Rigsretssagen: En time inde i afhøringen kom Støjberg med sit første politiske indlæg

Inger Støjberg bliver mandag afhørt i Rigsretten for første gang. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardErik Holstein

Der er afsat tre dage til den første afhøring af tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i rigsretssagen om ulovlig adskillelse af asylpar. Men allerede efter en time kom det første politiske indlæg fra Støjberg, som er anklaget for at være ansvarlig for den ulovlige administration.

Efter en lang række spørgsmål fra anklager Anne Birgitte Gammeljord om faktuelle detaljer, såsom hvilket elektronisk system man brugte til sagsbehandling i ministeriet, og hvor forskellige embedsmænds kontor var placeret, nåede anklageren et skridt tættere på sagens kerne, da hun begyndte at spørge til omstændighederne omkring et facebookindlæg, som Støjberg slog op på sin profil den 25. januar 2016.

Samme dag havde Berlingske bragt en artikel under overskriften "Barnebrude bor med voksne ægtefæller på danske asylcentre". I artiklen oplyste Udlændingestyrelsen, som hørte under Støjbergs departement, at den vurderede fra sag til sag, om det var "hensigtsmæssigt" at adskille parrene eller lade dem blive boende sammen i de "ganske få" sager om forhold mellem 15-18-årige og ældre ægtefæller eller samlevere.

Det fik den daværende udlændinge- og integrationsminister til at skrive på Facebook:

"Det er fuldstændig uacceptabelt, at barnebrude indkvarteres sammen med deres ægtefæller på danske asylcentre. Det skal stoppes omgående, og det vil jeg omgående meddele Udlændingestyrelsen," skrev hun.

Mandag i Rigsretten spurgte anklager Anne Birgitte Gammeljord, hvorvidt Støjberg dengang var irriteret over, at hun ikke på forhånd havde hørt om sagen med de mindreårige brude fra Udlændingestyrelsen?

Ja, svarede Inger Støjberg og uddybede, at "det her er et område, der ligger mig meget på sinde".

Jeg kunne simpelthen ikke have det

Hun holdt derefter et længere indlæg om, hvorfor oplysningerne om de mindreårige kvinder på danske asylcentre oprørte hende. Inger Støjberg fortalte blandt andet, hvordan et besøg i Afghanistan tidligere havde gjort dybt indtryk på hende. Hvordan hun med egne øjne havde set, hvad den danske krigsdeltagelse havde betydet for afghanske pigers og kvinders rettigheder. 

"Prøv så at forestille jer at sidde med et asylsystem, hvor man har ansvaret for, at der kommer piger her til, som er gift med ældre mænd, som de i min verden ikke selv har kunnet vælge," sagde Støjberg i Rigsretten og forklarede, at hun "simpelthen ikke kunne have", at den slags pludselig foregik på hendes område på hendes vagt.

Facebook-opslag var også besked til Udlændingestyrelsen

I Facebook-opslaget fra januar skrev Inger Støjberg som nævnt, at hun ville meddele Udlændingestyrelsen, at indkvartering af "barnebrude sammen med deres ægtefæller på danske asylcentre" skulle stoppes.

Dermed mente den daværende minister, at hun allerede havde kontaktet styrelsen - alene i kraft af opslaget. Hun forventede, at hendes holdning til sagen dermed var meddelt til Udlændingestyrelsen, forklarede hun i Rigsretten mandag.

Det har tidligere været diskuteret, om den berømte pressemeddelelse fra ministeren om at adskille alle par uden undtagelse i sig selv kan ses som en ulovlig instruks til embedsværket, eller om den alene var et stykke politisk kommunikation, som var adskilt fra den interne kommunikation mellem departement og styrelse. I det tilfælde har Støjberg fastholdt, at pressemeddelelsen alene var politisk kommunikation, mens ombudsmanden har karakteriseret den som en ulovlig instruks.

"Det her er min opdatering"

Over for Instrukskommissionen, som undersøgte sagen sidste år, har Inger Støjbergs tidligere særlige rådgiver, Mark Thorsen, forklaret, at teksten i det omtalte facebookopslag blev godkendt først af ham selv og dernæst af en ledende embedsmand i ministeriet, før Støjberg lagde det op. 

Det skulle være sket i en minibus, da de tre var på vej hjem til Danmark efter et møde i Bruxelles.

Ifølge Mark Thorsen sagde daværende afdelingschef i departementet, Lykke Sørensen, endda, at ministeren "sagtens" kunne skrive sådan, da det jo var hendes centre.

Hans opfattelse var derfor, at embedsværket i begyndelsen slet ikke kom med nogen indvendinger imod Inger Støjbergs ønske om at adskille alle asylparrene uden undtagelse.

Men mandag i Rigsretten sagde Inger Støjberg, at hun ikke husker, om topembedsmanden Lykke Sørensen tjekkede Facebook-teksten.

"Hun skal jo heller ikke godkende det. Hun er embedsmand. Det her er min opdatering," sagde Støjberg og undlod dermed at lægge et direkte ansvar for indholdet af opslaget på Lykke Sørensen.

Støjberg: Embedsmand sagde, jeg kunne gøre, hvad jeg ville

Inger Støjberg huskede dog også en bemærkning fra Lykke Sørensen om, at hun som minister kunne gøre, hvad hun ville.

"Jeg har helt uden tvivl meget kraftigt fortalt, hvad jeg har ment om det her. Jeg har helt sikkert sagt, 'kan det virkelig være rigtigt', og 'jeg vil ikke have det her'. Og så siger Lykke Sørensen, at jeg kan gøre, hvad jeg vil, for det er mine centre," forklarede Inger Støjberg til anklageren.

Hun understregede, at bemærkningen faldt på baggrund af en "fri tone" i situationen. 

"Så hun skal ikke bindes op på, at hun siger det her i en minibus på en mørk januardag," sagde Inger Støjberg. 

Afhøringen af den tidligere minister fortsætter i morgen tirsdag og onsdag, hvor også Lykke Sørensen forventes at komme i vidnestolen.

Efter hver retsdag kan du få de vigtigste pointer helt kort i artiklen her, hvor Altinget løbende følger sagen:

Få det vigtigste fra Rigsretten: Forsvaret kommer på banen og Ayaan Hirsi Ali som inspirationskilde

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Mark Thorsen

Strategichef, Danmarksdemokraterne
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

Lykke Sørensen

Politidirektør, Rigspolitiet, fhv. fungerende direktør, Kriminalforsorgen
cand. jur. fra Københavns Universitet i 1993

0:000:00