S-ballade og kampvalg i Ishøj: Bykonge kæmper for sit politiske liv

VALG: Beskyldninger om had, splittelse og valgfusk flyver rundt i den lille vestegnskommune Ishøj. Lokale kræfter i Socialdemokratiet har iværksat et kampvalg for at stoppe partiets egen borgmester, Ole Bjørstorp, i at fortsætte på posten.

Efter knap 20 år som borgmester i Ishøj kan et kampvalg i den lokale partiforening inden for få uger sætte en stopper for 74-årige Ole Bjørstorps plan om at fortsætte som borgmester.
Efter knap 20 år som borgmester i Ishøj kan et kampvalg i den lokale partiforening inden for få uger sætte en stopper for 74-årige Ole Bjørstorps plan om at fortsætte som borgmester.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det er ikke kun amerikanske præsidentvalg, der er omgærdet af stor spænding, drama og intrigante magtkampe.

Mens stemmerne tælles og fintælles i USA, finder et knapt så profileret opgør sted på den københavnske vestegn. Her vakler borgmesterstolen disse timer, dage og uger under Ishøj Kommunes politiske førstemand gennem godt to årtier, Ole Bjørstorp (S).

Udpegningen af den socialdemokratiske spids- og borgmesterkandidat har udviklet sig fra en traditionel kåring til et hårdt kampvalg, hvor den nuværende borgmester er kommet under stort pres.

Den formentlig største konkurrent til posten er den tidligere formand for Socialdemokratiets byrådsgruppe, Merete Amdisen.

Ole er fyldt 74 år, og så må man spørge, hvornår stopper det, hvornår ønsker du selv at stoppe, og hvornår er det betimeligt at stoppe? Det er jo et ømtåligt spørgsmål. 

Henning Bjerre
Bestyrelsesformand for Socialdemokratiet i Ishøj Kommune

”Der er behov for et generationsskifte. Det er vigtigt, at et stort parti som Socialdemokratiet har en spidskandidat, som vælgerne kan se et fremtidsperspektiv i, og derfor tror jeg, at tiden er løbet fra Ole Bjørstorp,” siger Merete Amdisen.

Hun er formand for kommunens social- og sundhedsudvalg. Indtil november sidste år og de forudgående mange år var hun også formand for partiets byrådsgruppe og en loyal støtte for Ole Bjørstorp, som mange forventede, hun skulle afløse.

Datter af bykonge vil også være borgmester
Titlen som socialdemokratisk spidskandidat vil med stor sandsynlighed være det samme som en sikker borgmesterpost i en kommune, hvor partiet har haft absolut flertal siden de tidlige 1980’er.

Ole Bjørstorp selv overtog rollen som borgmester fra den mangeårige bykonge Per Madsen (S) forud for kommunalvalget i 2001.

Nu forsøger Merete Amdisen så at tvinge ham til at give stafetten videre.

Beslutningen tog hun i december 2019 kort tid efter, at hun fik frataget rollen som gruppeformand ved en mistillidsafstemning i byrådsgruppen.

En manøvre hvor Ole Bjørstorp spillede en central rolle, og som førte til, at den i forvejen splittede byrådsgruppe endegyldigt blev sprængt med 6 ud af 11 på borgmesterens side.

I september meldte så endnu en modkandidat sig på banen.

Det er Annelise Madsen, der udover selv at have siddet i byrådet siden kommunalvalget i 2013, også har fået Ishøj lokalpolitik ind fra barnsben som datter af netop Per Madsen.

”Det har ikke været sjovt for nogen at være i konflikt så længe. Vi er alle berørte af det, og det kan ikke læges over én nat. Men jeg håber, at vi efter kandidatvalget kan skabe en partiforening, hvor vi behandler hinanden ordentligt,” siger Annelise Madsen til lokalavisen Sydkysten.

Det har ikke været muligt at få Annelise Madsen til at uddybe sin motivation for at stille op. Men til Sydkysten peger også hun på behovet for et generationsskifte.

Bjørstorp meldte sig uden mandat
Splittelsen i den socialdemokratiske byrådsgruppe og partiforening går ifølge kilder flere år tilbage i tiden.

Men tidligere stod Ole Bjørstorp og Merete Amdisen samlet som en del af partiledelsen over for et utilfreds mindretal.

Makkerskabet mellem de to blev imidlertid kastet ud i en krise, da Ole Bjørstorp i oktober sidste år på Facebook meldte ud, at han ville genopstille som borgmester.

Det var hverken clearet med partiforeningens bestyrelse eller medlemmer.

”Det var en lidt dum start. Han stiller op for Socialdemokratiet, og så skal han også indordne sig under de regler og procedurer, vi kører efter. Og her er det altså partiforeningen, som opstiller kandidaterne,” siger Henning Bjerre, der er formand for partiforeningens bestyrelse.

Ole Bjørstorp er aktuelt landets ældste borgmester, og der blev allerede i kølvandet på kommunalvalget i 2017 spekuleret i, at dette måtte være hans sidste periode.

