Rohde: Løkkes CSU-optræden er en kniv i ryggen på Merkel

UDIPLOMATISK: Med sit indlæg om dansk asylpolitik på tyske CSU’s sommerkongres torsdag er statsministeren med til at så splid i den tyske regering, mener Jens Rohde (R). Han kalder det ”dybt upassende”.

Statsministeren risikerer at sætte Danmarks forhold til Tyskland over styr ved at blande sig i den tyske indenrigsdebat, mener Jens Rohde.
Statsministeren risikerer at sætte Danmarks forhold til Tyskland over styr ved at blande sig i den tyske indenrigsdebat, mener Jens Rohde.Foto: Virginia Mayo/ Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stak torsdag formiddag sin hånd i et politisk hvepsebo, da han holdt tale på det bayerske CSU-partis sommerkongres om den stramme danske asylpolitik.

Splittelsen mellem kansler Angela Merkels CDU og søsterpartiet CSU på netop migrationsspørgsmål er så stor, at det var ved at fælde regeringen før sommer. Her truede CSU-indenrigsminister Horst Seehofer med enevældigt og mod kanslerens vilje at afvise asylansøgere registreret i andre EU-lande ved grænsen.

Derfor er det en våd klud i ansigtet på Angela Merkel, at Løkke kommer og taler om netop det betændte emne, mener den radikale EU-parlamentariker og folketingskandidat Jens Rohde (R).

”Man skal ikke tro, at Merkel og resten af den tyske regering – ud over CSU-medlemmerne – sidder og klapper i deres små hænder over Lars Løkkes besøg. Tværtimod,” siger Jens Rohde.

”Det er upassende, og det er ikke i Danmarks interesse, at han hopper ned og bliver en nyttig idiot i et indenrigspolitisk tysk spil, som er så utroligt kompliceret og også farligt i øjeblikket,” siger Jens Rohde.

Omfavnelse af kristenfundamentalister
Rohde kalder Løkkes deltagelse ”en undsigelse” af kansleren fra den danske statsminister og en ”omfavnelse af det kristen-fundamentalistiske højre”.

CSU har tidligere gjort sig bemærket ved at invitere talere, der kunne ses som en provokation af Merkel. Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, der er i regering med det højrenationale Frihedsparti, har gæstet dem. Det samme har den kontroversielle ungarske premierminister, Victor Orban. Begge figurer, der står i direkte kontrast til den flygtningepolitik, som Merkel har ført.

Ud over Løkke var også den nye amerikanske ambassadør i Tyskland, Richard Grenell, inviteret til at tale for CSU’erne. Han har gjort sig bemærket som Trumps mand på kontinentet ved at sige, at han vil bruge sit diplomatiske virke til at ”styrke andre konservative i Europa”.

”Regeringen går jo meget op i symbolpolitik. Og der er ikke noget, der er så symbolsk som at se Seehofer, Richard Grenell og Lars Løkke stå på samme scene, når alle kan huske, at Kurz og Orban har stået der før ham,” siger Jens Rohde.

Antallet betyder noget
Også tyske medier har peget på det kontroversielle i Løkkes besøg. Magasinet Focus skriver, at det ”sikkert er blevet mødt med mistro i Kanslerpaladset”.

Ifølge Altingets oplysninger er der stukket en føler ud fra den danske regering til Berlin på forhånd. Men selv om ingen decideret har modsat sig hans deltagelse, har begejstringen kunnet ligge på et meget lille sted.

Statsministeren valgte i sin tale blandt andet at understrege de mange danske stramninger i asylpolitikken, og hvordan det har været med til at skabe ”en betydelig reduktion” i antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark.

Han slog samtidig et slag for en bastant linje i integrationspolitikken.

”Det er nødvendigt at være hård, når det kommer til integration. Det er den eneste måde at sikre sig, at folk bidrager – for deres eget bedste og for samfundets,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00