S præsenterer plan for indsats mod madspild

UDSPIL: Socialdemokratiet har netop præsenteret et tillæg til partiets klimaudspil. Det handler om madspild. Få overblikket over de nye elementer her.

"Madspild er noget af det værste svineri, når vi taler klima og miljø. Det er helt tosset, at mange fødevarer ender i skraldespanden, enten derhjemme eller i supermarkederne," siger Mette Frederiksen (S).
"Madspild er noget af det værste svineri, når vi taler klima og miljø. Det er helt tosset, at mange fødevarer ender i skraldespanden, enten derhjemme eller i supermarkederne," siger Mette Frederiksen (S).Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Mikkel Lind Sorgenfrey

Gammelt brød, sur mælk og et rynket æble.

Danskerne smider hvert år 700.000 ton mad ud, selvom det kunne være blevet spist. Men hvis det står til Socialdemokratiet, skal det snart være slut. Det fortæller partiet på et pressemøde. 

“Madspild er noget af det værste svineri, når vi taler klima og miljø. Det er helt tosset, at mange fødevarer ender i skraldespanden, enten derhjemme eller i supermarkederne,” siger Mette Frederiksen (S).

FødevareBanken hilser forslaget velkomment.

”Det er positivt, at Socialdemokratiet tager fat i denne dagsorden. For den er vigtig, og bekæmpelse af madspild er faktisk et af de steder, hvor man kan gøre den største forskel, også i forhold til CO2-udledning,” siger Karen-Inger Thorsen, direktør i FødevareBanken.

Klimaaftrykket fra mad, der ikke bliver spist, udgør 3,3 milliarder ton drivhusgasser på globalt plan. Ved at mindske vores madspild kan vi altså reducere klimapåvirkningen væsentligt, står der i udspillet. Og statsministerkandidaten mener det seriøst.

“Vi vil også allerede nu gerne sige, at hvis vi ikke kommer i mål, så vil vi gerne lovgive mod madspild,” siger Mette Frederiksen.

FødevareBankens direktør kan godt forstå, at Socialdemokratiet truer med et direkte forbud imod madspild, men mener ikke, det er løsningen.

”Der kan og skal helt sikkert gøres mere på området, men vi tror ikke på forbud. Det ender blot med at sende aben videre i systemet, hvor det så bliver til madspild,” siger Karen-Inger Thorsen.

I kroner og ører koster madspild danske husstande 13,5 milliarder kroner om året. Det er paradoksalt, at der bliver smidt så meget mad ud, når ressourcerne er begrænsede, og når vores natur, klima og miljø samtidig er under et stadigt større pres, står der i udspillet.

Derfor foreslår Socialdemokratiet en indsats i to trin:

Trin 1: Madspildsmål og samarbejde om at nedbringe madspild
Sammen med detailbranchen vil Socialdemokratiet opstille reduktionsmål for madspild. Ambitionen er, at det skal ske gennem hele værdikæden – også produktionsleddet. For at nå de mål foreslår partiet nogle tiltag:

  • Fjerne barrierer for donation af mad til velgørende formål:
    En afskaffelse af regler, der gør det dyrt og besværligt for supermarkeder at donere mad. Her nævnes momsreglerne, 1/3-reglen og oplagringsreglen som eksempler. Hvis reglerne ikke kan ændres i Danmark, vil partiet gå efter at få dem ændret i EU.
  • Styrke organisationer, som distribuerer overskudsmad:
    Donation af mad er i dag baseret på frivillige kræfter, og det er en skrøbelig model, mener partiet, der derfor vil styrke organisationerne.
  • Samarbejde om konkrete tiltag, der kan mindske madspild i fødevarebranchen:
    Socialdemokratiet foreslår mere vægtbaseret salg frem for løssalg, en begrænsning af mængderabatter og store pakninger og at øge brugen af 2. sorteringsgrøntsager, så de ikke smides ud.

Trin 2: Et forbud mod madspild
Socialdemokratiet foreslår et forbud mod madspild i supermarkedet fra 2021, hvis ikke detailbranchen leverer på aftalte reduktionsmål. Al overskudsmad vil i så fald skulle anvendes til dyrefoder, biogas eller doneres til velgørende organisationer.

Mere økologi
Også nyt om økologi var på dagsordenen, da Socialdemokratiet præsenterede sin plan for reduktion af madspild.

"Danmark var det første land i verden, der indførte en decideret økologi-lov. Alligevel er der et stort potentiale for forbedring. Det er kun cirka hver tiende mark, der er økologisk," siger forhenværende fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Derfor vil Socialdemokratiet fastsætte tre mål til opfyldelse i 2030:

  • En fordobling af danskernes forbrug af økologi
  • En fordobling af det økologiske areal fra 10 til 20 procent
  • En fordobling af eksporten af økologi fra tre til seks milliarder kroner.

En del af et samlet klimaudspil
Planen for en indsats mod madspild er en del af et samlet klimaudspil fra Socialdemokratiet. Det samlede udspil indeholder følgende fokuspunkter:

  • Forbud mod sprøjtning og gødskning på § 3-beskyttede naturarealer
  • Afgifter på plastik
  • Afgifter på kemikalier
  • Bedre beskyttelse af vores drikkevand og renere luft
  • En jordreform til gavn for klima, miljø og natur
  • Mere økologi
  • Mindre madspild.

Læs hele Socialdemokratiets klimaudspil her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00