Rosenvinge: Jubiii, jeg betaler topskat!

KLUMME: Med glæde ville jeg betale mere i skat. Med stolthed ville jeg betale topskat. Jeg ville hovere ved det faktum, at jeg var en del af Danmarks økonomiske elite, skriver Line Rosenvinge.

"Det værste som jeg kan forestille mig, det er at blive vant til luksus." Sådan sagde Charlie Chaplin, og jeg forstår ham godt, for jeg betvivler, at man kan nyde luksus, hvis man har den til hverdag.

Østers i Paris er lækkert, og jeg er taknemmelig over, at jeg har smagt friske østers og drukket ægte champagne på en af de bedste restauranter i Le Marais. Navnlig fordi det var dengang, hvor jeg altid lavede havregrød på vand.

Hverdagsvaner fra mine otte år på SU og mine to år på dagpenge dimittendsats hænger ved, så jeg smider ikke kold kaffe ud. Jeg stiller den i køleskabet. Det samme med te. Så kan jeg drikke det senere med isterninger og sukker.

Jeg har langt glat hår. Min mand klipper mig og jeg ham. Børnene klipper jeg også selv. Men jeg under dem også den oplevelse af luksus, som det er at gå til frisør. Foreløbig har min søn, der er ældst, prøvet det to gange. Min datter, der er yngst, har prøvet det én gang. De taler begge om det, og jeg siger, at de må igen til jul.    

Jeg yder, og jeg nyder, men jeg skammer mig. Mennesker med stabilt lønnet arbejde har betalt skat, så jeg kunne få lov til at studere og være arbejdssøgende. Arrangementet er en af velfærdsstatens grundsten. Jeg er dybt taknemmelig over, at jeg er så heldig at have part i dette arrangement.  

Ideelt burde jeg aktuelt, via mine skattebetalinger som selvstændigt erhvervsdrivende, betale noget af det tilbage, som staten og mine medborgere har investeret i mig. Desværre står det sløjt til, for med kunsthistorie har jeg valgt et temmelig brødløst fag.

Som forretningskvinde i en enkeltmandsvirksomhed har jeg foden under eget bord. Gennem et tiår har jeg udviklet mine kerneydelser, udvidet kundekredsen og fået enkelte aftaler om faste leverancer. Jeg har haft offentlige såvel som private kunder, arbejdet for institutioner og for enkeltpersoner, leveret afgrænsede småprojekter såvel som længere procesforløb.  

Driftsudgifterne er minimale, for jeg har intet varelager, intet vedligehold til maskiner, ingen udgifter til licenser og ingen ansatte. Dertil trives jeg fint med hjemmekontor. Godt det samme. For mine indtægter er også minimale, sjældent fakturerer jeg femcifrede beløb.

Min kassekladde holder sig stadig inden for hundrede kontolinjer, ja, hvis jeg laver smal margin, kan jeg snildt printe mit årsregnskab, så det ikke fylder mere end en A4-side alt inklusiv.

Summa summarum. Lillemor kan ikke give så meget til skattefar. Jeg ville ellers gerne. Jeg ville gerne tjene flere penge, men har erkendt, at dette ikke er muligt, hvis jeg vil bevare fokus og indskrænke salg til kunder med et reelt behov.

Hvis jeg var hovedrig, ville jeg bruge flere penge på luksus. Tro mig, jeg ville foretrække en Tesla fremfor en bulet brugtvogn af mærket Mitsubishi. Langt hellere stikker jeg hænderne i bløde Randers Handsker end de strikkede fra SuperBrugsen. Hvis det var muligt, så ville jeg kun sove i morbærsilke og forkaste alt sengetøj i forvasket bomuld med blegnet print fra Ikea. Lagavulin Single Malt er bedst, men Famous Grouse er god til prisen.

Med glæde ville jeg betale mere i skat. Med stolthed ville jeg betale topskat. Jeg ville hovere med det faktum, at jeg var en del af Danmarks økonomiske elite. Jeg ville hovere, men ikke ved at få bygget et toilet i guld eller andet vulgært.

Jeg ville få lavet en sticker med ordene "Jubiii, jeg betaler topskat" og sætte den i bagruden af min drømmebil. Jeg ville hovere, fordi jeg var en af de brede skuldre. Men jeg vil meget nødigt begynde at blive vant til luksus, for så kan jeg ikke nyde den.

---

Line Rosenvinge er kunstfaglig debattør og skribent, og hun har som regel en fod i kunsten og kulturen, men tænker også gerne højt om samfundsudvikling og -afvikling.

