S kun det tredjestørste arbejderparti

MÅLING: Arbejdervælgerne flygter fra Socialdemokratiet, der nu kun er landets tredjestørste arbejderparti efter Venstre og Dansk Folkeparti. Hver tredje arbejdervælger har vendt S ryggen på under et år.
Hver tredje af Socialdemokratiets arbejdervælgere har vendt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ryggen på under et år.
Hver tredje af Socialdemokratiets arbejdervælgere har vendt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ryggen på under et år.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede

Socialdemokratiets position som arbejderparti er alvorligt udfordret. Siden folketingsvalget har hver tredje af Socialdemokratiets arbejdervælgere vendt partiet ryggen. 

Ved valget sidste år var S det parti, som flest arbejdere stemte på. Men nu er Socialdemokratiet kun landets tredjestørste arbejderparti. I stedet har Venstre overtaget rollen som arbejdernes foretrukne parti, og også Dansk Folkeparti har nu overhalet S i kampen om arbejdernes gunst.

Det viser en ny opgørelse, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for Altinget.dk på baggrund af mere end 45.000 Gallup-interviews fra sidste folketingsvalg og frem til sommerferien.

Socialdemokratiets identitet som arbejderparti er blevet svækket gennem en længere årrække. Ved valget i 2001 skete det store og afgørende skred, hvor flest arbejdere stemte borgerligt, og hvor Venstre var det største arbejderparti.

Tabel: Partivalg blandt arbejdere (faglærte og ufaglærte)

 ELSFSRKDLAKVDFAndreTotalN
FV116.89.630.54.90.93.42.923.0 18.00.1100.01692
Okt.-dec. 20117.68.525.05.20.63.52.929.017.70.1100.01717
Jan.-mar. 20127.76.022.25.40.33.42.431.820.80.1100.01436
Apr.-juni 20129.87.019.64.10.82.82.033.420.50.0100.01300

S er i krise af mange årsager. Men en stor del af det kan forklares med det identitetstab, at partiet ikke længere fremstår som et rendyrket arbejderparti, som arbejderne kan identificere sig med.

Erik Meier Carlsen
Politisk kommentator

Pia K: Thorning er for elitær
Siden har Venstre og Socialdemokratiet kæmpet hårdt om arbejdervælgernes gunst. En kamp, hvor S lige nu får baghjul af ikke bare Venstre, men også Dansk Folkeparti.

"Jeg tror især, at det skyldes en vidt forskellig stil, som bliver mere og mere udtalt. Helle Thorning-Schmidt er efter min mening en statsminister, som udstråler en meget elitær holdning. Og det tror jeg slet ikke, at den almindelige arbejder kan identificere sig med," siger Pia Kjærsgaard, Dansk Folkepartis afgående formand. 

Hun peger dog også på politiske årsager:

"De mange løftebrud og lempelserne af udlændingepolitikken spiller også en rolle. Jeg tror, at mange mennesker føler sig snydt, så vandet driver, og det bryder de sig selvfølgelig ikke om," siger Pia Kjærsgaard.

Udlændingepolitik og identitetskrise 
Politisk kommentator Erik Meier Carlsen peger også på udlændingepolitikken som en væsentlig årsag til udviklingen. Dertil kommer, at Socialdemokratiet ifølge ham befinder sig i en decideret identitetskrise. 

Han skrev i i 2000 bogen "De overflødiges oprør" om Dansk Folkepartis succes med at erobre arbejdervælgere fra Socialdemokratiet.

"S er i krise af mange årsager. Men en stor del af det kan forklares med det identitetstab, at partiet ikke længere fremstår som et rendyrket arbejderparti, som arbejderne kan identificere sig med," siger Erik Meier Carlsen og uddyber: 

"Tidligere rekrutterede Socialdemokratiet deres ledere fra arbejderbevægelsen, som repræsenterede en alternativ elite. Disse ledere adskilte sig meget tydeligt fra de borgerlige ledere i sprogbrug og tænkning. Det er gået tabt i dag, hvor det er en akademisk uddannet elite, der repræsenterer partiet ligesom i de fleste andre partier. Her har DF vundet frem på at have Pia Kjærsgaard, der fremstår som en let identificerbar, alternativ leder, der tydeligt adskiller sig fra den øvrige homogene akademiske elite," siger Erik Meier Carlsen.

Han vurderer dog, at Dansk Folkeparti får svært ved at fastholde den nuværende position som det næststørste arbejderparti.

"Det, tror jeg, bliver meget svært for dem. Kristian Thulesen Dahl er en usædvanlig begavet politiker. Men han er akademiker. Og der er en stor risiko for, at han ikke kan løfte den del af arven, og den arv er meget afgørende for Dansk Folkeparti," siger Erik Meier Carlsen.

S: Vrøvl at Thorning er elitær
Hos Socialdemokratiet ærgrer politisk ordfører Magnus Heunicke sig over, at partiet ikke længere er det største arbejderparti. En position, som det er vigtig for partiet at tilbageerobre.

"Vi er et parti, der er rundet af arbejderbevægelsen. Derfor er det her meget vigtigt for os. Men vi må erkende, at vi ikke har været gode nok til at forklare, hvorfor det har været nødvendigt med alle de reformer, som vi har gennemført det seneste år," siger Magnus Heunicke.

Pia Kjærsgaard mener, at arbejderne flygter fra jer, fordi Thornings stil er alt for elitær. Hvad er din kommentar til det? 

"Det er noget vrøvl. Venstre og Dansk Folkeparti er de suverænt mest arbejderfjendtlige partier i Folketinget. De har netop foreslået, at man skal afskaffe arbejdernes ret til at aktionere for bedre vilkår," siger Magnus Heunicke med reference til den verserende blokade af restaurant Vejlegården.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Erik Meier Carlsen

Debattør, forfatter, fhv. chefredaktør, B.T. og Information
journalist (Demokraten, Aarhus. 1967), cand.mag. i religionshistorie (Københavns Uni. 2014)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00