S vil give nyt biodiversitetsråd begrænset opgave

Et nyt biodiversitetsråd skal i udgangspunktet beskæftige sig med de naturindsatser, som partierne i rød blok har besluttet på finansloven, lyder det fra S. EL og SF er uenige og satser på en bredere model med Klimarådet som forbillede.

Foto: Morten DD Hansen
Hjalte T. H. Kragesteen

Står det til Socialdemokratiet skal et nyt biodiversitetsråd ikke have den samme brede vagthundsrolle i naturpolitikken, som Klimarådet har det på klimaområdet.

Regeringspartiet lægger nemlig op til at give det kommende råd en noget mere snævert defineret opgave, hvor hovedfokus bliver at levere input til udrulningen af den natur- og biodiversitetspakke, som blev aftalt med den seneste finanslov.

”Biodiversitetsrådet er aftalt i sammenhæng med natur- og biodiversitetspakken, og det har kun finansiering i en fireårig periode. Så mit udgangspunkt er naturligvis, at biodiversitetsrådet handler om natur- og biodiversitetspakken,” siger Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov.

Med den seneste finanslovsaftale blev rød blok enige om at afsætte knap 900 millioner kroner til en natur- og biodiversitetspakke, der skal give et markant løft til naturen. Pengene skal hovedsageligt bruges på et stort udlæg urørt skov og til at etablere 15 naturnationalparker. Samtidig blev partierne også enige om at afsætte fire millioner om året i fire år til at oprette et biodiversitetsråd.

Det er meget vigtigt, at det ikke er bestemt på forhånd, hvad biodiversitetsrådet må og ikke må beskæftige sig med.

Rasmus Nordqvist (SF)
Naturordfører

Og partierne drøfter i disse uger, hvem der skal deltage i rådet og ikke mindst, hvilke konkrete opgaver det skal have.

Minister har spillet ud
Ifølge Altingets oplysninger har miljøminister Lea Wermelin (S) for nylig præsenteret et udkast til kommissorium for støttepartierne. Og her lægges der i tråd med meldingen fra Socialdemokratiets ordfører op til, at opgaven umiddelbart bliver at rådgive om implementeringen af natur- og biodiversitetspakken.

Altinget bragte tirsdag et debatindlæg fra WWF Verdensnaturfonden, hvor seniorbiolog Thor Hjarsen slår til lyd for et råd med langt bredere sigte. Han mener, at rådet blandt andet – ligesom Klimarådet – skal komme med årlige anbefalinger til regeringen og Folketinget om biodiversitetsindsatsen, samt vurdere om man i Danmark gør nok til at leve op til internationale målsætninger for naturen. Og således indtage den rolle, som Klimarådet har på klimaområdet.

Røde partier vil have bredere råd
Flere af regeringens støttepartier meddeler, at man helt på linje med WWF. I SF lægger man ikke skjul på, at man vil have et biodiversitetsråd, der som klimarådet kan agere som vagthund over for regeringen og Folketinget.

”Biodiversitetsrådet skal kunne det samme som Klimarådet. Det skal kunne tage sager op ad sig selv. Det skal vejlede, rådgive og komme med input til arbejdet med biodiversitet,” siger naturordfører Rasmus Nordqvist og fortsætter:

”Det er meget vigtigt, at det ikke er bestemt på forhånd, hvad biodiversitetsrådet må og ikke må beskæftige sig med. Det skal være et uafhængig biodiversitetsråd, der efter blik for behovet, kan tage ting op. De skal ikke kun kigge på det, som vi har besluttet politisk.”

Samme melding kommer fra Enhedslisten.

”Hvis vi skal lave et biodiversitetsråd, så skal vi gøre det ordentligt,” siger naturordfører Rasmus Vestergaard Madsen, der erklærer, at han ikke er tilfreds med det, han ind til videre har set fra regeringen:

”Biodiversiteten er presset i Danmark, og vi er rigtigt dårlige til at leve op til de konventioner, som vi har skrevet under på. Derfor bør man lave et forskningsbaseret råd, som dels tjekker op på, om vi når vores mål og forpligtelser, men som også levere forslag til, hvilke konkrete redskaber, der er mest omkostningseffektive.”

Helt gak at lukke det
Både SF og Enhedslisten medgiver, at der ikke er afsat penge i et omfang, der gør at man kan lave en tro kopi af Klimarådet.

”Det er klart, at vi skal have set på arbejdsbyrden, når finansieringen er anderledes,” siger Rasmus Nordqvist.

Enhedslisten mener, at eventuelle økonomiske udfordringer skal løses ved den kommende finanslov, som Rasmus Vestergaard Madsen lover bliver et krav fra partiets side.

”Det vil jo også være helt gak, hvis man lukker biodiversitetsrådet ned efter fire år,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

Rasmus Vestergaard Madsen

Stedfortrædende MF (EL), Sydjyllands Storkreds
Økologisk landmand (Kalø Økologisk Landbrugsskole 2014), socialpædagog (VIA University College)

0:000:00