Regeringen ønsker kattelem for at kunne fravige danske regler i Kosovo-fængsel

Lovforslaget for leje af fængselspladser i Kosovo bekymrer flere organisationer, da justitsministeren kan lave fravigelser fra dansk lovgivning. Det kan risikere at gå på kompromis med menneskerettighederne, mener de.

I et nyt lovforslag lægger regeringen op til, at Danmark skal leje 300 fængselspladser i Kosovo, hvor udvisningsdømte udlændinge skal afsone.
I et nyt lovforslag lægger regeringen op til, at Danmark skal leje 300 fængselspladser i Kosovo, hvor udvisningsdømte udlændinge skal afsone.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Hvis 300 udvisningsdømte udlændinge skal afsone deres straf i et fængsel i Kosovo, kan det potentielt blive med en lavere standard end i et dansk fængsel.

Står det til regeringen, skal en række indsatte snart have deres daglige gang i et fængsel i Kosovo, hvor Danmark vil leje fængselspladser.

Og her vil både justitsministeren og sundhedsministeren have mulighed for at lave fravigelser fra danske regler “i det omfang, det er nødvendigt for fuldbyrdelse af fængselsstraf".

Det fremgår af lovforslaget til aftalen.

Det er et carte blanche til at fravige dansk lovgivning og vedtage regler udenom folketinget.

Therese Rytter
Juridisk chef, Dignity

Lige præcis den detalje skaber bekymrede miner hos Dansk Institut mod Tortur (Dignity), Institut for Menneskerettigheder og Kriminalforsorgsforeningen.

Det kan nemlig sætte de indsattes rettigheder under pres, mener Therese Rytter, der er juridisk chef hos Dignity.

“Det er et carte blanche til at fravige dansk lovgivning og vedtage regler udenom Folketinget. Det medfører en risiko for, at Danmark ikke opfylder sine menneskeretlige forpligtelser,” siger hun.

Dignity har sammen med Institut for Menneskerettigheder haft et møde med Justitsministeriet om lovforslaget i januar, hvorefter de sendte et 18-siders langt notat med en række spørgsmål og bekymringspunkter, som lovforslaget skal komme omkring. Ifølge Therese Rytter står der dog stadig en del ubesvarede spørgsmål tilbage, efter de har fået lovforslaget.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00