Risbjerg: Helt dødt løb mellem blokkene

RISBJERGS SNIT: Der er praktisk talt dødt løb mellem blokkene, men blå blok fører marginalt i valgkampens sidste snit af meningsmålinger fra valgforsker Søren Risbjerg Thomsen. Nordatlantiske mandater kan afgøre valget. 

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Morten Øyen

Valgkampens sidste gennemsnit af meningsmålinger, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen laver for Altinget, bekræfter det billede, som de sidste mange målinger har vist: Folketingsvalget 2015 er så tæt, at det kan ende med at skulle afgøres ved målfoto.

Fakta
Om Risbjergs snit

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget. I løbet af valgkampen laver Risbjerg et snit to gange om ugen.

Gennemsnittet er vejet af meningsmålinger fra Epinion/DR, Gallup/Berlingske, Greens/Børsen, Wilke/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau. 
Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.

Oppositionspartierne – med statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen – står til at få 88 mandater. Rød blok med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen står til 87 mandater.

Hertil kommer de fire mandater, der skal vælges i Grønland og på Færøerne. De mandater kan ende med at tippe flertallet. Ved valget i 2011 fordelte de nordatlantiske mandater sig nemlig med tre til rød blok og kun et til blå.

I procent får blå blok 50,8 procent af de stemmerne, mens rød blok står til 49,2 procent i Risbjergs snit. Men da Kristendemokraterne er under spærregrænsen, er det i virkeligheden mere tæt.

(Artiklen fortsætter under grafen.)

 

Det nye snit er baseret på meningsmålinger publiceret onsdag og torsdag morgen – og dermed også institutternes sidste ”mega”-målinger med ekstra mange respondenter. Det højere antal respondenter giver mere robuste målinger.

Det er også værd at bemærke, at selv om det er uhyre tæt, så peger flertallet af målingerne i snittet på en snæver blå føring – kun et institut spår et rødt flertal.

Alternativet fortsætter fremgang
Ifølge Risbjergs snit fortsætter Alternativet også i valgkampens slutspurt med at gå frem. I forhold til det seneste snit så henter rød blok et mandat fra de borgerlige, og det er Alternativet, som det går til.

Alternativet ser i det hele taget ud til at blive valgkampens store vinder: Da valget blev udskrevet, lå Uffe Elbæks parti under spærregrænsen med 1,8 procent af stemmerne. Nu står partiet til 5 procent og 9 mandater.

Alternativet er i snittet dermed større end Konservative, lige så store som Radikale, og kun et mandat mindre end SF.

Konservative går i det sidste snit et mandat frem og står nu til syv. Det er det samme niveau, som da valgkampen begyndte, men et mindre end ved valget i 2011.

S bliver størst
Folketingets største parti bliver for første gang siden 2001 Socialdemokraterne. Statsminister Helle Thorning-Schmidts parti er i snittet tilbage på valgresultatet fra 2011, efter at have rutsjet noget i meningsmålingerne i løbet af valgperioden.

Det har Lars Løkke Rasmussens Venstre også. Men Venstre er nu et godt stykke fra det seneste valgresultat, og endnu længere væk fra højdepunktet i denne valgperiode i juni 2012, hvor hver tredje danske ville sætte kryds ved liste V. 

10 nye DF-mandater
Valgperioden har også været turbulent for SF. To gange har partiet skiftet formand, senest da det besluttede at træde ud af regeringen. Siden er Alternativet kommet til og slås om nogle af de samme rød-grønne vælgere som SF. Der er derfor flere årsager til, at SF går tilbage i forhold til valget i 2011.

Dengang fik SF 16 medlemmer af Folketinget, i dag står Pia Olsens Dyhrs parti til at få 10.

Dansk Folkeparti har også i valgperioden skiftet formand. Det ser dog ud til, at det skift bliver belønnet af vælgerne. I hvert fald står Kristian Thulesen Dahls parti i dag til en fremgang på 10 mandater.

Selv om det overordnet har været en opadgående kurve under Thulesen Dahls lederskab, er det værd at bemærke, at Dansk Folkeparti er gået tilbage med fem mandater i Risbjergs snit siden januar. Et af mandaterne har partiet tabt i løbet af valgkampen.

Slutspurt af LA
Et parti, der også har rutsjet i meningsmålinger i denne valgperiode, er Enhedslisten. Liste Ø har retning mod dets bedste folketingsvalg. Partiet står til 8,3 procent af vælgerne og 3 nye mandater i forhold til 2011.

Men midt i valgperioden – april 2013 – kunne Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten samle 13,5 procent af vælgerne og 24 mandater. Det havde givet Enhedslisten dobbelt så mange mandater som i 2011.

Mere stabilt har det været for Anders Samuelsens Liberal Alliance. Gennem størstedelen af valgperioden har det liberale parti ligget lige omkring valgresultatet på 5 procent. Men siden februar har partiet kravlet lige så stille op i meningsmålingerne og ligger nu omkring 8 procent af vælgerne. Det sidste procentpoint har partiet hentet i løbet af valgkampen.

Kristne stemmer kan blive afgørende
Det har også været stabilt for Radikale i det meste af valgperioden. Men siden marts 2014 er det gået den forkerte vej. I september 2014 overtog Morten Østergaard posten som politisk leder fra Margrethe Vestager, og nedgangen er siden kun taget til.

Derfor står Radikale nu til omkring 5 procent af vælgerne mod 9,5 ved valget i 2011.

Kristendemokraterne har ikke været i Folketinget i valgperioden, og har derfor været meget usynlige i debatten. Det er dog lykkedes at gøre indtryk i de tre uger, som valgkampen har løbet. Partiet står nu til et bedre resultatet end i 2011, men er stadig under spærregrænsen. Hvad enten partiet ender med at klare prøven og blive valgt til Folketinget eller ej, så kan det have afgørende betydning for det endelige valgresultat.

Læs mere og se flere nøgletal på Altinget: christiansborg her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00