S står til stor fremgang i Mette Frederiksens nye kreds

GEOGRAFISK PROGNOSE: S-formand Mette Frederiksens nye valgkreds ligger i Nordjylland, som er den storkreds, hvor Socialdemokratiet står til den absolut største fremgang.

S-formand Mette Frederiksen er begyndt at gøre nordjyderne opmærksomme på, at de kan stemme på hende ved det kommende folketingsvalg.
S-formand Mette Frederiksen er begyndt at gøre nordjyderne opmærksomme på, at de kan stemme på hende ved det kommende folketingsvalg.Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mette Frederiksen kan formentlig se frem til at fejre en ekstra stor valgsejr i Nordjylland, der er S-formandens nye storkreds.

Det viser en ny mandatprognose udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af 9.782 gallupinterviews.

Hvis der var valg i dag, ville Socialdemokratiet ifølge prognosen få hele otte mandater i det nordjyske. Det er to mere, end partiet fik ved folketingsvalget i 2015. Det er samtidig partiets største fremgang på landsplan.

”Det er en flot fremgang, og det, der gør det endnu flottere, er, at tallene ikke er korrigeret for Mette Frederiksen-effekten,” siger Kasper Møller Hansen, med henvisning til at partiformænd har en tendens til at øge antallet af stemmer.

Fakta
Socialdemokratiets folketingskandidater i Nordjylland
Mette Frederiksen
Ane Halsboe-Jørgensen
Bjarne Laustsen
Flemming Møller Mortensen
Orla Hav
Per Husted
Rasmus Prehn
Simon Kollerup
Søren Valgreen Knudsen

Det er nu et år siden, at Mette Frederiksen skiftede valgkreds fra Ballerup i Københavns Omegn til Aalborg. Ifølge valgforsker tyder tallene også på, at nordjyderne er begyndt at blive bevidste om, at de kan sætte kryds ud for en statsministerkandidat, hvis de stemmer på Socialdemokratiet.

Men der kan stadig være mere opbakning at hente:

”Umiddelbart vil jeg mene, at Mette-effekten ikke er slået helt igennem endnu, fordi vi ikke er gået i valgkamp endnu, og bevidstheden om hendes kandidatur er først så småt ved at indfinde sig,” siger Kasper Møller Hansen.

Allerede nu betyder fremgang til otte mandater, at næsten alle Socialdemokratiets nordjyske folketingskandidater kan se frem til at blive valgt. For der er nemlig blot ni kandidater.

”De burde nok sikre sig, at de har lidt flere kandidater. For de har også brug for at have suppleanter,” siger Kasper Møller Hansen.

Se hele mandatprognose på Altinget: christiansborg. Her kan du blandt andet se, hvem der har vippet Venstre af pinden som det største parti i Vestjylland.

Dokumentation

Bag prognosen

I denne prognose indgår der 9.782 gallupinterviews, der er indsamlet i perioden 1/12-2018 til 28/2-2019. Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.
Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00