Regeringens omstridte fængselsplaner i Kosovo rykker et skridt nærmere

Både Danmark og Kosovo har nu underskrevet den ulandsaftale, der gør, at det kosovariske parlament kan stemme fængselsaftalen med Danmark endeligt igennem.

Foto: Valdrin Xhemaj/EPA/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupSimon Lessel

SVM-regeringens planer om at placere 300 udvisningsdømte kriminelle bag pigtråd og røde murstensmure 2000 kilometer fra Danmark er nu tættere på at blive til virkelighed.  

I starten af februar underskrev Kosovo nemlig den bistandsaftale, der sender 45 millioner kroner årligt fra den danske udviklingsbistand til Balkanlandet. 

Bistandsaftalen er et afgørende skridt i realiseringen af fængselsprojektet, da Kosovos parlament – modsat den danske regering – har koblet de to aftaler tæt sammen og først stemmer om fængselsprojektet, når udviklingsaftalen er på plads.

Læs også

Bistandsaftalen mangler nu kun at blive underskrevet af Den Europæiske Udviklingsbank (ERBD), oplyser Kosovos Justitsministerium til Altinget. Det bekræfter Udenrigsministeriet i Danmark og tilføjer, at daværende udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) underskrev aftalen på vegne af Danmark i oktober 2022. 

"Når alle tre parter har tiltrådt aftalen, forventes denne at kunne offentliggøres," skriver Udenrigsministeriet til Altinget. 

Pengene fra bistandsaftalen mellem Danmark og Kosovo skal blandt andet gå til investeringer i grøn omstilling og fremme af menneskerettigheder i Balkanlandet.

Fængsel kan stå klar om to år 

Selv om regeringens prestigeprojekt nu er rykket et skridt nærmere, er det langtfra i mål.

Først når fængselsaftalen er vedtaget i Kosovos parlament, kan den nødvendige og omfattende ombygning af fængslet i Gjilan gå i gang.

Fakta

Fængselsaftalen

Danmark har indgået en aftale med Kosovo om leje 300 fængselspladser til udvisningsdømte kriminelle i Gjilan-fængslet, der ligger 50 kilometer syd for Kosovos hovedstad, Pristina.

Det blev besluttet som en del af flerårsaftalen for Kriminalforsorgen, der er indgået af Socialdemokratiet, SF, Konservative og Dansk Folkeparti.

Danmark betaler 15 millioner euro årligt, og aftalen gælder foreløbigt i fem år. Den forlænges dog automatisk med yderligere fem år, hvis ikke enten Danmark eller Kosovo opsiger samarbejdet.

Bistandsaftalen

Danmark har besluttet af øge bistandsengagementet i Kosovo med i alt cirka 225 millioner kroner (30 millioner euro). Foreløbigt vil det gælde i en femårig periode, hvor Danmark vil støtte med cirka 45 millioner kroner årligt.

Ifølge Udenrigsministeriet vil Danmark samarbejde med Kosovo på den grønne dagsorden og i forhold til fremme af menneskerettigheder og retsstatsudvikling. Den endelige aftale med Kosovo er underskrevet af både Danmark og Kosovo, men mangler fortsat at blive underskrevet af Den Europæiske Udviklingsbank.

De første udvisningsdømte kriminelle skulle efter den oprindelige plan have startet deres afsoning i Kosovo i starten af 2023.

Men senest har Peter Hummelgaard oplyst, at den tidsplan er udskudt med omkring to år.

"Det kan stå helt klar inden for 21 til 26 måneder, hvorefter de første indsatte kan flytte derned," har justitsministeren forklaret til Ritzau ifølge Avisen Danmark.

Afgørende for fængselsprojekt 

Den forhenværende socialdemokratiske udviklingsminister Flemming Møller Mortensen har tidligere holdt fast i, at fængselsaftalen og ulandsbistandsaftalen med Kosovo var "to fuldstændigt selvstændige forhandlingsspor". 

Men i sidste måned kunne Altinget fortælle, at de to projekter er tæt forbundet i Kosovo. For først når de nu overståede forhandlinger om bistandsaftalen var på plads, kunne de to aftaler blive ratificeret af parlamentet. 

Det bekræftede ifølge flere eksperter, at der var en klar sammenhæng mellem de to aftaler. 

"Det ser ud til, at det kosovariske justitsministerium i praksis kobler landets vedtagelse af lovgivning til opfyldelse af traktaten om fængselsaftalen med aftalen om udviklingsbistand. Altså, at de betragter det som et samlet hele," forklarede Louise Halleskov, der er professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet, eksempelvis. 

Det har ikke været muligt for Altinget at få oplyst, hvornår parlamentet i Kosovo stemmer om fængselsaftalen. Til Avisen Danmark har Peter Hummelgaard forklaret, at han forventer, at det sker "inden for kort tid".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), næstformand, Dansk Kulturinstituts bestyrelse, klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024