Regeringen vil nedlægge Energisparerådet

STOP: Energisparerådet leverer ikke som ønsket og skal derfor erstattes af en ny paneltilgang, fremgår det af nyt lovforslag fra regeringen. Radikale og SF synes, det virker forhastet, mens Socialdemokraterne er klar til dialog med regeringen.

Energisparerådet skal nedlægges og i stedet erstattes af to nye paneler, foreslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Energisparerådet skal nedlægges og i stedet erstattes af to nye paneler, foreslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix
Morten Øyen

Energisparerådets dage skal snart være talte, hvis det står til regeringen.

Fakta
Energisparerådet

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) nedsatte i efteråret 2010 det uafhængige, rådgivende Energispareråd. Dette skete som led i den nye organisering af energispareindsatsen, som blev vedtaget af Folketinget i december 2009. Loven trådte i kraft den 1. marts 2010.

Energisparerådet skal rådgive energi-, forsynings- og klimaministeren og Energistyrelsen i forbindelse med tilrettelæggelsen og gennemførelsen af den samlede besparelsesindsats. Herunder skal rådet medvirke til en optimal koordinering af energispareindsatsen.

I henhold til kommissoriet for Energisparerådet skal rådet bestå af en formand og omkring 15-20 medlemmer. Op til 5 medlemmer vil være sagkyndige med viden om energibesparelser, markedsintroduktion, m.v. Interesseorganisationer og øvrige aktører med betydning for energispareområdet vil få mulighed for at indstille medlemmer til rådet.

Som led i at Energisparerådet skal medvirke til at styrke energispareindsatsen  kan rådet på eget initiativ komme med forslag til nye energispareinitiativer til energi-, forsynings- og klimaministeren.Energisparerådet afholder årligt 3 møder. Energistyrelsen er sekretariat for Energisparerådet.

Kilde: Energistyrelsen

Det fremgår af et nyt lovforslag, som regeringen netop har fremsat.

Af forslaget fremgår det, at Energisparerådet – der har til formål at rådgive ministeren og Energistyrelsen om den danske energispareindsats – ikke har levet tilstrækkeligt op til formålet og derfor skal nedlægges per 1. oktober.

Regeringen ønsker til gengæld, at en ny ”paneltilgang” træder i stedet. Det vil være en mere løs konstruktion – som ikke er lovbunden – med to paneler, der skal beskæftige sig med koordinering og udvikling af energispareindsatsen inden for husholdning og erhverv.

Vi ser ingen grund til ikke at forsætte med et Energispareråd.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Partileder, klima- og energiordfører

Ufuldkommen rådgivning
Ifølge ministeren vil det kunne give en bedre rådgivning end den, der er kommet fra Energisparerådet.

”Anbefalingerne har ofte været meget brede og oftest uden fuld opbakning i Energisparerådet. Det betyder, at vigtige iagttagelser og synspunkter fra medlemmer kan gå tabt i de endelige anbefalinger,” lyder begrundelsen bag nedlæggelsen af Energisparerådet fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

R vil fastholde råd
Hos Radikale er man skeptisk over regeringens forslag og ikke umiddelbart klar til at lægge stemmer til en nedlæggelse af Energisparerådet.

”Argumentet er jo, at det ikke har virket, sådan som det er i dag. Men i stedet for så at droppe rådet vil jeg hellere, at man forsøger at få det til virke,” siger klima- og energiordfører Andreas Steenberg (R).

Han har svært ved at se, at ministerens forslag om to nye paneler vil løse de problemer med Energisparerådet, som ministeren peger på. Allerede i dag har Energisparerådet nemlig mulighed for at nedsætte paneler, fortæller han. Derfor ser Steenberg frem til organisationernes høringssvar for at få et mere klart billede af problemet.

”Det kan jo godt lugte lidt af en spareøvelse. Så jeg håber, debatten kan få frem, hvad der er op og ned,” siger Andreas Steenberg.

SF: Argumenter ikke overbevisende
Også SF er kritisk over for regeringens forslag. Klima- og energiordfører Pia Olsen Dyhr (SF) frygter, at den rolle, Energisparerådet har haft, vil blive svækket med den nye konstruktion.

”Vi ser ingen grund til ikke at forsætte med et Energispareråd,” siger Pia Olsen Dyhr.

SF er på linje med Radikale og ser hellere problemerne med Energisparerådet blive fixet end at nedlægge rådet.

”Vi vil selvfølgelig høre på ministerens argumenter på forhandlingsmødet i næste uge, men det virker forhastet at nedlægge rådet. Argumenterne er i hvert fald slet ikke overbevisende,” siger Pia Olsen Dyhr.

S: Åben for forbedringer
Socialdemokraterne er lidt mere imødekommende over for regeringen.

Klima- og energiordfører Jens Joel fortæller, at udgangspunktet for Socialdemokraterne var at fastholde Energisparerådet – men at det konkrete forslag fra regeringen i nogen grad imødegår de bekymringer, partiet har.

”Vores pejlemærker er, at der skal være en bred interessesammensætning, at erfaringerne fra Energisparerådet ikke går tabt, men er med og bliver videreført, og at der bliver en regelmæssighed for konsultering af de nye paneler,” fortæller Jens Joel og tilføjer:

”Hvis ministeren siger, at det ordner vi, så vil vi ikke på forhånd afvise, at arbejdet kan indrettes smartere end i dag. Det synes jeg altid man skal være åben for at kigge på.”

Lovforslaget er nu sendt i høring, og ifølge ministeren forventes det at blive fremsat i Folketinget 30. marts.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00