Reden er reddet

SATS-PULJE: Ansøgningsproceduren til satspuljen er ændret for at skabe gennemsigtighed, men har i stedet skabt forvirring blandt ansøgerne. Én af dem, Reden, er sikret penge i fremtiden, garanterer Mette Frederiksen (S).
Rederne - også den på Vesterbro - er ifølge satspulje-aftalen fra efteråret sikret driftsbevillinger frem til 2012.
Rederne - også den på Vesterbro - er ifølge satspulje-aftalen fra efteråret sikret driftsbevillinger frem til 2012.Foto: colourbox
Marie Dissing Sandahl
Selvom aftalen om satspuljemidlerne på det sociale område lå fast allerede sidste efterår, er der alligevel opstået tvivl om, hvem der skal modtage bevillingerne. En af dem er Reden i København, en del af KFUK's sociale arbejde. Derfor luftede daglig leder af Reden i København, Anette Rix, i en mail til medlemmer af Folketinget sin bekymring. Men hun og andre satspuljeansøgere kan ånde lettede op.

"Der er en omstilling i gang af ansøgnings- og fordelingsmetoden af satspuljen, så der bliver længere driftsbevillinger. På den måde undgår vi, at organisationerne skal søge i tide og utide, og at mange søger forgæves. I den proces er der opstået mange myter i miljøerne omkring modtagere af satspuljemidler, og det er forståeligt nok," siger socialordfører Mette Frederiksen (S).

Den nye måde at ansøge om midlerne på er tænkt som en hjælp for organisationerne. Med den nye procedure får de svar på ansøgningen tidligere end før, hvor de først modtog endeligt svar et par måneder før, det nye budgetår startede.

Svær proces gav usikkerhed
Men omstillingsprocessen har vist sig at være uhyre svær for mange af de frivillige organisationer.

"Igennem nogle år har de vænnet sig til en type proces, som også havde nogle problemer, for det var i høj grad dem, der kendte systemet, der kunne søge midlerne. Nu skal de vænne sig til en ny proces, hvor idéen er, at vi opsætter nogle politiske mål som ansøgningskriterier. Men processen har været svær, og der har været meget usikkerhed omkring det - og desværre også i Reden," siger Mette Frederiksen.

Jeg har ikke kendskab til et eneste parti, som ikke mener, at Reden skal blive ved med at modtage satspuljemidler. Reden er en uhyre vigtig institution, og den skal skal selvfølgelig kunne videreføre sit arbejde.

Mette Frederiksen (S)
Socialordfører

Og ifølge den seneste aftale om satspuljemidlerne, der strækker sig til 2012, er Rederne sikret en driftsbevilling de næste tre år.

Og dermed forsvinder forvirringen, håber Mette Frederiksen.

"Jeg har ikke kendskab til et eneste parti, som ikke mener, at Reden skal blive ved med at modtage satspuljemidler. Reden er en uhyre vigtig institution, og den skal skal selvfølgelig kunne videreføre sit arbejde," siger hun.

Dansk Folkeparti bakker op
Holdningen er den samme hos Dansk Folkepartis socialordfører Martin Henriksen.

"Hvis det står til Dansk Folkeparti, så skal Reden fortsætte. Så nu hvor det, der lader til at have været en misforståelse mellem Reden og ministeriet, er ryddet af vejen, så synes jeg, Reden skal fortsætte sit gode arbejde," siger han.

Og netop Reden er vigtig at redde, mener Martin Henriksen:

"Når man besøger Vesterbro, står det hurtigt klart, at de gør en stor indsats, fordi de sørger for, at nogle kvinder, der har det elendigt i forvejen, får en lidt lettere hverdag. Og det er nogle tilbud, som mig bekendt, ikke er at finde andre steder."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Anette Harbers van Bijlevelt Rix

Forstander, Kløverengen, fhv. leder, Reden
socialrådgiver (Den Sociale Højskole, København 2003), ledelsesdiplom (Metropol 2012), kognitiv og metakognitiv terapeut (CEKTOS 2018)

0:000:00