra husdyrproduktionen".

Jeg blev ærlig talt overrasket over, at Altinget ud af 236 overvejende positive bemærkninger har valgt at vinkle på én mindre positiv bemærkning og få det til at fremstå som om, at EU-Kommissionen har dumpet den danske plan for udmøntningen af den fælles landbrugspolitik.

Jeg kan ærlig talt slet ikke genkende det billede, der forsøges tegnet, og det ærgrer mig, at et ellers lødigt medie som Altinget forfalder til sensationsskabende overskrifter.

For faktum er, at EU-Kommissionen ikke bruger ordet "dumpe" noget som helst sted i deres 237 bemærkninger til Danmarks planer i forhold til at leve op til EU's fælles landbrugspolitik (CAP). 

Skævt billede af EU-feedback

Overordnet set er der ros og anerkendelse fra Kommissionen. De byder blandt andet den danske plan velkommen, omtaler den som fyldestgørende, og skriver eksempelvis, at planen faktisk har potentiale til at bidrage til den grønne dagsorden og sikre konkurrenceevnen i landbrugssektoren.

Hvorfor finder Altinget det så alligevel nødvendigt at vinkle på én mindre positiv bemærkning? Det er til dumpekarakter i min optik

Rasmus Prehn (S)
Fødevareminister

Det overrasker mig ikke. For det er præcis det samme billede, jeg møder, hver gang jeg er sammen med mine europæiske kolleger. Her er der ros, anerkendelse og endda lidt grøn misundelse, når landbrugsministrene fra både syd og nord hører om de danske planer og ambitioner.

Alligevel har Altinget valgt at vinkle på én bemærkning ud af de 237 bemærkninger, lede efter håret i suppen og få det til at fremstå som om, at EU-Kommissionen har dumpet den danske plan for udmøntningen af den fælles landbrugspolitik.

Det har fra starten været en del af processen, at Kommissionen ville give os feedback, som vi naturligvis altid lytter til. Vi er i øjeblikket i dialog med Kommissionen om, hvordan vi skal håndtere deres bemærkninger og spørgsmål, og om der er behov for på den baggrund at justere i vores plan. Men at kategorisere den danske plan som dumpet virker i min optik skævt.

Altinget står til dumpekarakter

Sidste år landede vi en stor, bred politisk aftale om landbruget, der viser vejen til en CO2-reduktion på hele 7,4 millioner ton. Med et bindende mål på mellem 55 til 65 procent har vi sikret, at landbruget kommer til at levere en historisk høj reduktion.

Reduktionerne opnår vi for eksempel ved at satse på blandt andet planteproteiner, pyrolyse og økologi. Med aftalen går vi helt forrest og viser resten af verden, hvordan landbruget både takler klimakrisen, sikrer bedre vandmiljø og værner om vores lokale arbejdspladser.

EU's fælles landbrugspolitik er kun ét af flere værktøjer til at sikre den grønne omstilling af dansk landbrug. Vi har for eksempel en meget ambitiøs national udtagningsdagsorden for lavbundsjorder. Vi indfører desuden nye nationale krav for husdyrproduktionen.

Læs også

Oven i det kommer den massive investering i forskning og udvikling, som skal modne de mange lovende teknologier, som endnu ikke er klar til at blive taget i brug. Alle disse tiltag og initiativer spiller sammen for at drive den grønne omstilling. Danmark er med andre ord stadig et grønt foregangsland.

Vi har aldrig før haft en så historisk klimaplan for landbruget. Og det er netop denne gode historie med innovative og nyskabende løsninger for dansk landbrug, som lægger sporene ud for et fremtidssikret erhverv, vi skal dele med EU og de andre medlemslande – og som Kommissionen anerkender os for.

Hvorfor finder Altinget det så alligevel nødvendigt at vinkle på én mindre positiv bemærkning? Det er til dumpekarakter i min optik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00