Regeringen er på vej mod at sænke niveauet for ulandsbistanden

FINANSLOV: Med regeringens finanslovsudspil vil niveauet for ulandsbistanden formentlig fortsætte sit fald de kommende år og nå laveste niveau i 40 år. Dybt utilfredsstillende, siger støttepartierne. 

Socialdemokratiet fortsætter VLAK-regeringens linje og bruger 0,7 procent af bruttonationalindkomsten på udviklingsbistand. 
Socialdemokratiet fortsætter VLAK-regeringens linje og bruger 0,7 procent af bruttonationalindkomsten på udviklingsbistand. Foto: Clara Ahrens Poulsen/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Niveauet for det danske bidrag til verdens fattigste og mest skrøbelige stater bliver ved med at falde også med en S-regering. 

Sådan ser det i hvert fald ud, når man ser på, hvor meget regeringen regner med at bruge på udviklingsbistand.

I regeringens finanslovsudspil er der afsat 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) til udviklingsbistand. 

Det danske bidrag lå i 2018 på godt 0,72 procent af BNI, og ved at afsætte 0,7 procent i 2020 vil den officielle ulandsbistand, der indberettes til OECD, der i forvejen er den laveste i over 40 år, falde endnu mere. 

Fakta
Sådan er grafen lavet
Altinget har lavet beregningen på baggrund af Udenrigsministeriets foreløbige tal for udviklingsbistand givet i 2018 og Finansministeriets foreløbige udregning af det danske BNI for 2018. Derfra har vi udregnet, hvor stor en procentdel udviklingsbistanden udgør af den samlede BNI.  

Men sådan skal det ikke være, lyder det fra flere af regeringens støttepartier. 

Da Thorning-regeringen stoppede, var bistanden på omkring 0,85 procent af BNI. Og vi har prøvet at minde Socialdemokratiet om, at målsætningen for den tidligere socialdemokratisk ledede regering var, at vi skulle helt op på 1 procent af BNI.

Christian Juhl
Udviklingsordfører, Enhedslisten

“Det er dybt utilfredsstillende, hvis niveauet reelt falder under en socialdemokratisk ledet regering,” siger SF’s finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen. 

Artiklen fortsætter under grafen

Enighed blandt støttepartierne
For fire år siden lå niveauet for den danske udviklingsbistand på cirka 0,85 procent, indtil den borgerlige regering bremsede op og skar milliarder af den. Hvis den nye regering fortsætter linjen, vil bistanden blive ved med at falde, til den rammer 0,7 procent.  

Enhedslisten vil ligesom SF kæmpe for, at niveauet ikke fortsætter med at falde – og som minimum skal der være en plan for, hvordan og hvornår det skal stige igen.  

“Da Thorning-regeringen stoppede, var bistanden på omkring 0,85 procent af BNI. Og vi har prøvet at minde Socialdemokratiet om, at målsætningen for den tidligere socialdemokratisk ledede regering var, at vi skulle helt op på 1 procent af BNI,” siger Christian Juhl, der er udviklingsordfører i Enhedslisten. 

Også i Radikale Venstre forholder man sig kritisk til regeringens forslag om at skære yderligere i udviklingsbistanden og vil afsætte ekstra 250 millioner kroner til både klima- og udviklingsbistand. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udviklingsminister Rasmus Prehn (S). Ministeren har tidligere udtalt, at Danmark godt kan være stolt af sit bidrag, da 0,7 procent af BNI er den sats, man i FN er blevet enige om, at alle lande mindst skal give i ulandsbistand. 

Læs hele artiklen på Altinget Udvikling, hvor du får endnu mere baggrund og flere kommentarer i sagen.

Dokumentation

DERFOR FALDER UDVIKLINGSBISTANDEN: 
For fire år siden lå niveauet for den danske udviklingsbistand på cirka 0,85 procent, indtil den borgerlige regering bremsede op og skar milliarder af den. Hvis den nye regering fortsætter linjen, vil bistanden blive ved med at falde, til den rammer 0,7 procent.  

I dag kan man nemlig indberette mere end 0,7 procent af BNI, fordi ulandsbevillinger, der er op til fem-seks år gamle, først bliver udmøntet til konkrete projekter senere og dermed først tæller med i indberetningen til OECD, når pengene reelt bliver brugt. 

Regeringen har to forskellige opgørelsesmetoder:

1. hvor meget bliver der afsat på finansloven af nye penge til ulandsbistand.

2. hvor meget bliver er reelt brugt/udmøntet til ulandsbistanden i det enkelte år. Denne metode er den officielle opgørelse fra OECD-DAC, der også fastsætter  retningslinjerne for, hvad der er udviklingsbistand.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00