S, SF og Alternativet går i valgforbund til EU-valg

I 2024 er der europaparlamentsvalg, og her vil de tre røde partier indgå i valgforbund sammen.  

Statsminister Mette Frederiksen (S), SF-formand Pia Olsen Dyhr og Alternativets partileder, Franciska Rosenkilde præsenterede deres nye samarbejde i Bibliotekshaven ved Christiansborg.
Statsminister Mette Frederiksen (S), SF-formand Pia Olsen Dyhr og Alternativets partileder, Franciska Rosenkilde præsenterede deres nye samarbejde i Bibliotekshaven ved Christiansborg.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Selma Hildebrand Frederiksen

Socialdemokratiet, SF og Alternativet slår pjalterne sammen forud for Europa-Parlamentsvalget i juni 2024.  

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag eftermiddag foran Christiansborg. Ved hendes side er SF-formand Pia Olsen Dyhr og Alternativets partileder, Franciska Rosenkilde.  

Grøn omstilling, udviklingen på den europapolitiske scene samt chancen for at mindske stemmespild har fået de tre partier til at gå i valgforbund sammen.  

Socialdemokratiet sidder i den store socialdemokratiske gruppe, S&D, mens SF holder til hos den grønne gruppe, De Grønne. Her vil Alternativet også sidde, hvis det bliver valgt til Europa-Parlamentet. 

Læs også

Heller ikke i Folketinget sidder de tre partier i øjeblikket i samme både. Alternativet og SF er i opposition til Socialdemokratiet og resten af midterregeringen.  

Men det fremtidige europapolitiske sammenskudsgilde skal ikke ses som et udtryk for, at der er uro blandt regeringspartierne.  

”Jeg er meget, meget glad for det regeringssamarbejde, vi har med Venstre og Moderaterne. Vi trives godt i det. Man kan slet ikke se dette i en dansk sammenhæng,” siger Mette Frederiksen i følge Berlingske.  

Tidligere bejlen  

Alternativet har netop afholdt landsmøde, hvor Alternativets EU-kandidat gav udtryk for et ønske om et samarbejde med SF.  

"Der er mest forskel på Alternativet og SF på det nationale plan. I Europa-Parlamentet er der langt mere, der samler os, end der skiller os. Det er derfor, Alternativet også skal sidde i den grønne gruppe," sagde spidskandidat Jan Kristoffersen til Altinget.   
 
Det ønske er altså nu blevet indfriet. Det er heller ikke første gang, at Socialdemokratiet går i valgforbund sammen med SF. Senest var de det ved europaparlamentsvalget i 2019.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

0:000:00