S taber vælgere til Enhedslisten

VÆLGERVANDRING: Vælgernes flugt fra Socialdemokraterne til blå blok er stoppet, men tilgengæld afgiver partiet stemmer til Enhedslisten.

Socialdemokraterne har fået sat en prop i vælgerflugten til Dansk Folkeparti og blå blok, men afgiver til gengæld vælgere til de øvrige partier i rød blok. 

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne, siden Lars Løkke Rasmussen (V) blev statsminister i 2015 og frem til årsskiftet.

Analysen er lavet på baggrund af mere end 12.000 interviews fra Gallup af valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget.

På den ene side har Mette Frederiksens parti fået sat en effektiv stopper for overløbere til blå blok, men Socialdemokraternes ”strammer-linje” har samtidig ført til vælger-tab til de øvrige partier i rød blok.

Strammerlinjen betegner Socialdemokraternes nye, stramme kurs indenfor flygtninge- og udlændingepolitikken.

Særligt Enhedslisten kaprer de utilfredse Socialdemokratiske vælgere, mens tallene til de øvrige partier i rød blok er meget beskedne.

”Det kan godt tolkes som en succes med strammerlinjen, selvom Socialdemokraterne ikke vinder stemmer på det. For strategisk har det vigtige været at trække luften ud af udlændingeemnet, så Socialdemokraternes vælgere ikke straffer partiet og går til blå blok. Så kan man godt leve med, at man taber lidt til sine støttepartier,” siger Kasper Møller Hansen.

At det lige er Enhedslisten, som i analysen tiltrækker flest S-vælgere, kan hænge sammen med, at Enhedslisten var det eneste nej-parti på venstrefløjen under afstemningen om retsforbeholdet i efteråret. Dermed fik partiet ekstra opmærksomhed fra medierne, påpeger valgforskeren.

Kasper Møller Hansen peger dog på, at de seneste meningsmålinger tyder på, at vandringerne fra Socialdemokraterne til Alternativet og Radikale er taget til siden.

Se alle partiernes vælgervandringer på Altinget : Christiansborg (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Løkke præsenterer ny minister klokken 13 Løkke præsenterer ny minister klokken 13 Næste artikel Løkke laver rokade: Esben Lunde bliver ny miljøminister Løkke laver rokade: Esben Lunde bliver ny miljøminister