Regeringen åbner for ændring af ferieloven

FERIE: Hvis man er ansat i en midlertidig stilling, kan man måske se frem til styrkede rettigheder til ferie. Beskæftigelsesministeren giver EU-Kommissionen ret i, at der i dag er problemer for den gruppe. Taktisk klogt, siger DA.

Henrik Dam Kristensen (S) indtog Beskæftigelsesministeriet midt i forløbet om ferieloven. Hans ministerium er afsender på det danske svar.
Henrik Dam Kristensen (S) indtog Beskæftigelsesministeriet midt i forløbet om ferieloven. Hans ministerium er afsender på det danske svar.Foto: Helle Moos
Kasper Kaasgaard

Det trækker op til en ændring af ferieloven. Regeringen vil nemlig overveje at ændre loven for optjening af ferie, når man er ansat på tidsbegrænset kontrakt.

Der ser således ud til at være hold i EU-Kommissionens kritik af den danske ferielov. Konkret drejer det sig om det optjeningsprincip, der er en grundpille i det danske feriesystem. Overordnet afviser regeringen Kommissionens kritik, men på ét område er man klar til at ændre proceduren. Spørgsmålet er, om det er nok.

I et notat fra Beskæftigelsesministeriet om regeringens svar står der:

”For tidsbegrænset ansatte på kortvarige kontrakter vil der ikke være mulighed for at afholde ferie i ansættelsesforholdet, hvor retten til betalt ferie optjenes, og den danske regering er parat til at overveje ændringer for denne særlige gruppe.”

Det kan der også være en taktisk grund til at sige. Man giver sig lidt her for at kunne stå stærkere fast på det andet.

Flemming Dreesen
Arbejdsretschef, DA

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2013 omkring 213.000 danskere ansat i midlertidige ansættelser. Det tal tager dog ikke højde for længden på ansættelserne. Dertil kommer de EU-borgere, der for eksempel kommer til Danmark for at tage sæsonarbejde. Særligt den gruppe har Kommissionens interesse.

Kommissionens kritik går på, at man i dag skal vente op til halvandet år med at holde den betalte ferie, man optjener, når man begynder i et nyt job. Det optjeningsprincip betyder også, at lønmodtagere i korte ansættelsesforhold nogle gange slet ikke vil kunne nå at holde deres betalte ferie inden for deres kontraktperiode.

Står overordnet fast
Jens Kristiansen fra Københavns Universitet, som har speciale i arbejdsret, ser regeringens melding som et tegn på, at regeringen godt kan se, at Kommissionen har en sag.

”Formentlig har regeringen vurderet, at på det punkt kan der være et potentielt problem. Derfor vil den så overveje det, mens man fastholder, at resten er i orden,” siger han.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er ansættelsesretschef Flemming Dreesen godt tilfreds med regeringens svar.

”Regeringen vil forsvare det danske feriesystem, og det støtter vi dem i. Så siger den samtidig, at hvis der er et problem omkring nogle korte ansættelsesforhold, vil vi i givet fald kigge på det,” siger han.

LO har nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra deres forskellige forbund, der skal tage stilling til fagbevægelsens samlede holdning i sagen. Indtil det arbejde er færdigt i starten af det nye år, ønsker de ikke at kommentere sagen.

Taktisk overvejelse
Ifølge Flemming Dreesen forsøger regeringen muligvis at kaste Kommissionen en luns, så den er mere villig til at lade os beholde den overordnede indretning af feriesystemet. Den luns er så tilsagnet om, at man vil overveje ændringer for tidsbegrænsede ansættelser.

”Det kan der også være en taktisk grund til at sige. Man giver sig lidt her for at kunne stå stærkere fast på det andet,” siger Dreesen.

Om en eventuel ændring vil have betydning for Flemming Dreesens medlemmer i DA, er det for tidligt for ham at sige. Nu skal EU-Kommissionen i første omgang tage stilling til det danske svar.

”Det kan være, der kommer en dialog mellem regeringen og Kommissionen om det her. Det går jeg ud fra, og det lægger svaret også op til. Om Kommissionen vil have en dialog, er op til dem,” siger Flemming Dreesen.

Beksæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har ikke ønsket at udtale sig i sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Kristiansen

Professor i arbejdsret, dr.jur., Det Juridiske Fakultet, Københavns Uni., fhv. formand, Medienævnet
Cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00