S-ledelsen afviser gruppeformandens forslag om at afkriminalisere stoffer

NARKOTIKA: Socialdemokratiet holder fast i forbud mod hash og hårde stoffer, selv om topfigur Henrik Sass Larsen er klar til legalisering.

Det vakte jubel hos partier helt fra Enhedslisten til Liberal Alliance, da Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i denne morgens Information lagde op til at afkriminalisere brug af narkotiske stoffer, at give hash helt fri og lade staten stå for handlen af den.

Men resten af S-ledelsen er mindre begejstret. Næstformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe Dan Jørgensen holder fast i, at partiet ikke går ind for legalisering.

"Diskussionen om hash og stoffer er fyldt med dilemmaer. Og netop derfor er det forfriskende, at der kommer et grundigt og tankevækkende bidrag."

"Men som Henrik Sass Larsen selv siger, så ændrer debatbogen ikke på Socialdemokratiets holdning: Vi går ikke ind for legalisering af hash eller andre stoffer," skriver Dan Jørgensen i en sms til Ritzau ifølge Berlingske.

Alt i de seneste 50 år har været nytteløst
Sass Larsens forslag er at finde i hans nye debatbog, "Exodus - vejen frem for centrum-venstre".

Cannabis burde legaliseres fuldstændigt og forhandles gennem staten, mens hårde stoffer ”som minimum” burde afkriminaliseres for brugerne, lyder det.

”Alt, hvad vi har gjort de seneste 50 år, har været nytteløst,” siger Sass til Information og peger på, at samfundet har strammet loven, hævet straffene og investeret astronomiske beløb i at håndhæve dem. Til ingen nytte.

De midler, staten sparer på at bekæmpe narkokriminalitet og tjener på et salg af cannabis, skal gå ubeskåret til en fond, der kan finansiere oplysningskampagner og behandlingstilbud, mener Sass Larsen.

S er klar til debat om løsninger
Idéen vinder dog foreløbig ikke opbakning hos S-ledelsen, men Dan Jørgensen roser Sass for at rejse en vigtig debat om et samfundsproblem, som ikke er løst.

Og S er klar til at tage debatten om, hvordan man løser problemerne med hash og hårde stoffer, siger han til Ritzau.

Københavns Kommune anmodede under Thorning-regeringen om at få lov til at køre et forsøg med fri hash. Den anmodning blev dog afvist.

Det lykkedes ikke onsdag formiddag at få en kommentar fra retsordfører Morten Bødskov (S).

Forrige artikel Se medlemmerne af Grønlands nye landsstyre her Se medlemmerne af Grønlands nye landsstyre her Næste artikel DF og S kridter banen op: Her er partiernes krav til ny indfødsretsaftale DF og S kridter banen op: Her er partiernes krav til ny indfødsretsaftale