Debat

S til Dansk Flygtningehjælp: Alternativet til regeringens asylpolitik er reel fri indvandring

Regeringens ambitioner for et nyt asylsystem vil netop løse de udfordringer, som Dansk Flygtningehjælps generalsekretær efterspørger, skriver udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund (S) i en replik til Charlotte Slente.

I sidste uge mistede 43 migranter, heraf tre spædbørn, livet i en tragisk drukneulykke ud for Marokko. Det er inhumant og uretfærdigt, skriver Rasmus Stoklund (S).
I sidste uge mistede 43 migranter, heraf tre spædbørn, livet i en tragisk drukneulykke ud for Marokko. Det er inhumant og uretfærdigt, skriver Rasmus Stoklund (S).Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Rasmus Stoklund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det ærgrer mig, når generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente, i Altinget kalder den socialdemokratiske regerings asylpolitik for usolidarisk og uansvarlig.

Slente mener, at vi bør søge løsninger, der vil kunne sikre beskyttelse og bedre forhold for verdens flygtninge. Det er jeg helt enig med hende i. Det er netop hensigten med, at vi foreslår et nyt asylsystem: At beskytte verdens mest sårbare mennesker fra krig og forfølgelse.

Det burde være asylsystemets vigtigste opgave, men det nuværende system er reelt brudt sammen. Systemet belønner menneskesmuglere, mens verdens fattigste og svageste flygtninge efterlades i verdens brændpunkter og tusindvis af mennesker dør på rejsen mod Europa.

Regeringen påtager sig absolut sit ansvar, som Slente efterspørger.

Rasmus Stoklund (S)
Udlændinge- og integrationsordfører

Så sent som i sidste uge mistede 43 migranter, heraf tre spædbørn, livet i en tragisk drukneulykke ud for Marokko. Det er inhumant og uretfærdigt.

Objektive kriterier skal erstatte pengepungen

Konkret går vores forslag til et nyt asylsystem ud på, at udlændinge, der kommer til Danmark og søger spontan asyl, overføres til et modtagecenter uden for EU, hvor asylsagsbehandlingen vil finde sted. Har de ikke et beskyttelsesbehov og får afslag, skal de sendes hjem til deres oprindelseslande. Hvis de derimod får tildelt asyl, skal de have beskyttelse i det pågældende partnerland.

Vi skal selvfølgelig yde beskyttelse til dem, der har behov for det. Men det skal ske ud fra objektive kriterier, så der er lighed i adgangen til hjælp. Det må ikke være størrelsen på pengepungen eller held, der afgør, hvem der får hjælp.

Samtidig må vi ikke lukke øjnene for, at halvdelen af de asylansøgere, der får behandlet deres ansøgning i EU, får afslag – de har altså ikke behov for beskyttelse og er dermed ikke flygtninge, men migranter.

Regeringen påtager sig ansvaret

Vi foreslår også at yde større hjælp i nærområderne. Vi bruger cirka 300.000 kroner på indkvartering per afvist asylansøger i Danmark. De penge kunne række langt i flygtningelejre, hvor de ville komme langt flere mennesker til gavn.

Læs også

Slente kritiserer også, at syriske flygtninge i Danmark får inddraget deres opholdstilladelser. Vi skal give asyl til mennesker med et reelt beskyttelsesbehov. Når det behov ophører, er man ikke flygtning længere, og så skal man rejse tilbage til sit hjemland. Uafhængige myndigheder foretager sagsbehandlingen, og har man ikke længere grundlag for asyl i Danmark, og nægter man at udrejse, så må man bo på et udrejsecenter. Alternativet ville reelt være fri indvandring.

Regeringen påtager sig absolut sit ansvar, som Slente efterspørger. Vi vil forhindre, at mennesker mister livet på Middelhavet eller udsættes for overgreb på vej mod Europa. Vi vil stoppe menneskesmuglernes grådige og kyniske forretningsmodel. Og vigtigst af alt: Vi vil hjælpe flere flygtninge langt bedre, end vi formår i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Slente

Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp
cand.merc.int. (Copenhagen Business School 1994)

Rasmus Stoklund

MF og politisk ordfører (S)
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2012)

0:000:00