S: Leasing-forslag kan blive en bombe under det danske skattesystem

DEBAT: Et forslag fra EU-Kommissionen gør det lovligt at køre med en leaset bil fra udlandet. Vel at mærke til udenlandske priser. Hvis forslaget bliver vedtaget, bliver det en bombe under det danske skattesystem, skriver Christel Schaldemose (S).

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Tanken om at køre i en helt ny stor, lækker tysk eller svensk bil i Danmark, og til tyske eller svenske priser, kan nok få mange til at blive vilde i varmen.

Det er en klassisk drengedrøm, som mange af hunkøn også deler. Nu er et lovforslag fra EU-Kommissionen på vej igennem, som kan bringe drømmen tættere på opfyldelse. Desværre.

Jeg under bestemt folk en lækker bil, men ikke på grund af et dårligt lovforslag fra EU. Forslaget behandler vi i Udvalget for indre marked og forbrugerbeskyttelse. Forslaget er fremsat af to hensyn, dels fordi en undersøgelse af EU-borgeres Top 20-bekymringer viser, at mange finder det svært og tidskrævende at få sin bil med sig fra et land til et andet EU-land. Og dels fordi leasing og billejeindustrien har lobbyeret Kommissionen til at give dem bedre vilkår.

Bombe under det danske skattesystem
At der er vanskeligheder med genregistrering, er uacceptabelt. I nogle tilfælde kan det tage flere måneder, der findes også enkelte eksempler på, at genregistrering tager et år.

Det er en barriere, der sagtens kan løses. For eksempel ved at medlemslandene kikkede mod Danmark. Jeg købte for nogle år siden en flere år gammel Mercedes i Tyskland. Da jeg fik den hjem, tog det mig præcis tre timer, så havde jeg danske plader på. På tre timer nåede jeg bilsyn, besøg hos SKAT til værdiansættelse af bilen og et smut forbi politiet for at hente de nye plader. Enkelt, smidigt og nemt.

Sådan bør det være for alle. Og det kan sagtens løses med en enkelt lovgivning. Men bilindustrien i Europa, ikke mindst leasing-firmaerne og biludlejningsfirmaerne, påvirkede EU-Kommissionen til i samme ombæring at øge disse firmaers levebrød. Og så opstår problemet. For med forslaget lægger EU-Kommissionen op til, at det skal være lovligt at køre med en leaset bil fra for eksempel Tyskland i Danmark. Til tyske priser forstås.

Hvis forslaget bliver vedtaget, som det ligger nu, så er dette en bombe under det danske skattesystem. Bilskatterne udgør en væsentlig indtægt til den danske stat, og disse vil blive udhulet ganske betragteligt, hvis det er muligt at lease en bil i Tyskland, Sverige eller Polen og køre lovligt i den i Danmark uden nævneværdig betaling.

Danmark står ikke alene
Heldigvis står Danmark ikke helt alene i kritikken af forslaget. Blandt andet er Finland og Malta også bekymrede for skatterne. Tyskland er bekymret for trafiksikkerheden, for hvordan holdes der styr på, at bilerne overholder regelmæssige bilsyn. Hvordan skaffes hurtig information om ejer og bruger, i tilfælde af at bilerne i stor stil er leaset i andre lande?

Jeg synes ikke, det er op til EU at bestemme, hvordan det danske skattesystem skal indrettes. Det skal være en dansk beslutning foretaget i Folketinget. Derfor arbejder jeg imod forslaget om genregistrering af køretøjer. Allerhelst så jeg det blev trukket tilbage, men som alternativ løsning, at vi i hvert fald ikke åbner for en ny leasingfidus.

Drengedrømmen om en stor ny og billig bil tiltrækker mange, men hvis konsekvensen er, at der skal skæres i velfærden, eller at skatterne skal findes andre steder, så bliver drømmen hurtigt til et mareridt.

Forrige artikel Stress er ikke lægens bord Stress er ikke lægens bord Næste artikel Advokat: Bør vi skamme os over den nye udlændingelovgivning? Advokat: Bør vi skamme os over den nye udlændingelovgivning?