S-kritik af pensionsaftale: Man skal ikke bede om lov til at trække sig tilbage

PENSION: Det er ikke godt nok, at man skal søge om at komme på seniorførtidspension. Sådan lyder Socialdemokratiets reaktion på den aftale for seniorførtidspension, regeringen har indgået med R og DF. Få overblik over reaktioner her.   

"Jeg ønsker, at der indføres en egentlig ret, så det er de nedslidte, der selv bestemmer, om de vil på pension eller ej," siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til TV 2. 
"Jeg ønsker, at der indføres en egentlig ret, så det er de nedslidte, der selv bestemmer, om de vil på pension eller ej," siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til TV 2. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Torsdag præsenterede regeringen, Radikale og Dansk Folkeparti en aftale for ændringer af seniorførtidspensionen. 

Få et overblik over flere af reaktionerne her: 

Socialdemokratiet
"Aftalen løser ikke problemet. Der er ikke tale om en rettighed, man skal søge om at komme på seniorførtidspension. Jeg ønsker, at der indføres en egentlig ret, så det er de nedslidte, der selv bestemmer, om de vil på pension eller ej," siger den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, til TV 2. 

SF
"Aftalen er et skridt i den rigtige retning, men det er på ingen måde nok. Vi er nødt til at give folk nogle mere håndfaste rettigheder. Den her aftale skaber ingen sikkerhed for, hvornår man kan gå på pension, og lotteriet fortsætter, fordi vi ikke ved, hvem der skal beslutte, om man har ret til seniorpension eller ej. Det er helt afgørende, at beslutningen flyttes væk fra kommunerne, så vi undgår risiko for kassetænkning," udtaler Karsten Hønge, politisk ordfører for SF, i en pressemeddelelse.

Enhedslisten
"Vi har ikke løst det grundlæggende problem. Denne aftale er ikke en løsning for de mange, for pensionsalderen bliver ved med at tordne i vejret. Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale tror stadig, at social- og sundhedsmedhjælperne, murerne og alle de andre i hårde job kan arbejde til langt ind i 70’erne. Det er fuldstændig verdensfjernt, og det problem skal stadig løses," udtaler Pernille Skipper i en pressemeddelelse. 

Dansk Arbejdsgiverforening
"Som samfund har vi pligt til at hjælpe dem, der ikke kan arbejde helt frem til pensionsalderen. Vi har også fra DA’s side foreslået, at man justerer på seniorførtidspensionsordningen, så den i højere grad kan rumme de ældre medarbejdere, der ikke kan arbejde mere. Derfor hilser jeg dele af aftalen velkommen," udtaler administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad og fortsætter: 

"Men jeg mener, at det er i overkanten at sætte grænsen for tidlig pension ved, om man kan arbejde to dage om ugen. Samtidig er det ærgerligt, at arbejdsevnen skal vurderes i forhold til seneste job uanset branche og ikke hele arbejdsmarkedet. Vi risikerer at trække mange, der stadig kan bidrage, ud af arbejdsmarkedet."

Fagbevægelsens Hovedorganisation
"Ukonkret hovsa-aftale om seniorpension. Desværre ikke tale om en fuldt dækkende løsning," lyder det på Twitter fra Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

Akademikerne
”Hvad enten man er murer, skolelærer eller ingeniør, er det vigtigt, at der tages hånd om en, hvis man er enten fysisk eller mental nedslidt før folkepensionsalderen. Den nye seniorpensionsordning er et skridt i denne retning, og er med til at sikre et trygt arbejdsliv for alle seniorer, når vi har udsigt til at skulle arbejde længere,” udtaler Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne i en pressemeddelelse.

Ældre Sagen
"Med aftalen bliver det lettere for nedslidte at forlade arbejdsmarkedet. Det er meget vigtigt, at visitationen baseres på en økonomisk uafhængig og lægefaglig vurdering, hvilket har været et vigtigt punkt for os for at undgå kassetænkning," udtaler Bjarne Hastrup, der er admnistrerende direktør i Ældre Sagen.

Dansk Byggeri
"Gode elementer i aftalen om seniorpension - men der er også tidsler Vi har brug for at de ældre bliver på arbejdsmarkedet, men naturligvis skal medarbejdere der er slidt ned have mulighed for at trække sig tilbage, Vi kan dog være bekymret for om man går for vidt i aftalen," lyder det på Twitter fra administrerende direktør Lars Storr-Hansen. 

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Jacob Holbraad

Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening, afgående bestyrelsesformand, PFA Pension (31/3-2024)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00