Regeringen får lov til at flytte en milliard fra landbrugsstøtte til grøn omstilling

FLEKS: Regeringen har fået mulighed for at bruge næsten en milliard kroner fra EU's landbrugsstøtte på det grønne område i 2021. En gave til den grønne omstilling, siger R, mens landbruget kalder det "urimelig forskelsbehandling".

Fødevareminister Mogens Jensen (S) skal inden årets udgang meddele EU, hvor mange penge han ønsker at tage fra landbrugsstøtten og bruge på grønne tiltag inden for landbruget.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) skal inden årets udgang meddele EU, hvor mange penge han ønsker at tage fra landbrugsstøtten og bruge på grønne tiltag inden for landbruget.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenSine Riis Lund

Omkring én milliard kroner.

Så mange penge har EU-Kommissionen givet Danmark mulighed for at flytte fra den direkte landbrugsstøtte til grønne indsatser inden for landdistriktsprogrammet i 2021.

Og i en tid, hvor dyre, grønne ønsker står i kø, vækker sådan en mulighed begejstring hos Radikales miljøordfører, Zenia Stampe. 

"Det her er en gave, der kan bruges til at sætte turbo på den grønne omstilling. Radikale ønsker at overføre flest mulige midler til grønne ordninger," siger hun.

Der kan være en risiko for, at pengene ryger retur til Bruxelles, hvis der ikke er tilstrækkelig efterspørgsel efter pengene i landdistriktsprogrammets frivillige ordninger.

Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

De seneste år har Danmark flyttet 7 procent fra den direkte støtte, men får nu mulighed for at flytte op til 15 procent.

Men man skal huske hensynet til landmændene, påpeger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

"Det er simpelthen en urimelig forskelsbehandling, hvis man vil reducere landmændenes indkomst for at gøre gode gerninger. De penge er tiltænkt landmænd i almindelig støtte og kompensation for de krav og vilkår, vi lever under i EU," siger han.

Minister: Penge kan være mistet
Inden årets udgang skal regeringen meddele EU, hvad der skal ske i 2021. Beslutningen er ikke truffet endnu, fastslår fødevareminister Mogens Jensen (S).

"Det afhænger af en række faktorer, som vi i øjeblikket er ved at se på," siger han i en skriftlig kommentar.

"Vi er nødt til ikke kun at forholde os til de grønne ambitioner, vi har, men også til nogle simple, praktiske forhold, i og med at vi har begrænsede muligheder for at anvende pengene. Der kan være en risiko for, at pengene ryger retur til Bruxelles, hvis der ikke er tilstrækkelig efterspørgsel efter pengene i landdistriktsprogrammets frivillige ordninger," fortsætter han.

Læs hele artiklen på Altinget Miljø eller Altinget Fødevarer, hvor du får mere baggrund og flere kommentarer om sagen.

Dokumentation

SAGEN KORT
Muligheden for at flytte en milliard kroner fra direkte landbrugsstøtte til grønne indsatser inden for landdistriktprogrammet er opstået, fordi EU's kommende landbrugsreform er blevet forsinket og derfor først kommer til at virke fra 2022 og ikke som planlagt i 2021.   

Dermed bliver 2021 et overgangsår, hvor regeringen som tidligere år kan vælge at flytte op til 15 procent af den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsprogrammet. De seneste år har Danmark flyttet 7 procent fra den direkte støtte. Det svarer i runde tal til en halv milliard om året.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00