Det har også været overvejelser, man har gjort sig i partiforeningens bestyrelse, men uden at det har været ”sat til afstemning”, som en anden bestyrelseskilde udtrykker det.

”Det har været en naturlig diskussion at rejse. Ole er fyldt 74 år, og så må man spørge, hvornår stopper det, hvornår ønsker du selv at stoppe, og hvornår er det betimeligt at stoppe? Det er jo et ømtåligt spørgsmål. Men så langt kom vi ikke, før vi blev overhalet af Facebook,” siger Henning Bjerre.

Udfordrerne Merete Amdisen og Annelise Madsen henholdsvis 48 og 57 år.

Arvtager afsat efter kort proces
Få uger efter borgmesterens solo-udmelding på Facebook blev hans mest sandsynlige arvtager, Merete Amdisen, så afsat som gruppeformand og kørt ud på et sidespor.

Årsagen var ifølge en mail fra Ole Bjørstorp blandt andet, at der ikke længere var tillid til, at hun kunne ”virke samlende for gruppen”, og at der ifølge borgmesteren herskede et ”stort had” til hende.

Selv mener Merete Amdisen, at det først og fremmest handlede om, at Ole Bjørstorp kunne være bange for, at hun kom i spil som borgmesterkandidat.

”Det er svært ikke at se den sammenhæng,” siger Merete Amdisen.

Kort tid efter hun blev væltet som gruppeformand, meddelte Merete Amdisen så sit kandidatur til rollen som spidskandidat.

Siden da er der taget tilløb til den afstemning i partiforeningen, som blev sat i gang mandag denne uge og forventes afsluttet 23. november.

Hen over foråret og sommeren har det blandt andet givet sig udslag i, at der er kommet ekstraordinært mange nye medlemmer i partiforeningen.

'Valgfusk på Vestegnen'
Hvervningen tog faktisk så meget om sig, at en række nyindmeldte efterfølgende har fået annulleret medlemskabet.

”Vi konstaterede uregelmæssigheder hos nogle af de indmeldte. Dem tog vi efterfølgende kontakt til for at høre, om de ønskede medlemskab, og om de ville give samtykke til, at vi kunne behandle deres oplysninger i henhold til GDPR-lovgivningen. Og i det omfang vi ikke har kunnet få den bekræftelse, så har vi stoppet indmeldelsesprocessen,” siger Jan Juul Christensen, der er partisekretær i Socialdemokratiets centrale partikontor.

Han oplyser, at det har været den centrale partiorganisation, der blev opmærksom på uregelmæssigheder i forbindelse med de nye indmeldinger, og som så har taget kontakt til valgudvalget i partiforeningen i Ishøj Kommune.

Ifølge Altingets oplysninger drejede uregelmæssighederne sig blandt andet om, at der for en række nyindmeldte ikke var overensstemmelse mellem navn og adresse, og at nogen var blevet registreret med samme dankort. Sidstnævnte oplysning kan Jan Juul Christensen ikke bekræfte.

Men det kan bestyrelsesformand Henning Bjerre, dog uden at komme ind på hvem dankortet tilhørte.

Ifølge ham endte forløbet – som Ekstra Bladet beskrev som ’Valgfusk på Vestegnen’ – med at 31 nyoprettede medlemskaber blev annulleret.

Borgmester forholder sig tavs
I januar bragte Ekstra Bladet også en række kritiske historier om, hvordan Ole Bjørstorp benyttede sin tjenestebil til personlige formål i strid med reglerne. Oplysninger, der blandt lokale socialdemokrater hersker en formodning om, blev lækket af en af deres egne.

Det mener Henning Bjerre dog ikke er tilfældet.

”Sådan har jeg ikke oplevet det. Mit indtryk er, at den sag om bilen blev udløst af en tilsvarende sag i Rødovre om Erik Nielsen (daværende socialdemokratisk borgmester i Rødovre red.) og hans tjenestebil. Og så boblede det jo frem, at der heller ikke var helt klare regler her i kommunen for Oles brug af sin tjenestebil,” siger han.

Selv ønsker Ole Bjørstorp ikke at udtale sig om forløbet omkring hans kandidatur til rollen som borgmesterkandidat eller de interne socialdemokratiske uenigheder.

”Jeg har lovet, at jeg ikke udtaler mig, mens afstemning i gang. Det mener jeg, er det mest rigtige,” siger han.

Afstemningen om spidskandidaturet foregår digitalt, og resultatet forventes at være klar 24. november. Det kræver dog, at en af de tre kandidater får over 50 procent af stemmerne, ellers skal der endnu en afstemningsrunde til mellem de to, der fik flest stemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Juul Christensen

Fhv. kommunikationsdirektør, Københavns Lufthavne
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1994)

Merete Amdisen

Borgmester (S), Ishøj Kommune
Lærer (Blaagaard Seminarium, 1997)

Ole Bjørstorp

Formand, Rådet for Sikker Trafik
cand.polit. (Aarhus Uni. 1974)









0:000:00