Ny regering vil nedsætte FE-undersøgelseskommission

Den kommende SVM-regering vil have en kommission til at se på hjemsendelsen af chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste og fire andre FE-medarbejdere i august 2020.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Sagen er egentlig allerede undersøgt én gang. Men den nye SVM-regering vil gerne gøre det en gang til:

Undersøge beslutningen om hjemsendelse af ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i august 2020.

Det fremgår af det regeringsgrundlag, som blev præsenteret onsdag middag.

”Regeringen vil nedsætte en undersøgelseskommission til undersøgelse af beslutningen om hjemsendelse af ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste. Kommissionen skal undersøge, om der blev varetaget usaglige hensyn ved hjemsendelsen,” fremgår det af regeringsgrundlaget.

Ingen draget til ansvar

For et år og en dag siden, 13. december 2021, kom en kommission bestående af tre landsdommere ellers frem til, at der ikke var hold i den benhårde kritik af FE, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne kom med, og som fik daværende forsvarsminister Trine Bramsen til at hjemsende FE's øverste chef Lars Findsen, tidligere FE-chef Thomas Ahrenkiel og tre andre FE-medarbejdere.

"På baggrund af den foretagne undersøgelse finder kommissionen, at der ikke er grundlag for, at det offentlige søger nogen draget til ansvar, herunder Lars Findsen, Thomas Ahrenkiel eller de tre FE-medarbejdere, som alle har været tjenestefritaget," skrev den første FE-kommission dengang i et kortfattet resume af kommissionens konklusioner.

Læs også

Den nye kommission skal undersøge om det alligevel var berettiget, at Trine Bramsen sendte de fem hjem, mens sagen blev boret ud.

Bag lukkede døre

Den nye regering lægger desuden op til, at den nye kommissions arbejde skal foregå bag lige så lukkede døre, som den gamle kommissions arbejde.

Man bruger nemlig den samme særlov, som blev udarbejdet i forbindelse med nedsættelsen af den første kommission i november 2021.

”Kommissionens arbejde tilrettelægges og gennemføres efter modellen i lov om undersøgelse af visse forhold vedrørende Forsvarets Efterretningstjeneste,” fremgår det af regeringsgrundlaget.

Ikke nødvendigvis den sidste

Ligesom sidst får offentligheden sandsynligvis kun en meget overordnet konklusion på kommissionens arbejde.

”Undersøgelseskommissionen skal udarbejde en offentlig tilgængelig afrapportering i en form, der ikke indeholder oplysninger, der vil kunne skade forholdet til fremmede magter, statens sikkerhed eller tredjemand,” skriver SVM-regeringen.

Den nye FE-kommission bliver heller ikke nødvendigvis den sidste.

Få dage før frikendelsen fra den første kommission blev FE-chef Lars Findsen anholdt og sigtet for landsforræderi efter Straffelovens paragraf 109. Siden hen blev han tiltalt og afventer nu, at retssagen på et tidspunkt starter.

Når den sag er afsluttet, vil SVM-regeringen se på, om der er brug for en tredje kommission.

”I respekt for den verserende straffesag vil regeringen, når sagen er afsluttet, tage stilling til behovet for en yderligere undersøgelseskommission og drøfte det med Folketinget,” skriver den i sit nye regeringsgrundlag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Thomas Ahrenkiel

Europæisk direktør, Macro Advisory Partners ApS
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00