Forrige artikel Klumme: VLAK-regeringen sætter bolde over bøger Klumme: VLAK-regeringen sætter bolde over bøger Næste artikel Rosenvinge: Gid jeg var elektriker Rosenvinge: Gid jeg var elektriker
 • Anmeld

  Farmor

  Hip hip hurra!

  Jeg kipper med flaget og løfter min hat for dig Line Rosinvinge!
  Det er personer som dig, der har bygget det Danmar, og de gode systemer, der har gjort vores land rigt og verdensberømt!
  Må dit budskab om glæden ved at tjene godt og betale topskat, samt tilfredsheden ved, at understøtte fremtidens unge , og de der ikke er helt så heldige i livet, spredes og gro sig stærk!
  Må den overvinde neo-liberalismens egoisme, der siden 2001, har angrebet vores progressive , solidariske skattesystem.
  God Jul og Godt Nytår!

 • Anmeld

  Peer Pedersen

  Jeg vil også gerne betale top skat.

  I 2010 skrev jeg følgende læserbrev der stadig er gældende, uforståeligt at de der betaler topskat ikke kan glæde sig over at have råd til større julegaver.
  Jeg vil også gerne betale top skat.
  140.000 flere skatteydere skal betale top skat næste år, skriver aviserne, dette glade budskab er vi mange der ikke får del i, folkepensionisterne, førtidspensionisterne, samt de arbejdsløse og lavtløns grupperne får ikke lov til at betale ekstra skat til samfundet med deres indtægt, de 390.000 kr. der er grænsen for hvornår man får lov til at betale lidt mere til fællesskabet når de aldrig.
  Mange af de heldige der tjener så meget at de får del i den glæde at kunne betale mere til fællesskabet, forstår ikke budskabet og forsøger på forskellig måde at omgå betalingen til den fælles kasse, blandt andet ved at lave store skattebegunstigede opsparinger, men pas på hvis du er en af dem der kun lige kan trække indtægten ned under top skatte grænsen, du vil blive jagtet af Skat.
  Den gennemsnitlige private formue er igen i år steget med 150.000 Kr. pr. indbygger her er det heller ikke folkepensionister, førtidspensionister samt de arbejdsløse og lavtlønsgrupperne der kan rasle med de store sparebøsser, med penge der ikke er betalt en rimelig bidrag til samfundet af.
  Regeringens og Dansk Folkepartis politik med at beskytte og favorisere de rigeste gælder også her, Skat går fortrinsvis efter de små fisk.

  Pensionist Peer Pedersen
  Baggersvej 43
  3300 Frederiksværk

 • Anmeld

  Ole Michael Jensen

  Dejligt at nogen tænker det højt

  Den holdning, som Line lægger for dagen, breder sig. Imidlertid er der ikke mange, der tør tænke det højt i en tid, hvor statsministeren får point på at sige, at det skal være billigere af være dansker. Men naturligvis er der mere status i at betale topskat end at køre Tesla - og hvad mere er: Man bliver ikke afhængig af luksus.

 • Anmeld

  Peer Pedersen

  Jeg vil også gerne betale top skat. fortsættelse

  Min eventuelle merindtægt ville dog ikke blive brugt til ny bil, med lidt held kan den holde til mange ture endnu til Polen:

