Kommentar af 
Michael Ehrenreich

Retssagen mod Trump risikerer at sønderrive USA

USA har tidligere vist en forbløffende evne til at komme godt igennem meget udfordrende perioder. Men i tilfældet Trump har det vist sig vanskeligt at få hold på uhæmmet selviscenesættelse, gennemført løgnagtighed og tøjlesløs populisme. Der venter amerikanerne en vanskelig tid forude, skriver Michael Ehrenreich.

Polariseringen er total, og retssagen mod forhenværende præsident Donald Trump lander oven i alle de andre kulturkampe, som i disse år er ved at sønderrive USA, skriver Michael Ehrenreich.
Polariseringen er total, og retssagen mod forhenværende præsident Donald Trump lander oven i alle de andre kulturkampe, som i disse år er ved at sønderrive USA, skriver Michael Ehrenreich.Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix
Michael Ehrenreich
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med tiltalen for ulovlig anvendelse af kampagnemidler er Donald Trump tilbage i centrum, hvor han helst vil være. I de kommende måneder måske helt frem til næste valg om halvandet år  vil det meste i amerikansk politik dreje sig om den tidligere præsident. 

Hans valgkamp var ellers kommet dårligt fra start. Midtvejsvalget i november blev en skuffelse, og i det republikanske parti fornemmede man en tiltagende træthed over hans evindelige eskapader og grovkornede populisme. 

Magtfulde kræfter blandt republikanerne begyndte at gøde jorden for alternativer, og selv Fox News gik hårdere til deres mangeårige idol. Et stort antal af partiets kongresmedlemmer forholdt sig tavse, mens de stak en finger i vejret for at lodde vindretningen. 

Tiltalen har fået maskerne til at falde. Republikanere står nu i kø for at stille sig bag Trumps erklæringer om, at den dybe stat har slået til med en politisk begrundet retssag for endegyldigt at få ham ned med nakken. De tør ikke andet. 

Mest opsigtsvækkende er opbakningen fra førende republikanske skikkelser i Kongressen, der normalt tages alvorligt som ansvarlige politikere.

Får Trump følgeskab hele vejen af det republikanske parti, vil partiets egen position som bærende søjle i USA's politiske katedral styrte sammen for alvor.

Michael Ehrenreich
Fhv. direktør, Det Udenrigspolitiske Selskab

De har allerede gjort deres stilling op til fordel for den tidligere præsident uden kendskab til det nærmere indhold af tiltalen, endsige styrken af de beviser, som vil blive lagt frem.

Meget belejligt for republikanerne er sagen blevet fremmet af et erklæret medlem af det demokratiske partis venstrefløj. Distriktsanklager Alvin Bragg i New York tilhører de kredse blandt demokraterne, som mener, at højrefløjen i amerikansk politik skal bekæmpes med alle til rådighed stående midler. 

Polariseringen er med andre ord total, og retssagen på Manhattan kommer oven i alle de andre kulturkampe, som i disse år er ved at sønderrive USA. Fra stridigheder i lokale skolebestyrelser om indholdet af skolebøger til angreb på forbundspolitiet FBI for politisk forfølgelse. 

Det nye er, at selveste præsidentembedet bringes i spil. Siddende præsidenter er naturligvis beskyttet af immunitet overfor retsforfølgelse ved domstolene. Men immuniteten har i praksis også omfattet tidligere beboere i Det Hvide Hus med det klare formål at skærme landet fra politiske opgør på højeste niveau i retssalene. 

At en tidligere indehaver af embedet stilles for retten, har chokeret mange amerikanere, og det vil rokke ved USA's selvforståelse som et demokratisk land hævet over andre. Man taler ligefrem om "det amerikanske demokrati" for at markere en særstatus. Det er hidtil sket uden at rødme, men det kan nok ikke gøres længere.

