Regeringen presses fra alle sider: Stop sparekniven på erhvervsskolerne

FINANSLOV: Regeringen presses fra alle sider for at bremse sparekravene på de trængte erhvervsskoler. Undervisningsministerens eget rådgivende udvalg opfordrer til at sætte besparelser i bero.

Danmark har brug for flere faglærte, og derfor bør erhvervsuddannelserne fritages for regeringens sparekrav, lyder det fra arbejdsmarkedets parter.
Danmark har brug for flere faglærte, og derfor bør erhvervsuddannelserne fritages for regeringens sparekrav, lyder det fra arbejdsmarkedets parter.Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Erik Bjørn Møller

Erhvervslivet, fagbevægelsen samt kommuner og regioner opfordrer nu undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) til at lægge sparekniven til side over for landets pressede erhvervsskoler og produktionsskoler.

De frygter samstemmende, at det bliver langt sværere at få flere unge ind på en erhvervsuddannelse og sikre mere faglært arbejdskraft i fremtiden, hvis regeringen fastholder sit omprioriteringsbidrag med et sparekrav på 600 millioner kroner alene på erhvervsuddannelserne i 2020.

Det fremgår af en udtalelse, der netop er sendt til undervisningsministeren fra Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser (REU).

Nedsat af ministeren
Rådet er nedsat af ministeren selv for at rådgive regeringen om erhvervsuddannelserne - og tæller blandt andre Dansk Arbejdsgiverforening (DA), DI, LO, KL og Danske Regioner som medlemmer.

I stedet for at køre grønthøsteren ud over det hele er der behov for at lave nogle politiske prioriteringer. Og erhvervsuddannelserne er for os et prioritereret område.

Claus Rosenkrands Olsen
Uddannelseschef i Dansk Erhverv

Men med udtalelsen bakker rådet reelt op om et nyt socialdemokratisk udspil om at fritage skolerne for sparekniven og i stedet sikre økonomisk ro med en ny flerårig aftale.

”Det er bekymrende, at der skal spares på erhvervsuddannelserne og produktionsskolerne. Det betyder, at der er færre penge til at gennemføre erhvervsuddannelsesreformen og udvikle kvaliteten i uddannelserne, som er vigtige byggesten i forhold til at nå målet om flere dygtige faglærte,” siger formand for rådgivningsudvalget, Stina Vrang Elias, der er adm. direktør i tænketanken DEA.

Bekymring i erhvervslivet
Samme budskab kommer fra DA:

”Vi synes, det er bekymrende, at man vil spare på erhvervsuddannelserne. Danmark har brug for flere faglærte, og erhvervsuddannelserne er vigtige. Der er behov for ro om skolernes økonomi på længere sigt, og det vil være positivt med en flerårig, bred økonomisk aftale,” siger Jannik Bay, der er uddannelses- og integrationschef i DA.

Med opbakning fra Dansk Folkeparti har Socialdemokratiet netop foreslået at fritage erhvervsuddannelserne for besparelser og i stedet sikre økonomisk ro på skolerne med en flerårig aftale.

"Det er frustrerende at opleve, hvordan erhvervsuddannelserne bliver omfavnet som en babysæl af alle politiske partier - bortset fra, når der skal prioriteres penge," lød det fra Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye.

Altinget har forgæves forsøgt at få en kommentar til REU's udtalelse fra undervisningsministeren og Venstres erhvervsuddannelsesordfører, Peter Juel Jensen.

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stina Vrang Elias

Adm. direktør, Tænketanken DEA, formand for NFA, REU og RUVU
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1995)

0:000:00