Regeringsforhandlinger trækker ud: Kan blive de længste i over 30 år

EFTERSPIL: Hvis Mette Frederiksen ikke præsenterer en ny regering inden mandag, skal man helt tilbage til 1988 for at finde et længere forhandlingsforløb. Hun slår dermed Helle Thorning-Schmidts langtrukne forhandlinger i 2011.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

14 dage er gået, siden danskerne satte deres krydser og valgte et nyt Folketing med et rødt flertal.

Men indtil videre er der ikke blevet præsenteret en ny regering, og ifølge den kongelige undersøger og S-formand Mette Frederiksen sker det heller ikke inden ugens udgang.

Dermed nærmer hun sig med hastige skridt den tid, det tog Helle Thorning-Schmidt (S) at danne en ny regering i Det Sorte Tårn.

I 2011 brugte Thorning 18 dage på at danne en regering, hvilket på daværende tidspunkt var det længste i 23 år. Det betyder, at hvis der bliver præsenteret en ny regering senest søndag, bliver de nuværende regeringsforhandlinger de længste i 31 år.

Læs også

Vi skal helt tilbage til Poul Schlüter (K) for at finde et længere forløb. Han brugte 24 dage i 1988, før han kunne præsentere sin regering. Det er i øvrigt de næstlængste regeringsforhandlinger siden grundlovsændringen i 1953.

Rekorden i efterkrigstiden tilhører Anker Jørgensen (S), der i 1975 brugte mere end en måned på regeringsdannelsen. Hele 35 dage tog det, før han kunne præsentere sin regering.

I nyere tid er der normalt brugt markant færre dage. Det tog Anders Fogh Rasmussen (V) og Lars Løkke Rasmussen (V) henholdsvis syv og ti dage, da de overtog magten i 2001 og 2015. Se hele listen nederst i artiklen.

Holstein: Ikke overraskende med lange forhandlinger
Selvom regeringsforhandlingerne tegner til at blive længere end normalt, er det ikke særlig overraskende. Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"I den kringlede politiske situation, der er opstået, vil det snarere være en smule overraskende, hvis en ny regering er på plads inden 1. juli," siger han.

Ifølge den politiske kommentator er der flere grunde til, det trækker ud. Dels er der selve sammensætningen af regeringen. Mette Frederiksen er gået til valg på en ren S-regering, men Radikales politiske leder, Morten Østergaard, vil også gerne have sit parti med i regeringen:

"Men det vil blive set som et enormt løftebrud fra Mette Frederiksen (S), hvis det ender med SR-regering. For de radikale er enormt upopulære blandt de vælgere, socialdemokraterne har vundet fra Venstre og Dansk Folkeparti," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Dels er der markante politiske uenigheder de fire partier imellem. Det gælder udlændingepolitikken, både i forhold til Sjælsmark, integrationsydelsen og hjemsendelse af flygtninge, her står socialdemokraterne over for både Radikale, SF og Enhedslisten. Og det gælder den økonomiske politik, hvor det er Radikale, der står over for de tre andre partier."

Mens SF lader til at være mest kompromissøgende, volder både Radikale og Enhedslisten problemer med deres skærpede retorik, siger Erik Holstein:

”Morten Østergaard fik et smukt valg på baggrund af en meget bombastisk retorik, og det binder ham nu. Omvendt med Pernille Skipper (EL), der har skærpet stilen i regeringsforhandlingerne, efter Enhedslisten fik et skuffende valg.”

Er du en bedre kongelig undersøger end Mette Frederiksen? Prøv at danne din egen drømmeregering med Altingets regeringsværktøj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)









0:000:00