S om nyt VLAK-grundlag: Et liberalistisk festskrift

NY REGERING: Det nye regeringsgrundlag er bekymrende, mener Socialdemokratiet, der særligt kritiserer den økonomiske politik. Også resten af rød blok revser den nye regerings politik.

Der er ikke mange roser til det nye VLAK-regeringsgrundlag fra Socialdemokratiet.

Den nye regering er nemlig ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, trukket et skridt væk fra miden og til højre.

”Det er bekymrende, det som er kommet fra den nye regering,” siger Nicolai Wammen til DR og fortsætter:

”Vi vil selvfølgelig prøve at samarbejde med den og trække den i en fornuftig retning. Men det ser ud, som om at det mere er et liberalistisk festskrift på 86 sider, end hvad Danmark har brug for.”

Han understreger, at Socialdemokratiet ønsker at samarbejde med den nye regering, men at man ikke vil gå med til topskattelettelser, der skal finansieres af en højere pensionsalder. Til gengæld vil Socialdemokratiet gerne være med til at snakke om, om straffene for personfarlig kriminalitet skal være hårdere.

”Der vil være områder, hvor vi er meget uenige, og der vil være områder hvor vi er enige,” siger Nicolai Wammen og fortsætter:

”Men det er jo en regerings ansvar at søge det brede ansvar, og der kan jeg være bekymret for, om den nye regering i virkeligheden ønsker det – især når man kigger på den økonomiske politik.”

EL: Elitens regering
Hos Enhedslisten kalder politisk ordfører Pernille Skipper den nye regering for elitens regering, og hun kalder regeringsgrundlagets målsætninger for en katastrofe for velfærden. ”Regeringen lægger op til en meget lav vækst i den offentlige sektor, som reelt betyder nedskæringer, mere privatisering og udlicitering til virksomheder, som kan lave mere profit på den fælles velfærd,” siger Pernille Skipper i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Det er et hårdt angreb på en i forvejen udpint offentlig sektor, hvor de ansatte løber for hurtigt, og vores bedsteforældre og børn ikke får den omsorg, de har brug for."

Hun peger på, at den nye regering ikke  råder over 90 mandater og derfor er nødt til at finde de resterende mandater hos andre partier – blandt andet hos støttepartiet Dansk Folkeparti.

”Regeringen skal bruge Dansk Folkepartis mandater til topskattelettelser eller til kommunale nedskæringer. Nu må Kristian Thulesen Dahl bevise, at han ikke er villig til at sælge alle sine løfter for at holde Løkke på taburetten og Samuelsen i Audien,” siger Pernille Skipper.

SF: Black Sunday
SF-formand Pia Olsen Dyhr kalder dagen for black sunday, og hun kritiserer den nye VLAK-regering for at ville gøre de rigeste endnu rigere og skære ned på SU og uddannelse, kontanthjælpsmodtagere og klima og miljø.

”Det løser på ingen måde Danmarks udfordringer,” siger Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

”Vi har fået en regering, som selv siger, at de vil give et Danmark videre til vores børn og børnebørn, som er friere, rigere og mere trygt. Men deres politik vil føre til det stik modsatte,” fortsætter hun. 

Hos Radikale ser man i modsætning til flere af de andre oppositionspartier flere gode takter i det nye regeringsgrundlag. Til DR fortæller politisk leder Morten Østergaard, at han bifalder, at regeringen blandt andet lægger op til en indsats for at fremme den sociale mobilitet i uddannelsessystemet. Derimod er den radikale leder ikke imponeret over, at regeringen vil skære på uddannelsesområdet i de kommende år.

Forrige artikel Holstein: LA tabte topskatte-kampen Holstein: LA tabte topskatte-kampen Næste artikel Det sker i dansk politik: Ny regering og ghetto-liste Det sker i dansk politik: Ny regering og ghetto-liste