Regeringen lancerer ny ældredagsorden

ÆLDREDEBAT: Regeringen skal gøre noget ved ulighed i sundhed blandt ældre. Det slår Magnus Heunicke (S) fast til dagens åbning af Altingets nye nichemedie, Altinget Ældre.  

Foto: Mads Outzen/Altinget
Ninna Gøbel Rønberg

Det er en hjertesag for sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) at skabe mere lighed i sundhed på ældreområdet.

Det understregede han, da han talte til lanceringen af Altingets nye nichemedie i lokalerne på Ny Kongensgade 10.

"Det kan ikke være rigtigt, at det skal være afgørende, hvor man fødes i Danmark, og hvad ens forældre har lavet, for hvilken hjælp man får fra samfundet," sagde Magnus Heunicke.

Læs også

På trods af en regnfuld morgen var aktører fra ældreområdet mødt op for at høre ministeren og ældreordførerne fra Dansk Folkeparti, SF og Venstre debattere.

Ifølge ministeren slår uligheden i sundhed kraftigt igennem, når det handler om ældreområdet, fordi der er stor forskel på, hvor længe man lever, og dermed også hvor lang tid man har som folkepensionist.

"Vi kan ikke blive ved med at have en forskel på op til 9,5 år i levealder, når det drejer sig om mænd, afhængig af hvad de har haft af uddannelse og indkomst," udtalte ministeren.

"Hvis pensionsalderen bliver ved med at stige for alle, så risikerer vi, at den krydser levealdersgennemsnittet for en del af befolkningen, og det kan ikke blive ved med at gå," uddybede han.

Regeringen arbejder også på at gøre noget ved den udfordring, ældreministeren flager for.

"På den ene side arbejder vi på at indføre en differentieret pensionsalder. På den anden side arbejder vi også på at sikre det sunde seniorliv. Det er de to ting, der skal være med til at sikre mindre ulighed for alle," fortalte Magnus Heunicke.

SF og DF vil gøre mere
SF-DF-alliancen på ældreområdet fra før valget blev også tryktestet til morgenens debat.

Ældreordfører Karina Adsbøl (DF) ville nemlig gerne høre, om SF stadig er med på at give flere penge til de ældre end regeringen:

"Jeg vil gerne følge op på den aftale, som min og din formand lavede før valget, hvor de blev enige om at give en ekstra milliard ud over løftet, som dækker det demografiske træk. Vi regner da med, at ældreområdet bliver højt prioriteret i finanslovsforhandlingerne."

"Håndslaget står ved magt," svarede SF’s ældreordfører, Kirsten Normann Andersen, meget klart.

Men hun kan ikke love Karina Adsbøl, at det bliver nu:

"Om det bliver udmøntet nu, det kan jeg ikke sige. Der er jo rigtig mange velfærdsområder, der trænger, for eksempel når det kommer til børne-, handicap- og miljøområdet. Vi kommer til at tage det i etaper," sagde hun.

Ikke et eneste lovforslag
Mens Magnus Heunicke talte, sad Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, blandt publikum og trippede for at komme med sit syn på regeringens ældrepolitik.

Der gik heller ikke mange sekunder, fra Heitmann trådte på scenen, til hun affyrede den første salve mod S-regeringen.

"Vi hører ingen konkrete tiltag fra regeringen. Vi hører ingenting om, hvornår Arne kan gå på pension. Hvornår er de 1.000 sygeplejersker ansat, eller hvad er det præcist, man vil med den afbureaukratiseringsreform? Ingen svar får man. Ikke et eneste lovforslag på ældreområdet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Heitmann

Formand, Krifa og Sclerosehospitalerne, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

0:000:00