Regeringen varsler økonomisk indgreb over for læger

SAMMENBRUD: En ny lov skal fortsætte udgiftsloftet for de praktiserende læger. Det siger sundhedsministeren efter sammenbrud i overenskomstforhandlingerne. Det er gift for fremtidige forhandlinger, mener lægeformand.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) vil skride til handling efter sammenbruddet i forhandlingerne om overenskomst for de praktiserende læger.

Det står klart, efter forhandlingerne mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner brød sammen fredag.

Ministeren melder ud, at lægernes loft over økonomien skal fortsætte. Det såkaldte økonomiprotokollat ville ellers udløbe i september.

”Regionerne har bedt om, at det nuværende økonomiprotokollat, som fastlægger den økonomiske ramme for almen praksis, forlænges. Det vil vi selvfølgelig levere på, og derfor er vi også gået i dialog med Folketingets partier, og det er min klare forventning, at der er fuld opbakning til en forlængelse,” siger Karen Ellemann i en skriftlig kommentar til Altinget.

Læs mere: Forhandlinger brudt sammen mellem PLO og Danske Regioner

Ærgerlig minister
Dermed vil det også efter september være sådan, at hvis de praktiserende læger kollektivt sprænger deres økonomiske ramme, bliver de modregnet i næste års indtægt fra det offentlige.

Karen Ellemann ærgrer sig over sammenbruddet:

”De praktiserende læger har en helt central rolle i det danske sundhedsvæsen, og derfor er det selvfølgelig ærgerligt, at regionerne og PLO indtil videre ikke har kunnet finde hinanden og indgå en ny overenskomst,” siger ministeren.

Sammenbruddet betyder, at den gældende overenskomst fortsætter. Det giver parterne tid til at tænke sig om, siger ministeren:

”Den nuværende overenskomst fortsætter, og nu tager parterne et pusterum fra forhandlingerne og får mulighed for at tænke sig grundigt om, inden de evt. igen sætter sig til forhandlingsbordet. Og selvom jeg naturligvis gerne havde set, at parterne havde indgået en ny overenskomstaftale, så tror jeg, at det kan være udmærket med en time out efter syv måneders forhandlinger.”

PLO
Christian Freitag, formand for PLO, er meget ærgerlig over, at økonomiloftet ser ud til at skulle fortsætte.

"Det gør selvfølgelig de fremtidige forhandlinger sværere. Med regeringens indgreb gør man den ene part stærkere ved at fastlåse økonomien," siger han.

Ifølge ham havde PLO tilbudt regionerne et midlertidigt økonomiloft. Christian Freitag understreger, at han ikke betragter forhandlingerne for at være brudt sammen. Han håber ligesom ministeren, at pausen kan få eventuelle nye forhandlinger til at glide letttere.

,

Forrige artikel Professorer: Regeringen puster til karakter-inflationen Professorer: Regeringen puster til karakter-inflationen Næste artikel Redaktør om sammenbrud: Nu ligger bolden hos regeringen Redaktør om sammenbrud: Nu ligger bolden hos regeringen
Støjberg efter to dage i retten:

Støjberg efter to dage i retten: "Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden"

INSTRUKSKOMMISSIONEN: Der kørte to spor i sagen om adskillelsen af ægtepar med mindreårige asylansøgere: Inger Støjberg spillede hård negl politisk, men administrerede i virkeligheden helt efter loven. Sådan lyder venstrepolitikerens egen forklaring, men den havde udspørgeren i Instrukskommissionen meget svært ved at tro på.