Regeringen vil tjekke indvandreres demokratiske sindelag

GRUNDLOVSDAG: I dag fejres det danske demokrati over hele landet, men regeringen frygter antidemokratiske holdninger blandt indvandrere i ghettoområder. Ny undersøgelse skal nu kaste lys over indvandreres og flygtninges opfattelse af demokrati.

Integrationsminister Inger Støjberg har iværksat undersøgelse af demokratiopfattelsen blandt indvandrere og flygtninge.
Integrationsminister Inger Støjberg har iværksat undersøgelse af demokratiopfattelsen blandt indvandrere og flygtninge.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Bjørn Møller

Frygten for antidemokratiske holdninger blandt især unge indvandrere er så stor i regeringen, at integrationsminister Inger Støjberg (V) har iværksat en ny landsdækkende undersøgelse, der skal kaste lys over synet på demokrati og frihedsrettigheder blandt både nyankomne flygtninge og indvandrere i ghettoområder.

Undersøgelsen skal ifølge ministeren bidrage til, at regeringen kan sætte ind over for ekstremistiske holdninger og dermed afværge, at antallet af radikaliserede unge vokser i Danmark.

”Det er helt tydeligt, at der i nogle miljøer foregår ting, som er direkte antidemokratiske. Derfor vil vi gerne have set nærmere på især de unge indvandreres syn på demokrati og frihedsrettigheder. Det er mit klare indtryk, at nogle af de unge indvandrere ikke har de samme holdninger til frihedsrettighederne som danskerne, og det er virkeligt bekymrende,” siger Inger Støjberg til Altinget.

Skygge-Danmark
Bag undersøgelsen står Danmarks Statistik, der tidligere har gennemført såkaldte medborgerskabsundersøgelser for ministeriet – men på anmodning fra integrationsministeren udvides undersøgelsen nu til også at omfatte synet på demokrati, anerkendelse af frihedsrettigheder og holdningen til grundlæggende rettigheder og pligter i samfundet.

Jeg kan være bange for, at undersøgelsen bare skal bruges til at dunke folk i hovedet med, så hvis det viser sig, at der nogle steder er et demokratisk underskud, så er det afgørende, at vi bruger det konstruktivt.

Zenia Stampe
Værdiordfører for Radikale

Undersøgelsen omfatter en supplerende stikprøve blandt nyankomne flygtninge og indvandrere og ligeledes en supplerende undersøgelse blandt beboere i udsatte boligområder. Resultatet af undersøgelsen ventes klar til august.

Formålet med undersøgelsen bakkes op af Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, der understreger vigtigheden af at få kastet lys over ”Skygge-Danmark.”

”Skygge-Danmark er alt det, der foregår i det skjulte i ghettoerne med social kontrol og imamer, der sidder og styrer retspolitikken i stedet for politi og retsvæsen. Vi skal sikre os, at vi ikke har enklaver i vores samfund, hvor man tænker anderledes og lever anderledes på en måde, som er skadelig for sammenhængskraften i vores samfund,” siger Søren Pape Poulsen.

Han glæder sig over, at regeringen har sat undersøgelsen i gang.

"Det er vigtigt, vi får den her undersøgelse, så vi får tingene frem i lyset. Problemet er jo, at folk kan bo i en ghetto hele deres liv uden at komme udenfor, men det er vigtigt, at folk oplyses og accepterer vores demokrati og frihedsrettigheder," siger Søren Pape Poulsen.

Sindelagskontrol
Radikales værdiordfører, Zenia Stampe, siger, at hun kan leve med undersøgelsen – bare den ikke bliver brugt til at dæmonisere bestemte befolkningsgrupper.

”Som udgangspunkt er vi temmelig skeptiske over for den slags målrettet sindelagskontrol af bestemte befolkningsgrupper, men det er jo heller ikke en hemmelighed, at det her er et område, som mange er meget optagede af. Derfor kan det være fint nok at få at vide, hvad der er op og ned,” siger hun – og tilføjer:

”Jeg kan være bange for, at undersøgelsen bare skal bruges til at dunke folk i hovedet med, så hvis det viser sig, at der nogle steder er et demokratisk underskud, så er det afgørende, at vi bruger det konstruktivt,” siger Zenia Stampe.

Med koranen som fundament
I oktober sidste år afslørede en meningsmåling i Jyllands-Posten, at næsten fire ud af ti muslimer i Danmark ønsker, at koranen skal indgå som fundament for dansk lovgivning, mens lidt over halvdelen af de danske muslimer støttede grundloven som fundament for al lovgivning.

Tallene kom dengang bag på integrationseksperten lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet Jens Peter Frølund Thomsen.

”Hvis man forestillede sig, at det kun var halvdelen af danskerne, der svarede sådan, så tror jeg, at man ville blive lidt bekymret over loyaliteten til vores grundlæggende demokratiske styreform,” sagde han dengang til Jyllands-Posten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)









0:000:00