Regeringen vil udligne forskelle mellem land og by: ”Der er nogen, der skal bidrage mere til fællesskabet"

UDSPIL: Regeringen har præsenteret sit udspil til en ny udligningsreform, der vil omfordele 1,4 milliarder kroner fra hovedstadskommunerne til landkommunerne. ”Danmark er for lille til store forskelle,” siger finansministeren. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Regeringen er klar med et udspil til en ny udligningsreform, der vil sikre mere lighed mellem rige og fattige kommuners økonomi.

Sådan lød hovedbudskabet fra finansminister Morten Bødskov (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), da de to torsdag formiddag præsenterede udspillet i Finansministeriet.

”Kommunernes vilkår for at levere velfærd til danskerne er vidt forskellige. Danmark er blevet mere opdelt. Forskellene mellem land og by er blevet større. De forskelle mener vi, at vi skal udligne, og vi skal udligne dem mere, end vi gør i dag,” sagde Astrid Krag på pressemødet. 

Regning på 1,4 milliarder kroner
Med udspillet lægger regeringen op til, at en række velstillede kommuner, særligt i og nord for hovedstaden, skal betale 1,4 milliarder kroner, der skal overføres til de fattigere kommuner.

Alene landets fem rigeste kommuner, Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Dragør, skal betale 600 millioner kroner til puljen. 

Regeringen vil samtidig øremærke én milliard kroner til yder- og ø-kommuner, hvoraf staten skal betale de 500 millioner kroner.

Det skal sikre, at alle landsdele kan levere det samme velfærdsniveau, fortalte Morten Bødskov, der vikarierer for Nicolai Wammen i Finansministeriet.

”Selv om du måske ikke lige bor i et område af landet, hvor det boomer med vækst og arbejdspladser, så skal det være sådan, at man har en berettiget forventning om, at der er et ordentligt velfærdssamfund,” sagde han. 

Ifølge udspillet vil 58 kommuner profitere af udspillet, mens 34 kommuner står til at skulle afgive mere, og seks kommuner ikke bliver påvirket. Du kan se, om din kommune står til en regning eller bonus, på danmarkskortet her.

Regeringen præsenterer først fredag beregningerne over, hvor meget den enkelte kommuner står til at skulle betale eller modtage.

Enklere system
Regeringen vil desuden sikre et simplere udligningssystem ved at afskaffe den såkaldte provinsudligning og erstatte hovedstadsudligningen med et nyt hovedstadstilskud.

Det vil sikre et mere gennemskueligt system, mener social- og indenrigsminister Astrid Krag.

"Det bliver et enklere system. Det bliver nemmere at overskue. Og væsentligst af alt, så bliver det markant enklere for de borgmestre, der skal forvalte den lokale velfærdsøkonomi," sagde hun. 

Regeringen har inviteret Folketingets partier til første forhandlingsmøde om udligningsreformen fredag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00