Debat

Rasmus Prehn og Anna Frellsen: Fødende kvinder er særligt udsatte under coronaepidemien

DEBAT: Vi må ikke lade de gravide og fødende i stikken. Vi skal sikre, at kvinderne føder på klinikker med hjælp fra velkvalificerede fødselshjælpere, skriver Rasmus Prehn og Anna Frellsen.

Det er afgørende, at Danmark fastholder sin position i front, når det gælder den globale indsats for at sikre kvinder og pigers rettigheder, skriver Rasmus Prehn og Anna Frellsen.
Det er afgørende, at Danmark fastholder sin position i front, når det gælder den globale indsats for at sikre kvinder og pigers rettigheder, skriver Rasmus Prehn og Anna Frellsen.Foto: Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Prehn (S) og Anna Frellsen
Hhv. udviklingsminister og direktør for Maternity Foundation

Kvinder over hele verden bliver ved med at blive gravide og føde børn – coronapandemi eller ej. Selv i Danmark kan det være utrygt at skulle give liv under de nuværende omstændigheder. Men i nogle udviklingslande kan det være direkte livsfarligt.

Sundhedssystemerne i verdens fattigste lande – og særligt i verdens flygtningelejre – er nemlig under et enormt pres for at kunne følge med coronapandemiens nye virkelighed.

Mindre fokus på gravide
Her er der ofte dårlige forudsætninger for at behandle de syge og samtidig minimere smittefaren for både patienter og sundhedspersonale. Der er mangel på ressourcer og på kvalificeret sundhedspersonale.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det betyder et mindre fokus på gravide og fødende kvinder, som kan have fatale konsekvenser. Derudover er 70 procent af det globale sundhedspersonale kvinder. Kvinder er ganske enkelt mere udsatte for at blive smittede.

Derfor er det afgørende, at Danmark fastholder sin position i front, når det gælder den globale indsats for at sikre kvinder og pigers rettigheder. For at sikre, at piger og kvinder selv bestemmer over deres egen krop.

I Sierra Leona døde flere kvinder af fødselskomplikationer end af Ebola – enten fordi de var bange for at tage på klinikken af frygt for smittefare, eller fordi sundhedsvæsenet var for hårdt presset til at kunne hjælpe dem igennem en sikker fødsel.  

Rasmus Prehn (S) og Anna Frellsen
Hhv. udviklingsminister og direktør for Maternity Foundation

Retten til at bestemme over egen krop 
Kvinder og pigers fundamentale ret til selv at bestemme hvorvidt, hvornår, med hvem og hvor mange hvor mange børn, de vil have, er ikke blevet mindre vigtig under coronakrisen.

Det er retten til at give liv uden at risikere sit eget liv heller ikke. Tværtimod. Under Ebola-epidemien i Vestafrika i 2013-16 så vi en eksplosiv stigning i mødredødeligheden.

I Sierra Leona døde flere kvinder af fødselskomplikationer end af Ebola – enten fordi de var bange for at tage på klinikken af frygt for smittefare, eller fordi sundhedsvæsenet var for hårdt presset til at kunne hjælpe dem igennem en sikker fødsel.

Det må ikke ske igen.

Derfor er det afgørende at klæde sundhedspersonale på til at hjælpe fødende kvinder – også under coronakrisen. Det støtter Danmark, og Maternity Foundations arbejde med digitale muligheder er en del af løsningen.

Digitale løsninger kan gøre en forskel        
I en tid, hvor vi skal holde afstand, bliver digitale redskaber og platforme en livsline for mange af os. Det samme kan gælde for jordemødre og andet sundhedspersonale i udviklingslandene.

Derfor er danske Maternity Foundation gået sammen med nogle af de største globale aktører indenfor mødre- og spædbørnssundhed for igennem en digital løsning at nå ud med vital information til jordemødre og andet sundhedspersonale omkring håndtering af covid-19 i forbindelse med graviditet og fødsler.

App skal guide sundhedsmedarbejdere 
Sammen med Københavns Universitet står Maternity Foundation i forvejen bag Safe Delivery App'en - et digitalt arbejds- og læringsredskab for jordemødre og fødselshjælpere i især udviklingslande.

App'en er gratis og indeholder information, der guider sundhedsmedarbejdere i at håndtere fødselskomplikationer via animerede instruktionsvideoer, gennemgang af procedurer og medicinlister samt et individualiseret e-læringsmodul.

App'en fungerer offline, når først den er downloadet og kan dermed erstatte tykke manualer eller updaterede læringsbøger – og er tilgængelig direkte fra jordemoderens smartphone eller tablet. Den er allerede vidt udbredt og bruges i dag af tusinder af sundhedsarbejdere i Afrika og Asien.

Sammen med FN’s Befolkningsfond, UNFPA, den globale jordemoderforening, ICM, og norske Laerdal Global Health har Maternity Foundation opdateret app'en med covid-19 specifikt indhold.

Og lige nu er det nye indhold på vej ud i hænderne på jordemødre og sundhedspersonale i især Afrika og Sydøstasien. Det er meget glædeligt.

Kommer fra et lavt udgangspunkt
Selv under normale omstændigheder er der stor fare forbundet med graviditet og fødsel i verdens fattigste lande.

Hver dag dør cirka 800 kvinder og 14.000 spædbørn i forbindelse med graviditet og fødsel. 99 procent af dem er i udviklingslandene.

Hvis covid-19 for alvor tager fat i fattige og tætbefolkede områder, står vi over for nogle helt uoverskuelige konsekvenser. Vi må ikke lade kvinderne i stikken i denne krise og gøre de gravide og fødende endnu mere sårbare, end de er i forvejen.

Vi skal sikre kvinderne den rette hjælp 
Vi kan være med til at gøre en forskel – og nøglen er faktisk den samme som under normale omstændigheder – og den er simpel: At sikre sig, at kvinderne føder på klinikker med hjælp fra velkvalificerede jordemødre og fødselshjælpere.

Danmark vil sammen med organisationer som Maternity Foundation fortsat gå forrest i kampen for piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder. Det er helt afgørende i en tid som denne. Og et spørgsmål om liv og død.

Jordemødre og andet sundhedspersonale har brug for ekstra støtte, uddannelse og hjælpemidler til at kunne hjælpe kvinder og spædbørn sikkert igennem fødslen – og samtidig beskytte dem selv fra at blive smittet med Corona.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Cecilia Frellsen

Adm. direktør, Maternity Foundation
MBA (IESE Business School), ha (Copenhagen Business School)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00