  Nyhedsbrev, beretning Grodzisk Wlkp. i Polen tur nr. 53
  I Oktober 2016 har vi igen besøgt byen Grodzisk Wlkp. i Polen samt ældrecenteret Promessa og den frivillige institution Den hjælpende hånd,
  der hjælper familier med et særligt behov for støtte samt fortrinsvis mænd der ikke kan klare sig selv på grund af druk og sygdom.
  Institutionen modtager mange mænd der på grund af ubehandlet diabetes har fået amputeret et eller begge ben.
  Klostrene modtager gerne kvinder med behov for hjælp, men ikke gerne mænd.
  Mændene bor på fællesstuer, der ombygges konstant for at sikre at der kan bo 4 på hvert værelse, flere værelser deler opholdsstue
  og et lille køkken. Der er arbejdspligt på institutionen så alle ombygninger og reparationer udføres af de beboere der kan arbejde, den fælles madlavning står de også selv for.
  Her i sommer er der lavet en butik hvor de kan købe dagligvarer, betalingen foregår med et betalings kort de får udleveret, efter en model fra Kofoed skole i København, det er et stykke papir med rubrikker der hver svarer til de mynter der findes, når den enkelte handler streges beløbet, de har handlet for, ud og kortet har nu en reduceret værdi, til senere brug.
  Her mangles konstant kørestole og rollatorer samt hospitalssenge, den frivillige sygeplejerske mangler forbindsstoffer, engangshandsker og voksen bleer, samt forskelligt udstyr vi forsøger at finde brugt.
  De strikkede tæpper fra strikkedamerne i Torup gør megen gavn og er meget populære hos både mændene og i familierne, børnetøjet
  fordeles til både herboende og tidligere børn med behov for hjælp, mange der er flyttet fra institutionen kommer for at få både psykisk og social støtte efter fraflytningen. Herretøjet er meget efterspurgt, det er ikke store mængder vi kan skaffe og arbejdstøjet udleveres til de der kan udføre opgaver for institutionen.
  Vi bor på ældrecenteret Promessa, vi har hjulpet i gang, her deltog vi i den årlige dag hvor deres ældre sangkor og nabobyers ældre sangkor mødes i Grodzisk Wlkp. det er en festdag hvor alle viser hvad de kan og hvor alle synger med på de populæreste sange.
  PC rummet fik et tiltrængt eftersyn og rensning, computerne er flittigt brugt ligesom vi se at de stoffer vi medbringer og de medbragte
  symaskiner og overlock maskinen bliver flittigt brugt.
  Vi følte tydeligt at nat temperaturer på 5 grader, i de uisolerede huse ikke var nok til at tænde for varmen, endnu kan varmt tøj holde kulden ude indendørs, det vidste vi godt og havde derfor ekstra varmt tøj med ved vore mange private besøg, hvor vi for øvrigt selv medbringer kaffebønner som gave.
  Endnu en gang siger vi tak til de mange der gør det muligt at hjælpe. Mange borgere i Polen lever så hårdt at det er svært for os at forstå, har de ikke familie der kan hjælpe er der kun hjælpen fra fremmede der gør det muligt at klare sig, her er stort set ingen offentlig hjælp at hente.
  Erling, Annette og Peer Pedersen
  Baggersvej 43
  Frederiksværk Tlf: 47725142
  Konto Nr. Nordea. 2580 5364-472-589 CVR. Nr. 35991115 Mail: pmpedersen@youmail.dk • Anmeld

  Olav Nielsen · Rentier, nøjsom og sparsommelig selvpensionist

  Prøv at se på kurven over selvstændiges lønudbetalinger til sig selv!

  Et meget stort flertal tjener lige op til topskatten og forbavsende få under!

 • Anmeld

  Ole Rødtnes · Pensioneret som 71-årig

  Hvem er de stolte danskere i dag?

  Først og fremmest: Tak Line!
  Min tidligere "køre-sammen-makker" var skattechef i den kommune vi begge arbejdede i, og han var oplært i en lille kommune, hvor man dengang fremlagde "Skattebogen" på Sognefogedens kontor.
  Hvert år var sognets to største gårdejere blandt de første til at studere bogen for, at konstatere hvem af dem der stod øverst øverst som skattebetaler - var sognets vigtigste støtte - det år.
  Tænk, hvis man i dag lagde de samme oplysninger ud på SKAT's hjemmeside, så ville alle kunne se om det virkelig er "de bredeste skuldre der trækker det største læs". (det er jo dog stadig det filosofiske grundlag for vor skattelovgivning - eller hvad)
  Desværre er jeg bange for, at der var mange som i stedet for, med stolthed at konstatere at de har ydet deres retfærdige bidrag til vort samfund, i stedet ville have travlt med at skjule deres røde ører.
  Man kunne selvfølgelig vise tallene for de seneste 5-10 år - det kunne jo være et dårligt år.

 • Anmeld

  Olav Nielsen · Rentier, nøjsom og sparsommelig selvpensionist

 • Anmeld

  Kjeld Madsen

  Luksus

  Ronaldo tjener 785.000 kroner om dagen. Bare lige for at nævne det. Hvad mon er luksus for ham?

 • Anmeld

  Line Rosenvinge · Kunstfaglig debattør

  Luksus

  Luksus er duften i mine børns nakker. Luksus er at høre dem le i søvne. Luksus er at se dem smile til verden og turde tro på, at verden smiler igen.

 • Anmeld

  FARMOR

  Enig Ole Rødtnes!

  Det ville være fantastisk om Skattebogen igen blev fremlagt.
  Måske de bredeste skuldre ikke bærer de største byrder, men kun tror det.
  God Jul.

 • Anmeld

  marjon boelskov

  sund fornuft og legende let

  Vel talt...eller skrevet! Så enkelt kan en hel livsholdning beskrives. En livsholdning jeg deler.