S om grønt nationalregnskab: Vi har fortsat en politisk opgave

GRØNT BNP: Socialdemokratiet glæder sig over, at private fonde har givet penge til at genindføre et grønt nationalregnskab. Nu venter en opgave med at sikre, at det bliver brugt politisk, siger Jens Joel (S).

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Carlsbergfondet og KR Fonden har givet knap 8,5 millioner kroner til at udvikle et grønt nationalprodukt og en ny, grøn regnemodel.

Professor Peter Birch Sørensen, der er professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, skal lede arbejdet.

Hovedformålet er, at påvirkningen af klima, miljø og natur nemmere skal kunne tages med i ligningen, når man træffer beslutninger på andre områder.

”Projektet vil opsamle og videreudvikle den eksisterende viden om, hvordan man opgør værdien af miljøgoder i en dansk sammenhæng. Som noget nyt i forhold til den hidtidige internationale forskning i det ”grønne BNP” vil projektet kortlægge sammenhængene mellem miljøbelastningen og anvendelsen af vore arealer til forskellige formål såsom landbrug, skovbrug, industri, beboelse, rekreative arealer og så videre,” siger Peter Birch Sørensen i en pressemeddelelse.

For industrien og virksomhederne er det et ekstremt vigtigt signal, at det, vores fremtid afhænger af, også afspejler sig i vores regnskaber.

Jens Joel (S)
Energiordfører

En del af den eksisterende viden kommer fra den periode, hvor Danmarks Statistik på mandat fra Helle Thorning-Schmidts (S) regering lavede netop et grønt nationalregnskab. Den bevilling droppede den nuværende regering på sidste års finanslov.

S ville genindføre
I sit nylige grønne udspil foreslår Socialdemokratiet at genindføre ordningen. Det forslag står ved magt, selvom forskerne nu skal udvikle en model.

Den kommer nemlig ikke nødvendigvis til at blive brugt i det politiske arbejde, og det er vigtigt, mener Jens Joel (S).

”Det er vigtigt at måle på de miljø- og klimaeffekter, der er af vores handlinger. Det er en god forretning at gøre mere for miljøet og klimaet, og vi er ikke bange for at måle på det. Vi skal selvfølgelig følge med i, hvilke grønne fremskridt, der bliver gjort,” siger energiordføreren.

Han peger på, at vi giver meget opmærksomhed til de ting, der bliver målt. På den måde kan et grønt nationalregnskab være med til at sætte mere fokus på det grønne område, tror S-ordføreren.

Joel ser bevillingen fra de to fonde som et tegn på, at et grønt nationalregnskab er et godt og nødvendigt redskab.

”For industrien og virksomhederne er det et ekstremt vigtigt signal, at det, vores fremtid afhænger af, også afspejler sig i vores regnskaber,” siger Jens Joel.

Brug for politisk fokus
Jens Joel så helst, at politikerne var blevet enige om at beholde det grønne BNP. 

”Det er godt, at fondene har lappet på det, så vi nu får metodikken. Herfra er det vigtigt, at det så bliver en del af den politiske diskussion og proces. Det har vi fortsat en opgave med at sikre,” siger Jens Joel.

Peter Birch Sørensen, der også er formand for Klimarådet, får hjælp fra flere sider til sit arbejde.

For at inddrage relevant viden fra en række af de potentielle brugere af forskningsresultaterne er der oprettet et fælles Advisory Board for begge projekter med deltagelse af repræsentanter for Finansministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Danmarks Statistik, De Økonomiske Råd og Klimarådet, skriver Carlsbergfondet.

Altinget arbejder på at få en kommentar fra Venstre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Peter Birch Sørensen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
lic.polit. (Københavns Uni. 1985), cand.polit. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00