Rød blok vil kunne undersøge fratrådte embedsmænd i kommissionssager

En politisk aftale fra oktober lægger op til, at undersøgelses- og granskningskommissioner i fremtiden skal kunne vurdere ansvar og udtale kritik af embedsmænd, der ikke længere er ansat i staten.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) indgik i starten af oktober en aftale med SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale om et demokratiudvalg.
Justitsminister Mattias Tesfaye (S) indgik i starten af oktober en aftale med SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale om et demokratiudvalg.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Flere topembedsmænd med centrale roller i de stærkt kritiserede forløb om Tibetsagen og Instrukssagen blev aldrig juridisk bedømt. 

Årsag: De var ikke længere ansat i staten.

Men for fremtiden skal det gøres muligt for kommissioner at udtale kritik og vurdere ansvar for fratrådte embedsmænd, hvis det står til regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet.

Det fremgår af den politiske aftale om et eftersyn af det politiske system, der også skal styrke Folketingets kontrol med regeringen.

Det kommende demokratiudvalg anmodes om at “fremlægge forslag til, hvordan undersøgelses- og granskningskommissioner kan foretage retlige vurderinger af embedsmænd, der er fratrådt deres stilling i statens tjeneste”.

SF’s retsordfører Karina Lorentzen fortæller, at punktet er medtaget i aftalen, fordi det var en af anbefalingerne fra Tibetkommissionen.

“Det skal jo ikke være sådan, at man kan slippe af krogen, fordi man flytter job,” siger Karina Lorentzen i en skriftlig kommentar.

I sin beretning skrev Tibetkommissionen, at “det forekommer uhensigtsmæssigt”, at undersøgelseskommissioner i dag “bør afholde sig fra at udtale sig vedrørende en embedsmand, der er fratrådt tjenesten, om der havde været grundlag for et disciplinært ansvar, herunder om der er begået fejl eller forsømmelser”. 

Det skal jo ikke være sådan, at man kan slippe af krogen, fordi man flytter job.

Karina Lorentzen
Retsordfører, SF

I den konkrete sag vedrørte det blandt andre en tidligere departementschef og en tidligere direktør, som Tibetkommissionen mente havde “en central rolle” ved planlægning af den kinesiske præsidents besøg i 2012, hvor demonstranter fik krænket deres ret til at ytre og forsamle sig efter Grundloven.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00