Redegørelse om våbensag lander dagen inden Ellemanns politiske comeback

Forløbet omkring forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensens våbensag bliver kortlagt i en ny redegørelse, der skal ligge klar 31. juli. Redegørelsen er blevet udvidet siden regeringens første udkast.    

“Forsvarsministeriet vil desuden udarbejde en beskrivelse af den parlamentariske proces i sagen, herunder dialogen med Folketinget, som supplement til redegørelsen,” skriver Troels Lund Poulsen. 
“Forsvarsministeriet vil desuden udarbejde en beskrivelse af den parlamentariske proces i sagen, herunder dialogen med Folketinget, som supplement til redegørelsen,” skriver Troels Lund Poulsen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen NissenMarie Møller Munksgaard

Dagen før at Jakob Ellemann-Jensen (V) vender tilbage på den politiske scene efter flere måneders sygemelding, lander redegørelsen for forløbet omkring den omstridte våbensag. 

Det fremgår af et oplæg, som fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen har sendt til ordførere og partiledere i Ukrainekredsen, og som Altinget er kommet i besiddelse af.  

31. juli skal redegørelsen ligge klar. Herefter skal Forsvarsministeriet behandle redegørelsen, inden den bliver fremlagt for forsvarsministeren og derefter delt med Folketinget.

Redegørelsen kommer i kølvandet af, at Altinget har kunne afdækket, at den nu sygemeldte vicestatsminister og forsvarsminister tilsyneladende flere gange har tilbageholdt og givet forkerte oplysninger til Folketinget i den såkaldte våbensag. 

Men da fungerende V-formand og forsvarsminister Troels Lund Poulsen for nyligt blev adspurgt, om sagen bør have konsekvenser for Jakob Ellemann-Jensen, lød svaret: 

"Jeg vurderer ikke, at der er noget, der på nogen måde kan rettes mod Ellemann,” udtalte han til DR. 

Læs også

Redegørelsen udvides 

Udover datoen for hvornår redegørelsen er klar, fremgår det også, at redegørelsen skal belyse flere elementer i sagen, end der var lagt op til i det første udkast fra Forsvaret, som forsvarsordførerne fik for nogle uger siden. 

For få uger siden kunne Altinget – i samarbejde med 24syv – nemlig afsløre, at israelske Elbit Systems droppede en retssag mod den danske stat blot få dage før det kontroversielle våbenfirma fik en ny ordre på artilleri til Danmark for 1,74 milliarder skattekroner. 

Derfor skal redegørelsen nu også undersøge “relevante forhold om indgået forlig med Elbit Systems” og eventuelle sammenhæng til den nye ordre, der kom blot få dage efter forliget. 

“Forsvarsministeriet vil desuden udarbejde en beskrivelse af den parlamentariske proces i sagen, herunder dialogen med Folketinget, som supplement til redegørelsen,” skriver Troels Lund Poulsen i oplægget.  

Det bliver Forsvarsministeriets Materiel – og Indkøbsstyrelse (FMI), der med hjælp fra Forsvarskommandoen skal redegøre forløbet for perioden fra 4. januar 2023 og frem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00