Regeringen sætter flirt med mere byggeri i skove på pause

SKOV: Regeringen rører ikke ved skovloven før valget, og dermed er årelange planer om at åbne skovene for mere byggeri på pause. V åbner for helt at skrotte nogle af lempelserne.

Skovloven bliver ikke lempet på denne side af folketingsvalget, oplyser 
Miljø- og Fødevareministeriet. (Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix)<br>
Skovloven bliver ikke lempet på denne side af folketingsvalget, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet. (Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix)
Anders Redder

En af de store sagaer på miljøområdet i denne valgperiode bliver nu endegyldigt sparket til hjørne.

Der kommer ingen ændring af skovloven på denne side af valget. Det bekræfter Miljø- og Fødevareministeriet over for Altinget.

Dermed er regeringens ide om at åbne skovene op for riverrafting, vindmøller, friluftshytter og børnehaver skrinlagt, indtil et nyt Folketing er sammensat.

”Vi kan simpelthen ikke nå det i tide,” forklarer Erling Bonnesen, miljøordfører i Venstre. Ifølge ordføreren er det stadig Venstres politik at kigge på skovloven, hvis partiet genvinder regeringsmagten.

Det var en dårlig ide at åbne skovloven for at tillade mere byggeri.

Maria Reumert Gjerding, præsident, Danmarks Naturfredningsforening

Men planerne fra 2016, hvor daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) første gang åbnede op for at bygge mere i skovene, trænger til et gennemtjek, lyder det nu.

”Vi skal passe rigtig godt på skovene, og derfor er vi nødt til at løbe hele beslutningsgrundlaget igennem, inden vi beslutter os.”

Hvad betyder det?

”Det betyder, at vi trækker en streg i sandet og siger, at byggeri i skovene ikke ligger til højrebenet. Kun hvis det er små og enkle konstruktioner, der passer til formålet,” siger Erling Bonnesen.

Vakte stor debat
Ændringerne af skovloven er gang på gang blevet udskudt i løbet af de sidste par år. I 2016, da Venstre havde regeringsmagten alene, vakte de bebudede lempelser af skovloven heftig debat.

En række grønne organisationer og Konservative kritiserede forslaget, og da partiet blev indlemmet i regering, blev planerne sat i bero.

Sidenhen har VLAK-regeringen ventet det nye nationale skovprogram. Programmet kom i efteråret 2018, og i en mail til Altinget fra oktober oplyste ministeriet, at forhandlingerne om en ny skovlov ville begynde i 2019.

En plan, som altså nu er droppet.

Hos Danmarks Naturfredningsforening vækker det glæde, at en ny skovlov ikke kommer inden valget, og at Venstre bløder op for sine ønsker.

”Det var en dårlig ide at åbne skovloven for at tillade mere byggeri. Så det er rigtig god nyhed, hvis man dropper det,” siger DN-præsident Maria Reumert Gjerding.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00