Røde partier raser over regeringens længe ventede ydelseskommission

KONTANTHJÆLP: Regeringen har sammensat en ydelseskommission, der skal komme med anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem. Enhedslisten og SF er stærkt utilfredse med, at kommissionen skal tegne en model, hvor ydelserne samlet set ikke bliver dyrere for staten.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede tirsdag formiddag sammensætningen af den længe ventede ydelseskommission. 
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede tirsdag formiddag sammensætningen af den længe ventede ydelseskommission. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har nedsat en længe ventet ydelseskommission, der gennem det næste år skal komme med anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem.

Kommissionen, der får professor Torben Tranæs som formand, skal pege på tiltag, der sikrer bedre vilkår for de fattigste børnefamilier, men regeringen fastholder, at det samtidig skal kunne betale sig at tage et arbejde.

"Børn i Danmark skal vokse op under ordentlige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet. Og det skal et nyt kontanthjælpssystem understøtte," siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.  

"Men løsningen er heller ikke bare at fjerne kontanthjælpsloftet uden at erstatte det med noget andet. For kontanthjælp skal være en midlertidig ydelse, og der skal være en mærkbar forskel på at være på kontanthjælp og i arbejde," fortsætter han. 

Der står også i kommissoriet for Ydelseskommissionen: "Anbefalingerne skal samlet set være udgiftsneutrale og må ikke svække beskæftigelsen".

"Fuldstændig forkasteligt"
Og det får hårde ord med på vejen af regeringens støttepartier SF og Enhedslisten, som kalder det "dybt kritisabelt" og "fuldstændig forkasteligt".

Partierne mener, at kommissoriet står i vejen for, at man kan afskaffe kontanthjælpsloftet og komme børnefattigdom til livs, blandt andet fordi kontanthjælpssystemet ikke må blive dyrere.

"Det betyder jo, at hvis vi skal sætte enkelte ydelser op for at få flere børn ud af fattigdom, så skal man på den anden side tage fra nogle andre, som er ramt af sygdom eller arbejdsløshed," siger beskæftigelsesordfører for Enhedslisten Victoria Velasquez i en pressemeddelelse.

"Samtidig lægges der ikke op til et reelt opgør med kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, men kommissoriet forudsætter, at de to fattigdomsydelser rent faktisk bevares i en eller anden form. Det er fuldstændig forkasteligt," fortsætter hun.

Partiet vil dog være klar til at forhandle med regeringen, når anbefalingerne ligger klar om et års tid.

"Enhedslisten går selvfølgelig ind i forhandlingerne med det klare sigte, at vi får et opgør med fattigdom i Danmark – og det indebærer en afskaffelse af integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet," siger Victoria Velasquez.

SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, kalder det i en pressemeddelelse "grotesk", at anbefalingerne skal være udgiftsneutrale. Og han er "målløs" over, at regeringen ikke har inddraget SF i formuleringen af kommissoriet, som partiet mener at være blevet lovet.

"Vi skal i gang med at bekæmpe børnefattigdom. Det bør stå øverst på kommissionens opgaveliste, men fattigdom er ikke nævnt med et ord. Det er både uambitiøst og skuffende," siger Karsten Hønge i pressemeddelelsen.

Læs også

Hvem er med?
Hovedopgaven for kommissionen bliver at finde en afløser for kontanthjælpsloftet, der blev indført af den daværende Venstre-regering i 2016.

Samtidig skal det nye system sørge for, at flere melder sig ind i en a-kasse, og at der fortsat ikke vil være direkte adgang til kontanthjælpssystemet for flygtninge og indvandrere.

Ifølge kommissoriet må det nye system hverken blive dyrere for staten eller svække arbejdsudbuddet. 

Ud over professor Torben Tranæs, der desuden er forskningsdirektør i Vive og formand for Det Økonomiske Råds Formandskab, får følgende eksperter plads i kommissionen:

  • Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør Kommune og tidligere socialminister
  • Jon Kvist, professor ved Roskilde Universitet, tidligere medlem af Dagpengekommissionen 2014-2015
  • Jytte Andersen (S), tidligere minister for ligestilling, by, bolig og arbejde og tidligere folketingsmedlem
  • Lisbeth Pedersen, forsknings- og analysechef, Vive
  • Mette Ejrnæs, professor i økonomi ved Københavns Universitet, medlem af Det Økonomiske Råd siden 2016.

Mens vi venter
Nedsættelsen af en ydelseskommission var en del af regeringens og støttepartiernes fælles forståelsespapir, hvor der også blev nedfældet enighed om det midlertidige tilskud til fattige børnefamilier.

Det skal fungere som et plaster på såret, indtil der på baggrund af Ydelseskommissionens anbefalinger er fundet en mere langtidsholdbar løsning på børnefattigdommen. 

Det forventes ifølge Beskæftigelsesministeriet, at 27.900 børn får glæde af børnetilskuddet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00