S i nyt udspil: Finanssektoren skal finansiere lavere pensionsalder

PENSION: Højere skatter til finanssektoren skal være med til at sikre, at faglærte og ufaglærte kan forlade arbejdsmarkedet tidligere. Sådan lyder det fra Socialdemokratiet i nyt udspil.

Socialdemokratiet vil afsætte tre milliarder årligt til en ordning, der skal gøre det muligt for blandt andet faglærte og ufaglærte at gå tidligere på pension.

Halvdelen af finanseringen skal komme fra højere skatter til finanssektoren, mens den anden halvdel skal findes, som beskrevet i ulighedsudspillet, ved blandt andet at fjerne muligheden for, at virksomheder kan fratrække store lønninger og tilbagerulle skattelettelser på aktieindkomster.

Sådan lød det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på tirsdagens pressemøde, hvor udspillet blev præsenteret. 

Ikke alderen, der bestemmer
Hvis det står til Socialdemokratiet, skal det nemlig ikke længere udelukkende være alderen, der afgør, hvornår man kan gå på pension. 

Partiet foreslår, at folk, der er startet på arbejdsmarkedet tidligt, eller som er nedslidte, skal have mulighed for at gå på pension, før de når pensionsalderen, og lægger dermed op til en reform af pensionssystemet. 

"Vi ønsker et samfund, der kan rumme os alle. Hvis man vil og kan arbejde længere, skal man selvfølgelig have muligheden for det. Men ingen skal tvinges til at arbejde, hvis de ikke kan længere. Alle fortjener en værdig tilbagetrækning,” skriver Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i en pressemeddelelse.

Den endelige model skal ifølge Socialdemokratiet udarbejdes sammen med arbejdsmarkedets parter. 

Til pressemødet fortalte S-formanden desuden, at det endnu er uklart, hvor mange borgere der kommer til at være omfattet af den tidlige pension.  

Syv principper

Det nye udspil fra Socialdemokratiet bygger på syv principper: 

1. Det er til dem, der er mest nedslidte.

2. Det er til dem, der har arbejdet i længst tid.

3. Det skal baseres på objektive kriterier.

4. Adgangen til den tidlige folkepension skal være lige for både mænd og kvinder. Derfor vil perioder med barsel eller deltid ikke have betydning for ordningen.

5. Der skal stadig være mulighed for at blive visiteret til tidlig folkepension, selvom man ikke direkte er omfattet af rettighederne, hvis man er nedslidt på andre måder.

6. Det nye pensionssystem skal varsles i god tid og være simpel og overskuelig.

7. Der bliver afsat tre milliarder kroner årligt til ordningen.

Forrige artikel Her er OK18-forligsmandens afløser Her er OK18-forligsmandens afløser Næste artikel Samuelsen bakker op om EU-plan mod falske nyheder: Rusland er hjernen bag Samuelsen bakker op om EU-plan mod falske nyheder: Rusland er hjernen bag