Regeringen vil have permanent lavere afgift på el til varme

ENERGIUDSPIL: Det skal være billigere at bruge el til opvarmning. For at få brugt mere strøm i varmesektoren, vil regeringen have permanent lavere elvarmeafgift fra 2021. Dansk Fjernvarme roser forslaget, som de dog gerne vil have målrettet store varmepumper.

Karsten Lauritzen (V) og regeringen har stillet blikket ind på, hvor i energisektoren de kan lette afgifter. Valget er blandt andet faldet på elvarmeafgiften.
Karsten Lauritzen (V) og regeringen har stillet blikket ind på, hvor i energisektoren de kan lette afgifter. Valget er blandt andet faldet på elvarmeafgiften.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Det skal være billigere at varme sit hus op med strøm.

Fakta

Elvarmeafgiften

En afgift på el anvendt til fjernvarmeproduktion eller opvarmning af helårsboliger. For helårsboliger pålægges afgiften den del af forbruget, der overstiger 4000 megawatt-time.

Elvarmeafgiften er i 2018 på 40,7 øre/kilowatt-time.

I november 2017 besluttede regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale i erhvervspakken at sænke den frem mod 2021. 
Den beslutning blev i februar 2018 fremrykket, så den første sænkelse træder i kraft 1. maj 2018. Det giver en følgende elvarmeafgift:

2018: 25 øre/kWh
2020: 20 øre/kWh
2021: 30 øre/kWh

I aftalen står også følgende, som regeringen nu foreslår:

"Aftaleparterne er endvidere enige om at søge at gennemføre en varig nedsættelse af elvarmeafgiften med 25 øre pr. kilowatt-time i forhold til 2017 fra og med 2021 i forbindelse med de kommende energiforhandlinger."

Kilde: Skatteministeriet

Det mener regeringen, der som en del af sit kommende energiudspil foreslår at sænke den såkaldte elvarmeafgift til 15 øre/kilowatt-time fra 2021.

I dag ligger afgiften, som altså pålægges el til brug for opvarmning, på godt 40 øre/kilowatt-time. Allerede 1. maj falder den dog til til 25 øre/kilowatt-time som aftalt i erhvervspakken fra 2017.

I den aftale står der, at regeringen vil forsøge at lave en permanent elvarmeafgift – som de altså nu foreslår.

Man kan ikke have en strategi for et mere intelligent energisystem med fjernvarmen som rygrad, hvis man samtidig laver en urimeligt gunstig konkurrenceevne for individuelle løsninger.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

"Vores meget høje elvarmeafgift er reelt en showstopper for den grønne omstilling. Den gør fossile brændsler mere attraktive for borgere at bruge til opvarmning. Det duer ikke. Vi skal bruge den grønne strøm, vi producerer, og derfor foreslår regeringen at sænke elvarmeafgiften yderligere," siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Altinget.

Billigere for husejerne
Tal fra hans ministerie viser, at et parcelhus på 140 kvadratmeter med en varmepumpe installeret vil spare omkring 1.400 kroner om året, mens et tilsvarende hus registreret med elradiatorer vil spare det dobbelte – 2.850 kroner om året.

Det vil være med til at understøtte den grønne omstilling og samtidig kunne mærkes på den enkelte danskers pengepung.

Karsten Lauritzen (V)
Skatteminister

"Det vil være med til at understøtte den grønne omstilling og samtidig kunne mærkes på den enkelte danskers pengepung," siger skatteministeren.

I dag er cirka 120.000 husstande registreret med elradiatorer, mens omkring 60.000 har en varmepumpe. Det er fortrinsvis i områder, hvor der ikke er adgang til fjernvarme.

Men regeringens forslag vil også komme fjernvarmen til gode. Det bliver nemlig mere attraktivt for kraftvarmeværkerne at få etableret de store varmepumper, der skal elektrificere sektoren.

Ros fra branchen
Hos Dansk Fjernvarme, der repræsenterer de selskaber, der gerne skal investere i de store varmepumper, er der ros til regeringens forslag.

"Det er nu, fjernvarmeselskaberne skal foretage investeringerne, og her er der brug for et længere perspektiv. Der er ingen tvivl om, at dette vil være med til at gøre de store varmepumper konkurrencedygtige," siger direktør Kim Mortensen.

Han ser dog helst, at lettelsen bliver målrettet netop de store varmepumper, ligesom han advarer mod alt for store lettelser af den generelle varmeafgift, som Karsten Lauritzen også har flaget for forud for regeringens udspil.

"Man kan ikke have en strategi for et mere intelligent energisystem med fjernvarmen som rygrad, hvis man samtidig laver en urimeligt gunstig konkurrenceevne for individuelle løsninger," siger Kim Mortensen.

Penge fra PSO'en
Spørgsmålet er så, hvor pengene til afgiftslettelsen skal komme fra.

"Vi præsenterer den samlede finansiering sammen med vores energiudspil. Men der er penge i det nuværende system fra omlæggelsen af PSO'en. En del af dem ønsker vi at bruge på at sikre et marked for den strøm, de tidligere er gået til at støtte," siger Karsten Lauritzen.

Som med regeringens andre drypvise afsløringer af det kommende udspil må vi altså vente til den samlede præsentation med at se den komplette finansiering.

Andreas Steenberg, energiordfører for Radikale, bakker op om udmeldingen og tror på, der kan findes penge til at realisere den.

"Der er ledige penge i PSO-aftalen fra 2016, når vi kigger langt nok frem. Væksten i samfundet gør også, at der er penge i råderummet. Vi er klar på at bruge af begge dele til dette," siger Andreas Steenberg.

Regeringens energiudspil bliver præsenteret torsdag klokken 10, hvis der da ikke kommer noget i vejen.

Læs hele artiklen på Altinget: Energi og klima

Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00