Regeringen vil have flere vindmøller i Østerild

VINDMØLLER: Inden jul vil regeringen foreslå nye testpladser til store vindmøller i Østerild. Trods store protester, da testcentret blev oprettet, har erfaringerne entydigt været positive, mener erhvervs- og vækstministeren. Vindindustri jubler, mens Naturfredningsforening frygter glidebane.

150 politifolk var til stede for at fjerne blokerende demonstranter i 2011. Nu vil regeringen udvide testcentret i Østerild. (Henning Bagger/Scanpix)
150 politifolk var til stede for at fjerne blokerende demonstranter i 2011. Nu vil regeringen udvide testcentret i Østerild. (Henning Bagger/Scanpix)
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen

Der var demonstranter i træerne og højlydte protester fra lokale beboere, sommerhusejere og grønne organisationer, da VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokraterne i 2011 etablerede et testcenter for store vindmøller i Østerild Klitplantage.

Fakta
Nye testpladser til store vindmøller

Det Nationale Testcenter For Vindmøller i Østerild blev indviet i oktober 2012, mens det lidt mindre testcenter i Høvsøre går tilbage til 2002. Det er Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der står for anlæggelse og drift af testcentrene. Høvsøre har plads til fem pladser til op til 165 meter høje vindmøller, og Østerild har syv pladser til op til 250 meter høje vindmøller, når de måles fra jord til øverste vingespids.

Østerild-centret er foreløbig det eneste sted i verden, hvor det kan lade sig gøre at foretage målinger på kæmpevindmøller under varierende klimatiske forhold.

Regeringen, Vindindustrien og DTU Vindenergi undersøger nu de tekniske muligheder for en udvidelse nærmere.
Når de faglige undersøgelser foreligger, vil de blive drøftet med forligskredsen bag aftalen om et nationalt testcenter for store vindmøller.

Kilde: DTU Vindenergi og Erhvervs- og Vækstministeriet

Men fem år senere er bekymringerne manet så meget til jorden, at det er tid til at udvide projektet, mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Dermed lytter han til Vindmølleindustriens ønsker om flere testpladser til store vindmøller:

”Det er helt afgørende med up to date-testpladser i Danmark, hvis vi skal udbygge vores førerposition inden for vindteknologi,” siger Troels Lund Poulsen, der vil præsentere regeringens forslag for forligskredsen inden jul.

Der var en kæmpe skræmmekampagne om, at dyrene ville blive slået ihjel, og alt natur ville blive ødelagt. Alt det har vist sig ikke at holde i vand.

Troels Lund Poulsen (V)
Erhvervs- og vækstminister

Østerild er succes
I 2011 var testcentret en stor sag både på Christiansborg og i dele af befolkningen. Radikale og Enhedslisten tordnede imod forslaget, som blandt andet blev beskrevet som ”en kandidat til århundredets naturpolitiske katastrofe”.

Og da skovningsmaskiner skulle rydde træer, oprettede aktivister blokade, så politiet var nødt til at fjerne demonstranterne.

En demonstrant er klatret op i et træ. Østerild 2011.
En demonstrant er klatret op i et træ. Østerild 2011. Foto: Henning Bagger/Scanpix

”Der var en kæmpe skræmmekampagne om, at dyrene ville blive slået ihjel, og alt natur ville blive ødelagt. Alt det har vist sig ikke at holde i vand. Tværtimod har testpladserne vist sig at være en ovenud stor succes,” siger Troels Lund Poulsen.

Forventer politisk opbakning
Han forventer, at der vil være politisk opbakning i forligskredsen til nye testpladser.

”Der er mange partier, som gerne vil gøre noget for at styrke den grønne omstilling. Og det her er præcis en målrettet måde at styrke den grønne omstilling, hvor der også vil følge arbejdspladser med,” siger erhvervs- og vækstministeren.

I dag er der syv testpladser med op til 250 meter høje vindmøller i Østerild i Thisted Kommune, mens der er fem testpladser til op til 165 meter høje vindmøller i Høvsøre i Lemvig Kommune.

Håb om 300 meter høje møller
Regeringen er umiddelbart åben for flere møller begge steder, men er ved at undersøge det konkrete antal og højde nærmere.

Ifølge Vindmølleindustrien er der brug for mindst fire nye testpladser – gerne flere. Og helst med mulighed for 300 meter høje vindmøller.

”Det er helt afgørende med nye testpladser for den store danske forsknings- og udviklingsaktivitet. Vi har allerede producenter klar til nye pladser,” siger direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg.

Han fortæller, at testpladserne er en vigtig brik i den globale konkurrence, hvor producenter kæmper for at sætte sig på markedet. I den konkurrence er det nødvendigt med testpladser til rådighed for de virksomheder, som er aktive på forskning og udvikling i Danmark, lyder det fra industrien.

”Udviklingen går stærkt, og der kommer hurtigt nye modeller på markedet. Det betyder, at der er større behov for testpladser, end vi kan honorere i Danmark i dag,” siger Jan Hylleberg.

DN frygter glidebane
Danmarks Naturfredningsforening var voldsomt bekymret, da testcentret blev etableret, og foreningen mener fortsat, at det er en uskik at bygge vindmøller i skovene. Men direktør for natur og plan, Michael Leth Jess, påpeger også, at det er trods alt er bedre, at man udvider Østerild, end at man ”spolerer” nogle nye områder.

”Men vi kommer til at følge den her proces for at se, om der kommer konsekvenser for fugle, naturen og muligheder for rekreation deroppe,” siger han.

Udvidelsen bliver altså ikke mødt med samme bål og brand, som da testcentret skulle etableres.

”Situationen er en anden nu, når der står syv møller i forvejen. Der er pokker til forskel. Og jeg har ikke kendskab til massive mængder af havørne og bramgæs, som er fløjet ind i møllerne. Men det kan skyldes manglende kendskab,” siger Michael Leth Jess.

Hører jeg en lille indrømmelse af, at der måske ikke var så stor grund til bekymring alligevel?

”Du hører en lille glæde over, at det ikke er gået lige så galt, som vi havde frygtet. Men hvis det baner vejen for, at man begynder at sætte møller op i alle mulige andre skove, så kan man stadig se det som en naturpolitisk katastrofe,” siger Michael Leth Jess.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Serup Hylleberg

Viceadministrerende direktør, Green Power Denmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1991), emba (CBS 2002)

Michael Leth Jess

Chefkonsulent, Odsherred Kommune, Planteam
landskabsarkitekt (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1988)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00