Læs også

Situationen er specielt prekær, fordi der ikke er fortilfælde. Det nærmeste, man kommer, var Watergate-skandalen, hvor præsident Richard Nixon til sidst trådte tilbage, efter at sagen i årevis havde rystet USA's politiske system i dets grundvold. 

Han blev kort efter af sin efterfølger Gerald Ford benådet i form af en amnesti mod ulovligheder, han måtte have begået som præsident. Begrundelsen var, at retslige efterspil mod Nixon ville have splittet landet yderligere, og at Fords hovedopgave med at samle nationen og komme videre ville være umulig. 

Benådningen vakte voldsom kritik, og præsident Ford fik et banesår, som han aldrig overvandt. Mange mente, at Watergate-sagen ikke blev fulgt til dørs, og at retfærdigheden ikke skete fyldest. Begge dele er korrekte, men realpolitisk så Ford rigtigt. 

Han skærmede præsidentembedet fra at blive trukket yderligere ned i sølet gennem endeløse retssager, og dermed beskyttede han også landet fra fortsat uro og splittelse, der kunne have trukket ud i årevis. Han satte en prop i. Nixon blev ikke glemt, men han forsvandt fra begivenhedernes centrum, og USA kom videre.

Eneste håb er nu, at anstændige vælgere på midten af amerikansk politik får nok af Cirkus Trump og ved valgene tilkendegiver, at de trods alt har mere tillid til domstolene end til byggespekulanten fra Queens.

Michael Ehrenreich
Fhv. direktør, Det Udenrigspolitiske Selskab

Denne gang er der ingen mulighed for at sætte en prop i. I modsætning til Nixon fortsætter Trump i politik, og de retlige undersøgelser mod ham er nået for langt til, at udviklingen kan standses. 

Retssagen på Manhattan vil efter alt at dømme blive efterfulgt af andre retsopgør, mest sandsynligt om Trumps pres mod valgmyndighederne i Georgia i 2020 og sagen om de fortrolige dokumenter på landstedet Mar-a-Lago. Hertil kommer skattesagerne for slet ikke at tale om medansvaret for stormen på Kongressen 6. januar 2021. 

Undervejs vil Trump benytte sin velkendte taktik med at forsøge at vende opgørene til sin egen fordel. Han vil gøre sig selv til offer for en elite, der har rottet sig sammen mod ham og hans tilhængere. At sagerne vil blive rejst af forskellige retsinstanser, som i det amerikanske system agerer uafhængigt af hinanden, vil drukne i debatten. Tingene rodes sammen.  

Får Trump følgeskab hele vejen af det republikanske parti  bannerføreren for lov og orden og med en traditionel tro på landets fundamentale institutioner vil partiets egen position som bærende søjle i USA's politiske katedral styrte sammen for alvor. En etableret institution bliver selv en del af angrebet på det etablerede USA.

Risikoen er, at det ikke får nogen ende. Retssager varer lang tid, og har man dyre advokater til rådighed, varer de endnu længere. Imens vil tilliden til USA's politiske og administrative systemer blive yderligere nedbrudt, godt hjulpet på vej af Trumps evige angreb på alle, som er imod ham eller gør hans politiske korstog besværligt for ham.

Gennem hele sin omtumlede historie har USA vist en forbløffende evne til at komme godt igennem selv meget udfordrende perioder. Men i tilfældet Donald Trump har det vist sig vanskeligt at få hold på uhæmmet selviscenesættelse, gennemført løgnagtighed og tøjlesløs populisme. 

Eneste håb er nu, at anstændige vælgere på midten af amerikansk politik får nok af Cirkus Trump og i meningsmålingerne og ved valgene tilkendegiver i større tal end hidtil, at de trods alt har mere tillid til domstolene end til byggespekulanten fra Queens. Forhåbentlig går det den vej, men det vil tage tid, og sikker kan man ikke være. Stakkels Amerika!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Ehrenreich

Fhv. hofmarskal og chefredaktør, kammerherre
journalist (DJH 1979)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00