Regeringen må opgive at dele hjælp ud til inflationsramte uden at spare andre steder

Mandag forlod Radikale forhandlingerne om støtte til visse grupper af danskere, som er særligt hårdt ramt af de stigende priser. Så nu opgiver regeringen planen om at finansiere hjælpen med et underskud. Forhandlingerne flyttes samtidig fra Nicolai Wammen til Jeppe Bruus i Skatteministeriet, hvor de skal indgå i den grønne skattereform.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det lykkedes ikke regeringen at komme igennem med sin plan om at give ekstraordinær økonomisk støtte til nogle af de grupper, som de stigende priser rammer særligt hårdt, uden at spare andre steder i de offentlige budgetter.

Det står klart, efter at støttepartiet Radikale mandag forlod forhandlingerne, hvorefter regeringen meddelte, at den dropper sit oprindelige forslag til finansiering.

”På baggrund af de forhandlinger regeringen har haft med Folketingets partier om kompensation har det været et stort ønske at finde anden finansiering. Derfor foreslår regeringen nu, at kompensationerne finansieres ved en tilsvarende nedjustering af de offentlige investeringer i år og næste år inden for en ramme på op til tre milliarder kroner," siger finansminister Nicolai Wammen i en skriftlig kommentar.

Han oplyser samtidig, at spørgsmålet om kompensation bliver flyttet over i forhandlingerne om en grøn skattereform.

"Det er fortsat vigtigt for regeringen at finde en løsning for blandt andre de pensionister, der har mindst,” understreger Wammen, som altså nu overlader forhandlingerne til skatteminister Jeppe Bruus.

Kritik fra økonomer

For to uger siden annoncerede statsminister Mette Frederiksen på Facebook og i en række landsdækkende medier, at regeringen ønskede at give landets pensionister en skattefri ekstra check på 5.000 kroner.

Den skulle puste lidt luft ind i nogle af de budgetter, der er blevet særligt stramme som følge af de markante prisstigninger på dagligvarer og energi. Inflationen er nemlig steget væsentligt af flere grunde, især krigen i Ukraine.

Regeringen foreslog at finansiere støtten til pensionisterne med et større underskud på de offentlige finanser, og støttepartierne SF og Enhedslisten gik til forhandlinger med ønsker om at brede hjælpen ud til flere grupper, blandt andre landets studerende.

Men forslaget om at dele støtten ud uden samtidig at spare andre steder i det offentlige har mødt hård kritik fra økonomer. Det kan nemlig puste yderligere til inflationen at sende en masse ekstra penge ud i samfundet, når der i forvejen er for stor efterspørgsel på varer i forhold til udbuddet.

Og netop dét argument fik mandag Radikale til at forlade forhandlingerne.

"Vi mener ikke, det er økonomisk ansvarligt," siger finansordfører Andreas Steenberg (R).

Æbler og pærer

Radikale har i stedet argumenteret for, at man i det hele taget skulle få landet forhandlingerne om et nyt ydelsessystem, så nogle af dem med de laveste ydelser få mere at leve for.

Og så har partiet peget på, at de offentlige ydelser i forvejen hvert år reguleres i forhold til inflationen.

"Vi mener, det må være nok kompensation," siger Andreas Steenberg.

Selv om Radikale har forladt forhandlingerne om kompensation, er partiet på sin vis med i forhandlingerne igen.

"Nu bliver det jo flyttet over i regi af den grønne skattereform, og den vil vi jo gerne være med i, så hvis de også vil diskutere kompensation for prisstigningerne, er det jo sådan, det er," siger Andreas Steenberg.

Konservative siger til TV2 News, at de har svært ved at se logikken i at lægge spørgsmålet om penge til inflationsramte over i en grøn skattereform - "det er æbler og pærer," siger Mette Abildgaard.

I Radikale er Steenberg ikke helt så afvisende.

"Man kan jo få ting til at hænge sammen, som man vil. Det kan for eksempel være, man kan diskutere, om en pensionist skal have støtte til at udskifte et gasfyr med en anden energikilde," siger han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

0:000:00