S sikrer regeringen de afgørende stemmer for et burkaforbud

FLERTAL: Socialdemokratiet bakker op om regeringens maskeringsforbud. Dermed kan forslaget nu blive en realitet trods uenigheder internt i regeringspartierne.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Omsider har regeringen fundet et flertal bag sit såkaldte burkaforbud.

Det skriver DR Nyheder.

Regeringen er sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nået til enighed om et lovforslag, der skal indføre et maskeringsforbud.

Netop Socialdemokratiet var nødvendige i regnestykket, da regeringspartiet Liberal Alliance har valgt at fritstille sine folketingsmedlemmer til afstemningen i Folketinget. Syv af partiets medlemmer meddelte, at de vil gøre brug af fritstillingen og stemme imod forslaget, ligesom Venstres folketingsmedlem og tidligere minister Eva Kjer Hansen ikke ville stemme med sit parti.

For at redde regeringens forslag om et burkaforbud fra at blive stemt ned, har Socialdemokratiet dog krævet en tilføjelse til det oprindelige lovforslag. Det har været afgørende for partiet, at der også blev inddraget et fokus på social kontrol.

”For os er det afgørende med et burkaforbud, at det bruges til at få øje på den sociale kontrol og kvindeundertrykkelse, som burkaen er symbol på, og at vi sikrer hjælp til de kvinder, der lever i undertrykkelse,” siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, til DR.

Det betyder blandt andet, at politiet er forpligtet til at vurdere, om den kvinde, der bryder maskeringsforbuddet, er underlagt social kontrol. I det tilfælde skal politiet se til, at hun får den nødvendige hjælp og rådgivning til at ”komme ud af de undertrykkende miljøer”.

Elefanthue og niqab vil udløse bødestraf
Når maskeringsforbuddet bliver vedtaget, vil det ikke længere være tilladt at bære elefanthue, niqab eller burka i det offentlige rum. Ligeledes kan tørklæder, hjelme, huer, falsk skæg og lignende blive omfattet af forbuddet, hvis politiet vurderer, at de dækker ansigtet for meget.

Undtaget er dog, hvis tildækningen tjener et anerkendelsesværdigt formål. Derfor skal man ikke frygte bøder, hvis man trækker tørklædet op foran ansigtet, når man trodser vinterkulden. Overtrædelse af forbuddet vil blive straffet med en bøde på 1.000 kroner.

Det kommende forbud har længe været genstand for uenigheder i den blå lejr i Folketinget. Dansk Folkeparti og Konservative har ikke lagt skjul på, at det var et ønske at forbyde burka i det offentlige rum, ligesom franskmændene har gjort i flere år.

I Venstre er tanken fra officielt hold blevet afvist flere gange, men der været en tydelig opdeling internt i gruppen, hvor medlemmer som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og EU-ordfører Jan E. Jørgensen har været modstandere, mens udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth har været varm fortaler for et forbud. I efteråret valgte Venstre efter længere tids interne stridigheder at gå ind for et maskeringsforbud.

Lovforslaget skal igennem førstebehandling i Folketinget 19. april.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00