Regeringen dropper eget forslag om at give Ellemann en næse

V-formand og tidligere forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen får ingen næse i våbensagen, fordi samtlige oppositionspartier hellere vil afvente den kommende uvildige undersøgelse.

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupKasper Frandsen

Hvis muligheden byder sig, plejer oppositionspartier normalt ikke holde sig tilbage for at give kritik eller næser, når de mener, at en minister har håndteret en sag forkert.

Men i våbensagen er historien en anden: Her har en samlet opposition nemlig sagt nej til at give V-formand Jakob Ellemann-Jensen en næse for sin rolle i sagen.

Regeringen har lagt sit eget forslag ned. Alt andet ville også være komisk.

Rasmus Jarlov (K)
Finansordfører
Det skete under torsdagens møde i Finansudvalget, hvor SVM-regeringen efter pres fra oppositionen valgte at trække sit eget forslag om at give den tidligere forsvarsminister en næse.

“Det er ganske besynderligt. Normalt plejer man i oppositionen at kæmpe med næb og kløer for at få lov at give en næse, når en minister har trådt ved siden af,” siger Venstres politiske ordfører, Torsten Schack Pedersen.

Våbensagen, som Altinget har afdækket, har foreløbig ført til, at Jakob Ellemann-Jensen har undskyldt for, at Folketingets partier er blevet vildledt, at Forsvarsministeriets departementschef er blevet forflyttet, og at en uvildig advokatundersøgelse af forløbet er på vej.

Alle partier fra oppositionen havde op til mødet i Finansudvalget sendt en fælles udtalelse, hvor de blandt andet skriver, at det endnu er for tidligt at konkludere på sagen:

"Den senere tid har vist, at sagen stadig ikke er afsluttet, i og med at der løbende kommer nye oplysninger frem, og at der igangsættes en uvildig undersøgelse af sagen," står der.

En næse er en kritik fra Folketinget, som udelukkende er en rent politisk sanktion uden retlige konsekvenser. Da regeringen alene har flertal, kunne den i princippet selv have givet Ellemann en næse. Men det skete altså ikke.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også









0:000:00