Rosenkrantz-Theil vil indføre forbud mod salg af gymnasieopgaver

LOVKATALOG: Regeringen vil forbyde firmaer, der tilbyder, at gymnasieelever kan købe færdige opgavebesvarelser på nettet. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det skal være slut med at købe sig til et 12-tal for landets gymnasieelever. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil nemlig indføre et "strafbelagt forbud" mod salg af eksamensopgaver.

Det fremgår af regeringens lovkatalog. Her vil regeringen gøre det strafbart at udbyde, markedsføre og sælge færdige opgavebesvarelser.

Udspillet får ros af Danske Gymnasier.

"Det skal ikke være sådan, at man kan købe sig til en studentereksamen. Moralen svigter mest hos dem, der vil tjene penge på andres dovenskab eller manglende tid. Får vi udbyderne stoppet, er vi nået et godt stykke af vejen," siger formand i Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø.

Også gymnasieeleverne selv er tilfredse med udspillet.

"Det er fint at gå efter udbyderne og sikre, at der ikke eksisterer nogen af dem. Det synes vi er den rigtige måde at gøre det på," siger formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Martin Mejlgaard. 

K roser ministeren, men ...
Sagen blussede senest op i januar 2018, hvor tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) skiftede kurs og annoncerede, at hun var klar til at følge et flertal af partier i Folketinget og forbyde sider som den nu lukkede fixminopgave.dk. 

Efterfølgende forbød forbrugerombudsmanden den pågældende opgavebørs. Men senere på året påviste gymnasieskolen.dk, hvordan udbyderen af den lukkede opgavebørs allerede var i gang med at sælge opgaver igen – bare fra et nyt firma.

Hos Konservative roser undervisningsordfører Mai Mercado ministeren for at tage livtag med problemstillingen. 

"Vi bakker op om sanktionen," siger Mai Mercado.

Konservative ønsker dog fortsat, at det også skal være muligt at straffe elever, der køber opgaver, med en bøde svarende til op mod tre måneders SU.

"Vi kan fint leve med de hensigter, der er i lovforslaget nu," siger Mercado og fortsætter:

"Det vil dog være fint at udvide lovforslaget, for der kan hele tiden opstå nye muligheder, og der giver det et eller andet sted mest mening at kriminalisere udøveren af den forkerte handling."

Lovforslaget skal efter planen behandles i januar 2020.

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har ikke ønsket at kommentere forslaget.

Dokumentation

Det står der om forslaget i lovkataloget

Lov om forbud mod salg af opgavebesvarelser med videre til personer indskrevet på en uddannelsesinstitution under Børne‐ og Undervisningsministeriet eller Uddannelses‐ og Forskningsministeriet:

Lovforslaget har til formål at indføre foranstaltninger med henblik på at sikre effektiv håndhævelse af prøve- og eksamensreglerne på Børne- og Undervisningsministeriets eller Uddannelses- og Forskningsministeriets områder. Der indføres med lovforslaget et strafbelagt forbud mod udbud, herunder markedsføring, formidling eller salg af opgavebesvarelser med videre til personer, der deltager i en prøve/eksamen på en uddannelsesinstitution under Børne- og Undervisningsministeriet eller Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Lovforslaget skal efter planen behandles i januar 2020.

Du kan se hele regeringens lovkatalog her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Vedersø

Selvstændig konsulent, fhv. rektor, Gefion Gymnasium, bestyrelsesmedlem, Københavns Universitet
cand.mag. i dansk og italiensk (Aarhus Uni. 1991)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Martin Mejlgaard

Fhv. formand, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS)
Student

0:000:00